Trečiadienį bendrovėje buvo atliktos kratos ir kiti procesiniai veiksmai. Pranešimai apie įtarimus įteikti dviem „Lietuvos dujų” darbuotojams.

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Ugnius Vyčinas sako, jog įtarimai yra pareikšti ne aukščiausio, o vidutinio lygio įmonės darbuotojams, kurie yra Lietuvos piliečiai.

Paklaustas, ką galėjo lemti galimas „Lietuvos dujų“ darbuotojų dokumentų klastojimas, U. Vyčinas sakė: „manau, galėjo lemti kainas“, įsigaliojusias nuo 2013 m.

Įtariamieji kaltę neigia, jiems paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti, nuo pareigų jie nėra nušalinti, Generalinė prokuratūra nematė reikalo atlikus tyrimą juos nušalinti nuo darbo.

„Šiuo metu yra atlikti aktyvūs veiksmai, tai yra akcinėje bendrovėje padarytos kratos ir pareikšti įtarimai dviems darbuotojams, paskirtos kardomosios priemonės, - sakė U. Vyčinas. - Jie nėra nušalinti nuo pareigų, manytume, tai yra netikslinga šiai dienai kai jau viskas padaryta.“

Prokuroras daugiau detalių nenorėjo atskleisti, tačiau nurodė, kad galima sakyti, kad šiuo metu yra tiriamas vienas dokumentų suklastojimo atvejis. Jis taip pat nurodė, kad mano, jog šis tyrimas neturi nieko bendro su Europos Komisijos veiksmais, tiriant „Lietuvos dujų“ veiklą Lietuvoje.

Jis nurodė, kad tikslias sumas, kiek patvirtinta dujų kaina neatitinka tikrovės, dar reikės skaičiuoti tyrimo metu.

Kaip nurodo prokuratūra, ikiteisminis tyrimas pradėtas dar 2012 metų lapkričio mėnesį.

Komisija laukia teismo sprendimo

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija apie tyrimą nežinojo, teigė prokuroras U.Vyčinas.

„Šiuo metu Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimai neteisingų duomenų pateikimo Kainų komisijai ir, nustačius šiuos faktus bei atitinkamai teismui priėmus sprendimą, Kainų komisija pagal kompetenciją neatidėliotinai imsis veiksmų tam, kad būtų apginti vartotojų interesai“, - sakė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos Dujų ir elektros departamento direktorius Renatas Pocius.

Jis nurodė, kad Kainų komisija lauks teismo sprendimo ir jį vykdys pagal jai priskirtą kompetenciją. Daugiau detalių R. Pocius nenurodė, sakydamas, jog Kainų komisija nežino, kokie dokumentai buvo galimai klastojami.

Nuo komentarų susilaiko

„Lietuvos dujos“ susilaiko nuo komentarų, kol nebus baigti procesiniai veiksmai. Įmonė tik patvirtina, kad antradienį jos biure lankėsi pareigūnai, o įmonė „visapusiškai bendradarbiauja su pareigūnais ir yra pasiruošusi bendradarbiauti ateityje.”

„Bendrovė Kainų komisijai visada teikia duomenis, kurie yra reglamentuoti LR įstatymais ir Kainų komisijos patvirtintais teisės aktais”, rašoma „Lietuvos dujų“ pranešime.

Tyrimui vadovauja Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorai, jį atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (336)