„Prieš pradėdami galvoti apie elektros energijos eksportą, turime užtikrinti normalias elektros kainas savo vidaus rinkai. Tai, kas liks, eksportuosime, tačiau tik tuo atveju, jeigu mums tai pasirodys prasminga – kitaip tariant, jeigu mums mokės daugiau nei kainuos tokios elektros gamyba“, - teigia Baltarusijos prezidentas.

A. Lukašenka taip pat pažymėjo, jog bent jau kol kas Baltarusijai savos elektros nepakanka. Daugiausia elektros šalis įsigyja iš Rusijos.

„Be to, iš Rusijos pirkti elektrą mums pigiau nei gamintis patiems. Taip yra todėl, kad mes labai ilgai nesirūpinome savo energijos gamybos objektų modernizavimu“, - pripažino Baltarusijos prezidentas.

Anot Baltarusijos vadovo, į tokių bendrovių modernizavimo procesus jau investuoti 9 mlrd. skaičiuojant doleriais (23,76 mlrd. Lt), tikimasi juos užbaigti per ateinančius penkerius metus. Be to, Baltarusijai pasistačius savo branduolinę jėgainę, reikės pirkti net 5 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų mažiau.

„Taip, greičiausiai liks ir eksportui. Manau, jog Europos Sąjungoje energijos ištekliai visada kainuos brangiai, tad mums pavyks parduoti savo produkcijos. Bet jėgainę statome tikrai ne dėl eksporto. Būtina prieinamomis kainomis elektra aprūpinti savo žmones, norime patys gamintis elektrą“, - aiškina Baltarusijos prezidentas.

A. Lukašenka per susitikimą su studentais taip pat pridūrė, jog, jeigu tik atsirastų tokia galimybė, jis Baltarusijoje statytų ir dar vieną branduolinę jėgainę. „Jeigu tik turėčiau galimybių dabar statyti ir antrą atominę jėgainę, dabar pat pradėčiau ją statyti. Bet kol kas nėra nei statytojų, nei pinigų, nei šalies, kuri sutiktų paskolinti tokioms statyboms. O vietą iš esmės mes jau turime“, - sako Baltarusijos prezidentas.

„Neklausykite tų, kurie sako: Černobylio istorija, mums tokios jėgainės nereikia ir taip toliau. Jie visi papirkti. Mūsų jėgainė ir rusų jėgainė Kaliningrade – tikra rakštis visai Europos Sąjungai ir Baltijos šalims. Bet jie jau pavėlavo, jiems nebepavyks pastatyti savo jėgainės, mums konkurencijos jie nesudarys, teks pirkti elektrą iš mūsų ir rusų“, - pasakojo Baltarusijos prezidentas.

Anot A. Lukašenkos, vyksta konkurencinė kova. „Jie mobilizavo mūsų penktąją koloną, kad tik laimėtų kovą prieš branduolinės jėgainės statybas“, - pridūrė Baltarusijos vadovas.

Prezidentas sako turįs labai paprastą ir aiškų atsakymą: Baltarusiją iš visų pusių supa branduolinės jėgainės. „Mus iš visų pusių supa branduolinės jėgainės. Jeigu paimtume tokios jėgainės saugumo klausimą, juk Černobylio jėgainė buvo ne pas mus, o kas labiausiai nukentėjo? Mes. Mes ir taip gyvename pavojaus zonoje. Taigi kas būtų geriau: jeigu aplink mus statomos tokios jėgainės, o mes tik pavydžiai į jas žiūrėtume, ar imtume ir pasistatytume savo?“, – retorinį klausimą studentams uždavė Baltarusijos prezidentas. Todėl, anot A. Lukašenkos, prie branduolinės jėgainės statybas Baltarusijoje pasisakantys asmenys – „papirkti Vakarų“.

Baltarusijos prezidentas taip pat pažymėjo, jog Europoje intensyviai vyksta naujų atominių jėgainių statybos. „Jie nenori, kad statytumėme savo, nes sudarytume jiems konkurenciją. Be to, jie prarastų ir dalį rinkos savo produkcijai. Jeigu atpigs energija, atpigs ir prekės. Vyksta arši konkurencinė kova“, - sako A. Lukašenka.

„Tai pačios naujausios ir moderniausios technologijos. Kodėl mūsų tauta negali jų turėti?“, - klausia Baltarusijos prezidentas.

„Jau labai greitai įsitikinsite, jog mano priimtas sprendimas buvo geras“, - savimi pasitiki A. Lukašenka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (344)