"Komiteto išvadose sakoma, jog Baltarusija pažeidė Espo konvencijos reikalavimus dėl kaimyninės šalies visuomenės informavimo, dėl poveikio aplinkai vertinimo dokumentų teikimo kitai šaliai išvadoms gauti, dokumentų turinio, planuojamos ūkinės veiklos alternatyvų nagrinėjimo ir galutinio sprendimo dėl veiklos leistinumo", - pranešime spaudai sakė aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Pasak jo, Baltarusija įpareigojama tęsti poveikio aplinkai vertinimo procedūras pagal Espo konvencijos reikalavimus, kad būtų atsakyti visi Lietuvos užduoti klausimai ir įvertinti visi komentarai.

"Baltarusija taip pat įpareigojama priimti galutinį sprendimą dėl AE statybos vietos, laikantis Espo konvencijos reikalavimų - jis turi būti paremtas poveikio aplinkai vertinimo dokumentų išvadomis, dvišalių konsultacijų rezultatais", - teigė V.Mazuronis.

Lietuva nuo 2008 metų dalyvauja Astravo AE tarpvalstybinio poveikio aplinkai vertinimo su Baltarusija procese.

V.Mazuronio teigimu, nepaisant daugkartinių oficialių Lietuvos prašymų, išlieka neatsakyti klausimai dėl branduolinės saugos standartų ir aplinkosaugos reikalavimų laikymosi, įgyvendinant projektą.

Skundą Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetui ir Espo sekretoriatui dėl Baltarusijos veiksmų, kuriais ji galimai pažeidžia Espo konvenciją, Lietuva pateikė 2011-ųjų birželį. Šių metų kovą komitetas jį baigė nagrinėti ir parengė galutines išvadas, kurios turės būti patvirtintos 2014 metų birželį vyksiančiame Espo konvencijos šalių susitikime.

Lietuva ne kartą kritikavo Baltarusiją, kad ji neužtikrina saugumo plėtodama Astravo atominės elektrinės projektą, kuris planuojamas vos 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Espo konvencija numato, kad prioritetinė projekto statybos vieta gali būti nustatyta tik baigus poveikio aplinkai vertinimo procesą, tai yra atsakius į visus poveikį galbūt patirsiančių valstybių klausimus, supažindinus jų visuomenę su projektu ir surengus dvišales konsultacijas.

Pirmąją branduolinę jėgainę, kurios galia siektų 2,4 gigavato, Baltarusija su Rusijos finansine pagalba tikisi pastatyti Gardino srityje, netoli Astravo miestelio.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)