„Dabartinėje situacijoje yra visiškai nenormalu, kai mes, priklausantys bendrai Europos rinkai teoriškai, ir už tokią visiškai vienodą prekę, kaip dujos, kurios kainuoja skirtingai - Vokietijoje daug pigiau nei Lietuvoje. Nors Lietuvoje jos turėtų būti pigesnės, nes jeigu jos pumpuojamos vamzdynu iš Rusijos, taigi atstumas yra daug trumpesnis pakliūti į Lietuvą, tas kelias - jis turėtų būti pigesnis ir dujos Lietuvoje natūraliai turėtų kainuoti pigiau negu Vokietijoje“, - antradienį Žinių radijui teigė N.Udrėnas.

Pasak šalies vadovės patarėjo, Lietuvai trukdoma įsigyti pigesnių dujų Vokietijoje.

„Tačiau dabar ne tik kad dujos yra brangesnės Lietuvoje, tačiau net trukdoma įsigyti šių pigesnių dujų Vokietijoje, kadangi, natūralu, suprantam - ekonominė situacija Europoje sudėtinga. Nereikia tiek dujų, kiek anksčiau, todėl tiekėjai turi jų perteklių Vokietijoje ir norėtų jas parduoti kitiems, taip pat ir Lietuvai, tačiau tam daroma įvairios kliūtys ir taip daroma žala vartotojams“, - sakė N.Udrėnas.

Pasak jo, „Gazprom“ siūloma ilgalaikė sutartis Lietuvai yra nenaudinga, nes ateityje dujų kaina turėtų mažėti.

Nerijus Udrėnas
„Taigi ilgalaikės sutartys yra nenaudingos Lietuvai, nes prognozuojama, kad dujų rinka bus lankstesnė ir vis naudingesnė vartotojams. (…) Laukiame, kad atnaujinus atominių elektrinių darbą Japonijoje, o JAV plečiant suskystintų gamtinių dujų eksportą, dujų kainos kris“, - teigė prezidentės atstovas.

Pasak jo, ilgalaikės sutarties nuostata yra „Gazprom“ bandymas kuo ilgiau išlaikyti savo monopolinę padėtį šalyje, riboja konkurenciją ir prieštarauja Europos Sąjungos laisvam prekių judėjimui.
N.Udrėno teigimu, kad bet kokias Rusijos energetikos milžinės nuolaidas reikia vertinti atsargiai, jei jos tolina Lietuvos energetinė nepriklausomybę.

„Tai yra ir tam tikro politinio spaudimo instrumentas ir tas akivaizdu iš kitų šalių pavyzdžių taip pat ir nereiktų to pamiršti, o Lietuvos energetinė nepriklausomybė - svarbiausias mūsų prioritetas, todėl bet kokios nuolaidos, kurios tolina mus nuo šio tikslo, reikėtų vertinti atitinkamai“, - sakė N.Udrėnas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)