"Manau, su VIAP perlenkta: mėginama energetikos sektorių finansuoti ne iš biudžeto, o iš vartotojo. Reikia ieškoti optimalaus varianto: ką gali ant savo pečių atlaikyti valstybės biudžetas, ką visos energetinės grandys, o ką – vartotojas", - savaitraščiui "Veidas" sakė prezidentė.

"Negalima užkrauti visos energetikos, o kartu ir visos šalies išlaidų, ant vartotojų pečių. Tokie perlenkimai negalimi, be to, jie sukelia socialinę įtampą", - teigė D.Grybauskaitė.

Ji teigė iki šiol viešai nereagavusi, nes buvę sutarta, kad tarifas bus keičiamas.

"Sprendimas dar didinti VIAP man buvo netikėtas, apie tai nebuvau informuota. Bet buvo sutarta, kad jis bus keičiamas, todėl viešai ir nereagavau", - teigė prezidentė.

Naujoji centro-kairiųjų Vyriausybė neseniai nusprendė maždaug 100 mln. litų sumažinti VIAP kitų metų biudžetą. Didelė šio biudžeto dalis skiriama elektros gamybai iš dujų Lietuvos elektrinėje Elektrėnuose, taip pat finansuojamos termofikacinės elektrinės, atsinaujinanti energetika.

VIAP sumažintas, kai Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė nusprendė sumažinti Lietuvos elektrinės gamybos kvotą 2013 metams. Šie sprendimai lems, kad elektra kitąmet brangs maždaug 2 centais mažiau.

Opozicijos lyderis, buvęs premjeras konservatorius Andrius Kubilius pareiškė, kad naujoji Vyriausybė "kitų metų kvotą sumažino be jokio pagrindimo, taip sukeldama pagrįstų abejonių, ar kitais metais bus užtikrintas Lietuvos elektros sistemos saugumas ir patikimumas".

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)