Vyriausybės vadovas taip pat šeštadienį pareiškė neplanuojantis susitikti su "Rosatom" koncerno vadovu Sergejum Kirijenka, nors tokį pasiūlymą iš Rusijos kompanijos yra gavęs.

Anot A.Butkevičiaus, "Rosatom" atstovai (Ukrainoje pagrindinę atstovybę įkūrusios dukterinės bendrovės "Rusatom Overseas" atstovai - BNS), dalyvavo penktadienį uždaromoje Ignalinos atominės elektrinėje (IAE) premjero vizito metu vykusiame susitikime su IAE ir uždarymo darbus vykdančios "Nukem" atstovais.

"Penktadienį buvau susitikęs su "Nukem" ir Ignalinos atominės elektrinės vadovybe, ir ten išaiškėjo, kad "Rosatom" su "Nukem" dalyvauja bendrame versle, ir netgi dar tokį dalyką sužinojome, kad jie "Nukem" patys ("Rosatom" - BNS) kaip akcininkai kredituoja, apie 70 mln. ar litų, ar eurų, ar dolerių jie yra investavę", - atsakydamas į BNS klausimus šeštadienį sakė premjeras A.Butkevičius.

Ignalinos atominės elektrinės uždarymo projektą vykdančios Vokietijoje įsikūrusios bendrovės "Nukem" 100 proc. akcijų valdo Rusijos valstybinio koncerno "Rosatom" bendrovė "Atomstroyeksport".

Tuo tarpu šiuo metu Lietuvoje lankosi ir su Seimo pirmininku Vydu Gedvilu jau buvo susitikęs kitos "Rosatom" bendrovės - "Rusatom Overseas"- viceprezidentas Aleksandras Mertenas. Kaip nurodoma "Rosatom" oficialiame tinklapyje, dukterinė bendrovė „Rusatom Overseas“ įkurta 2011 metais siekiant plėtoti rusiškas branduolines technologijas pasaulio rinkoje.

Paklaustas, apie ką susitikime penktadienį kalbėjo "Rusatom Overseas" atstovai, premjeras teigė, jog Rusijos bendrovės atstovai pareiškė esantys ypač suinteresuoti Kruonio hidroakumuliacine elektrine.

"Jie toje diskusijoje pasakė, kad jie dalyvauja su savo lėšomis ir kredituoja tą projektą, nori, kad greičiau išsispręstų tos problemos (dėl "Nukem" vykdomo IAE uždarymo - red.), problemos kiekvieną dieną atneša nuostolius. Pasakė, kad jis ("Rusatom Overseas" atstovas - red.) yra gyvenantis Ukrainoje, negaliu dabar atsiminti tos pavardės ir jis yra atsakingas už "Rosatom" vykdomą politiką Baltijos šalyse, Ukrainoje, Moldovoje, Baltarusijoje ir pasakė, kad jie stato atominę elektrinę Karaliaučiaus srityje. Nebuvo diskusijos - jie tiesiog pasakė, kad jie būtų labai suinteresuoti Kruonio hidroakumuliacine elektrine, kad galėtų formuoti elektros energijos rezervą. Apie Visagino atominės elektrinės projektą mes praktiškai nebeturėjome laiko diskutuoti", - sakė A.Butkevičius.

Paklaustas, kaip vertina tokį "Rosatom" atstovų interesą, A.Butkevičius BNS atsakė: "Mūsų pačių yra ruošiama strategija ir čia tik galima priimti kaip jų siūlomą informaciją, neįžeidžiant gal žmonių - išklausyti mes tikriausiai turime teisę visų. Jei atvažiavo, negi pasakysi, kad išeikite iš patalpos, su jumis nenoriu kalbėtis".

"Mano vidinė nuojauta sako, kad mes visą Lietuvos žemėlapį pateiksime su strateginiu planu - kad maždaug 30 proc. šilumos gamyboje būtų biokuras, ir kad šilumos ūkyje būtų pertvarkytos dabartinės termofikacijos, kogeneracinės elektrinės - kad būtų gaminama ir elektra, ir šiluma. Ir antras projektas - mokslininkai turi pateikti dėl Visagino atominės elektrinės, kokia būtų elektros kaina, nes to prašo Latvijos ir Estijos ministrai pirmininkai, ir kokia būtų kapitalo grąža. Ir aš šitą visą informaciją turėčiau pristatyti ne kam kitam, o Latvijos ir Estijos ministrams pirmininkams. Mes esame Europos bloke ir blaškytis, kad kviestume kažkokį kapitalą iš šalies, tai būtų keista", - kalbėjo A.Butkevičius.

Paklaustas, ar sakydamas, kad nereikia blaškytis, turi omenyje Rusijos kapitalo įmones, premjeras atsakė: "Taip".

"Noriu pasakyti aiškiai, kad mes 2014 metais turime užbaigti su trečiu energetikos paketu, tuo pačiu turi būti užbaigtas Suskystintų gamtinių dujų terminalas. Tai yra mūsų pagrindiniai tikslai - o ne blaškytis, kažko ieškoti", - teigė Vyriausybės vadovas.

Klausiamas, ar gali būti svarstomos galimybės Lietuvai dalyvauti bendruose projektuose su Rusijos bendrove "Rosatom", A.Butkevčius pabrėžė, jog Lietuva yra ES ir NATO narė ir siekia integruotis į ES rinką.

"Mes integruojamės elektros tinklais į Europos Sąjungos rinką - ypač svarbi Švedijos, Lenkijos jungtis. Su Lenkijos ministru pirmininku ponu Donaldu Tusku sutarėme, kad pasirašysime bendrą dokumentą kreipiantis į Europos Komisiją dėl dujotiekio sujungimo tarp Lenkijos ir Lietuvos, kad gautume atskirą finansavimą - čia yra mūsų tikslai", - šeštadienį sakė A.Butkevičius.

Premjero atstovė spaudai penktadienį BNS pranešė, jog susitikime penktadienį Rusijos branduolinių technologijų koncerno "Rosatom" atstovai pasiūlė premjerui A.Butkevičiui susitikti su "Rosatom" generaliniu direktoriumi Sergejum Kirijenka.

Tačiau šeštadienį premjeras BNS teigė neturintis planų susitikti su "Rosatom" vadovu.

"Tokių planų nėra", - sakė A.Butkevčius.

Rusija ne kartą yra siūliusi Lietuvai prisidėti prie Karaliaučiaus atominės elektrinės projekto, bet Lietuvos vadovai šiuos pasiūlymus atmesdavo.

Buvusi premjero Andriaus Kubiliaus vadovauta centro dešinės Vyriausybė planavo naują atominę statyti su Japonijos korporacija "Hitachi", tačiau į valdžią atėję socialdemokratai paskelbė šiam projektui nepritarsiantys, kol visiškai neįsitikins, kad jis atsipirks.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (546)