Trečiadienį Vyriausybė numatė galimybę 2014 m. dalį kvotinės elektros energijos, kuri bus nustatyta kitu Vyriausybės nutarimu, konkurso būdu leisti pagaminti efektyviausiems sistemos gamintojams.

„Pavyzdžiui, termofikacinėms elektrinėms kitų metų kvota yra 0,8 Twh elektros energijos pagaminti. Pagal tą Vyriausybės nutarimą, esant palankioms sąlygoms, pusei tos kvotos bus paskelbtas konkursas ir tie gamintojai, kurie gamina efektyviausiai, mažiausia kaina, galės pretenduoti į tą kiekį“, - aiškino energetikos viceministras Kęstutis Žilėnas.

Energetikos ministerijos atstovas taip pat teigė, kad misterija pasisako už tai, kad 50 proc. visos suvartojamos elektros energijos šalis pasigamintų pati.

„Skaičius susijęs su kitų šalių patirtimi ir praktika. Kai kitos šalys pačios pasigamina 70-80 proc. elektros, tuomet ir ekstremalios situacijos neturi įtakos sistemos patikimumui. 50 proc. - tai protinga riba, kuri pagal mūsų pajėgumą būtų galima pagaminti Lietuvoje“, - kalbėjo viceministras.

Tuo metu liberalas Eligijus Masiulis pasisako prieš nutarimą, kuriuo būtų privaloma ne mažiau nei 50 proc. elektros energijos supirkti iš Lietuvos gamintojų.

„Kadangi akivaizdu, kad šiandien Lietuvos elektros generavimo šaltiniai gamina brangesnę elektrą negu būtų galima nupirkti rinkoje. Tai reikštų, kad turėtų kilti VIAP ir elektros įkainiai gyventojams“, - įsitikinęs E. Masiulis.

Pasak liberalo, jam kelia daug klausimų Energetikos ministerijos nusistatymas: „Mums nesuprantamas Energetikos ministerijos nuostata užsispyrusiai neįtraukti galimybės dalį reikalingos elektros energijos saugumui ir stabilumui importuoti iš kitų Europos Sąjungos valstybių. Mes turime veikiančias jungtis su Latvija, Estija, o per juos ir su Suomija. Todėl jei kalbame apie energetinį saugumą, elektros tiekimo stabilumą ir apie tai, kad nedraugiškos šalys gali vykdyti įvairias provokacijas, tai kalbant apie ES vidaus rinką, manau, taip pat būtų galima užsitikrinti saugų ir stabilų reikiamos elektros importą pigesnėmis kainomis negu pagaminame Lietuvoje“.

Dienraštis „Lietuvos rytas” trečiadienį rašo, kad Elektrėnų elektrinės devintojo bloko statybai ES skyrė 581 mln. litų paramą, 245 mln. litų paskolą suteikė Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, finansavo ir komerciniai bankai. Neoficialiomis žiniomis, kontrakto sąlygos įpareigoja valstybę „įdarbinti” naująjį bloką taip, kad jis duotų stabilių pajamų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (371)