Rusijos energetikos milžinė „Rosatom“ nori dalyvauti Visagino atominės elektrinės statybose. TV3 šaltinių žiniomis, „Rosatom“ delegacija Lietuvoje, kuriai vadovauja generalinio direktoriaus pavaduotojas Kirilas Komarovas, o ją lydi Rusijos „Gazprom“ tarpininko Lietuvoje „Dujotekanos“ konsultantas Jevgenijus Kostinas, pasirodė prieš 10 dienų. Tądien ji lankėsi pas Seimo pirmininką Vydą Gedvilą.

Tiesa, „Dujotekana“ teigia niekaip nesusijusi su J. Kostinu. Kompanijos vadovas Vladimiras Orechovas DELFI teigė, jog šis asmuo su „Dujotekana“ niekuomet neturėjo jokių darbinių santykių.

TV3 priremtas V. Gedvilas pripažino, kad nuslėpė tokį susitikimą, ir kad rusai jame užsiminė norintys dalyvauti naujos atominės projekte.

„Apie tai buvo kalbėta, kad apie tai diskutuoti reikia, bet kad tiesiogiai siūlėsi ar dar kažkas tai, tokio pasiūlymo nebuvo... Aš manau, visas perspektyvas reikia svarstyti ir artimiausiu metu su premjeru susitiks ir kalbės apie visas perspektyvas, nes teko kalbėti Estijoje ir Latvijoje, jie pačiam pradiniam etape nesutinka dalyvauti su mumis, vykdant projektavimo darbus, taip kad gal kažkokių kitų galimybių yra“, – sakė Seimo pirmininkas V. Gedvilas.

Apie „Rosatom“ interesus Lietuvoje, TV3 šaltinių žiniomis, byloja ir itin padažnėję V. Gedvilo partijos vadovo Viktoro Uspaskicho vizitai į Maskvą. Artimiausiu metu „Rosatom“ vadovai planuoja susitikti ir su koalicijos partnerės „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininku Rolandu Paksu, nors šis tvirtina tokio kvietimo dar nesulaukęs.

„Nu blemba, tu kaip žydų vaikas, ar tu nesupranti ką aš tau aiškinu, žinai... Aš neplanavau, neplanuoju, o jeigu sakykim ten kažkas tai kreipsis, be abejo, kad susitiksiu, bet aš tokios informacijos kol kas neturiu“, – kalbėjo partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas.

TV3 šaltinių žiniomis, „Rosatom“ valdžią Vilniuje globoja pats Rusijos ambasadorius Vladimiras Čikvadzė. Vienas iš tokių slaptų susitikimų planuotas ir sostinės „Mabre Residence“ keturių žvaigždžių viešbutyje, tačiau išvydę TV3 kamerą ambasados atstovai iš karto spruko, o ambasadorius pareiškė esą nieko nežinantis apie „Rosatom“ susitikimus su aukštais Lietuvos pareigūnais.

„Bet kuriuo atveju ambasada čia ne prie ko. (...) Mes nuo pat pradžių siūlėme jums statyti šią atominę, bet Lietuva atsisakė mūsų projekto, taigi mes statome savo atominę elektrinę Karaliaučiuje. Ir kviečiame Lietuvą dalyvauti šios atominės statybose, jos vyksta ten“, – sakė V. Čikvadzė.

Ankstesnė konservatorių Vyriausybė planavo naują atominę statyti su Japonijos korporacija „Hitachi“, tačiau į valdžią atėję socialdemokratai paskelbė šiam projektui nepritarsiantys, kol visiškai neįsitikins, kad jis atsipirks. Tuo tarpu rusų valdoma „Nukem“ Lietuvoje jau porą metų negali pastatyti panaudoto branduolinio kuro iš uždarytos Ignalinos atominės elektrinės saugyklų.

„Rosatom“ kviečia premjerą susitikti su Rusijos energetikos kompanijos vadovu

„Rosatom“ atstovai pakvietė premjerą Algirdą Butkevičių susitikti su įmonės vadovu Sergejumi Kirijenka, penktadienį pranešė premjero atstovė.

„Rusijos branduolinių technologijų koncerno „Rosatom“ atstovai pasiūlė premjerui Algirdui Butkevičiui susitikti su „Rosatom“ generaliniu direktorium S. Kirijenka“, - BNS sakė atstovė spaudai Evelina Butkutė – Lazdauskienė.

Su Ignalinos atominės elektrinės uždarymo projektus vykdančios įmonės „Nukem“ akcininko "Rosatom" atstovais premjeras susitiko penktadienį lankydamasis atominės jėgainės branduolinių objektų aikštelėse, nurodoma Vyriausybės pranešime spaudai.

Rusija ne kartą yra siūliusi Lietuvai prisidėti prie Karaliaučiaus atominės elektrinės projekto, bet Lietuvos vadovai šiuos pasiūlymus atmesdavo.