Rusijos koncerno „Gazprom“ vadovo pažadai mažinti dujų kainą Lietuvai su sąlygomis nėra priimtini, pareiškė šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Dabar neva dovanėlę, kurią mums ruošiasi kažkas padovanoti su kažkokiomis sąlygomis ir už kažką, nes nemokamai tokių dalykų nedalina, aš manau, kad tai yra visiškai nepriimtina“, - Vilniuje atidarant NATO energetinio saugumo centrą, žurnalistams penktadienį sakė Lietuvos prezidentė.

Pasak jos, Lietuva 8 metus mokėjo „Gazprom“ politinę dujų kainą ir permokėjo milijardus litų. Jos teigimu, „Gazprom“ pažadai ateityje Lietuvai mažinti dujų kainą yra pavėluoti.

„Jau aštuonerius metus Lietuva permoka ir moka ne ekonominę, o išties politinę kainą, kuri buvo įvertinta 5 mlrd. litų permokėjimu, todėl ankstesnė Vyriausybė yra padavusi ieškinį arbitražui prieš "Gazprom". Jau du teismus Lietuva yra laimėjusi, "Gazprom" pralaimi savo pozicijas ir arbitražus su kitomis Europos šalimis. Taigi, dabar atvažiuoti ir aiškinti, kad galima nuleisti kainas, kai kainos yra ne rinkos, o grynai politinės, nesakyčiau, kad atrodo solidžiai ir patikimai“, - sakė D.Grybauskaitė.

Jos teigimu, „Gazprom“ tokį žingsnį galėjo žengti anksčiau.

„Aš manau, kad „Gazprom“ jau seniai turėjo mums sumažinti kainą ir ne be reikalo ankstesnė Vyriausybė kreipėsi į tarptautinį arbitražą su 5 mlrd. ieškiniu. „Gazprom“ puikiai žino, kad pralaimės bylą Lietuvai, nes jau porą tokių bylų Europoje pralaimėjo, todėl atskubėjo neva pasiūlyti mažesnes kainas. Mes jas ir taip gausime vien todėl, kad statome SGD terminalą, kuris pradės veikti po metų, todėl, kad laimėsime arbitražo bylą, todėl, kad Europos Komisija ruošiasi spalio mėnesį taip pat iškelti baudos ieškinį „Gazprom“ už monopolinę elgseną Europoje. Taigi, tikrai manau, kad „Gazprom“ tai turėjo padaryti daug, daug anksčiau“, - sakė D. Grybauskaitė interviu „Lietuvos radijui“.

Prezidentė taip pat pareiškė, jog Lietuvai yra nereikalinga ilgalaikė dujų tiekimo sutartis su „Gazprom“.

„Tai apsunkintų ir trukdytų mūsų terminalo veiklai, nes tradiciniai santykiai ir pasiūla, kokią siūlydavo anksčiau „Gazprom“, - tai surišti rankas valstybei su kiekiais ir, jeigu perki mažiau, moki baudas. Manyčiau, kad tai tikrai labai nenaudinga, ypač vidutinės ir ilgalaikės perspektyvos prasme“, - teigė šalies vadovė.

DELFI skelbė, jog penktadienį Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius bei derybinės ir ekspertų grupės nariai susitiko su "Gazprom" vadovu Aleksejumi Mileriu. Po susitikimo A. Mileris sakė, jog deramasi dėl galimybės kainas sumažinti iš esmės, tačiau į klausimus, kiek jos galėtų mažėti neatsakė.

„Žinoma, Lietuvos vartotojams pats įdomiausias ir svarbiausias klausimas yra „Gazprom“ tiekiamų dujų kainų lygis, todėl aš noriu pasakyti, kad kompleksinio susitarimo visomis bendradarbiavimo kryptimis kontekste, mes kalbame apie esminį kainų sumažinimą Lietuvos vartotojams“, - teigė A. Mileris.

Jis pareiškė, jog derybos bus tęsiamos siekiant abipusės naudos: kad jų rezultatas būtų naudingas ir Lietuvai, ir „Gazprom“.

Premjeras A. Butkevičius anksčiau tvirtino, kad Lietuva derybose dėl dujų kainos nedarys nuolaidų nei dėl Trečiojo ES energetikos paketo, nei dėl ilgalaikės dujų tiekimo sutarties, nei dėl ieškinio Stokholmo arbitraže, tačiau tikisi pasiekti bent penktadaliu mažesnę dujų kainą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1009)