„Šiandien Lietuvoje man – nuostabi diena, malonu čia apsilankyti. Sekmadienis prasidėjo kelione oro balionu, kas yra mano aistra, buvo nepaprasta skristi virš (Kauno - DELFI) senamiesčio. Mane sužavėjo galimybė apsilankyti čia (Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje – DELFI) ir pamatyti kaip didžiuliai kiekiai elektros yra pagaminami tokiu natūraliu būdu, naudojant vandenį. Manau, kad Lietuva turėtų pasistengti tapti nepriklausoma nuo užsienio energijos šaltinių ir turėti daugiau saulės, vėjo ir vandens gaminamos elektros“, - po apsilankymo Kruonio HAE sakė R. Bransonas.

Pasak jo, Kruonio HAE yra „nuostabus pavyzdys“.

„Tikiuosi, kad mes galime pasiskolinti kai kurias idėjas“, - apibendrino R. Bransonas.

Kruonio HAE R. Bransonui aprodė „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Dalius Misiūnas.

„Įspūdžiai labai geri, be abejo, malonu tokio masto žmogų pas save priimti. Iniciatyva aplankyti Kruonio hidroakumuliacinę elektrinę buvo iš organizatorių pusės, gavome paklausimą, ar galėtume priimti ir buvome labai maloniai nustebinti, - DELFI pasakojo D.Misiūnas. - Jam didelį įspūdį padarė tai, kaip tokia tokia elektrinė kaip Kruonio gali veikti šiame lygumų krašte, taip pat jos mastas. Šiek tiek pasikalbėjome ir apie atsinaujinančios energetikos plėtrą bei apie duomenų centrus, kuriuos bandome vystyti Kruonio technologijų parke.“

D.Misiūnas mano, kad buvo naudinga, jog R. Bransonas sužinojo apie Lietuvoje plėtojamą technologijų parką

„Jeigu parkas jų nesudomins verslo prasme, jie turi daug kontaktų ir daug partnerių, kuriems tai gali būti įdomu, netgi ir tam pačiam „Google“, kuris čia dairėsi – neatmetama galimybė, kad ši bendrovė gali čia vėl sugrįžti tolimesnės plėtros kontekste.“

Skelbta, kad priklausomai nuo investuotojų poreikio ketinama pasiūlyti keletą žemės sklypų 30 ha dydžio Kruonio parko teritorijoje. Inžinerinės infrastruktūros projektavimo paslaugų pirkimo nugalėtojai turėtų paaiškėti 2013 metų sausį. Parengus projektus planuojama pirkti ir statybos darbus, kuriuos ketinama atlikti iki 2013 metų pabaigos.

Šiuo metu Kruonio HAE dirba keturi įrenginiai, kurių tikslas avarijos atveju užtikrinti rezervinį elektros tiekimą sustojusioms elektrinėms ir taip atnaujinti jų darbą, taip pat balansuoti elektros kiekius rinkoje – kai elektros trūksta, Kruonio HAE gali pagaminti reikiamą kiekį.

Be to, elektrinė dėl savo veikimo principo gali uždirbti pinigų pigesnę elektrą paversdama brangesne, t.y. naktį, kai elektros paklausa maža ir atitinkamai sumažėja jos kaina, Kruonio HAE įjungia vandens siurblius ir pakelia vandenį į 100 m aukštyje esantį baseiną. Dieną, kai elektros paklausa padidėja ir išauga jos kaina, vanduo paleidžiamas žemyn ir sukdamas generatorius gamina elektrą, kuri jau parduodama brangiau.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)