Naftininkai Kintų objekto poveikio aplinkai vertinimo (PAV) programą pateikė įvertinti Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai, o ši jai pritarė.

Galutinį sprendimą priims KRAAD

Kaip oficialiai informuoja UAB „Minijos nafta“, rugpjūčio pradžioje Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos išnagrinėjo bendrovės pateiktą Gargždų licencinio ploto pietvakarinėje dalyje (Kintų objekte) PAV programą.

Tarnyba didžiausią dėmesį kreipė į tai, ar programoje numatyta ištirti, kaip galima naftos gavyba paveiktų „Natura 2000“ saugomas nacionalines teritorijas, esančias šalia Kuršių marių, bei jose esančias gamtines vertybes. PAV programai bei joje numatytiems veiksniams ištirti - žmonių sveikatai ir socialinei gerovei, gamtosaugai, oro užterštumui ir kt. tarnyba priekaištų neturėjo, todėl jai pritarė.

„Programai dar 2007-aisiais yra pritarusios visos kompetentingos institucijos, išskyrus Šilutės rajono savivaldybę, kurios politikai programą be konkrečių argumentų ar pasiūlymų atmetė jau du kartus“, - atkreipia dėmesį bendrovės atstovai.

UAB „Minijos nafta“ ryšių su visuomene atstovė Kristina Paukštytė -Brazdauskienė „Šilutės naujienoms“ yra minėjusi, jog gyventojų ir rajono administracijos nurodomi pažeidimai, esą PAV parengta nesilaikant reikalavimų, už licencinio ploto ribų, yra tiesiog politikavimas.

Artimiausiu metu Kintų objekto PAV programą iš naujo nagrinės ir Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas (KRAAD), kuris turės priimti galutinį sprendimą.

Bendruomenė nenusileis

Šilutės rajono savivaldybės taryba naftos gavybos Gargždų licencinio ploto pietvakarinėje dalyje (Kintų objekte) poveikio aplinkai vertinimo programai (PAV) nepritarė atsižvelgdama į ne kartą išsakytą bendruomenės nepritarimą naftos verslovei miestelyje. Paskutinį kartą programai nepritarta šiemet gegužės pabaigoje.

Rajono taryba taip pat argumentuoja, jog vadovaujasi Šilutės rajono 2005-2014 m. strateginiu plėtros planu, o bendrovės vykdoma veikla yra iš esmės su juo nesuderinama. Plane pagrindiniu prioritetu patvirtinta turizmo sektoriaus plėtra panaudojant ir išsaugant kultūrinį - istorinį paveldą bei unikalius krašto gamtos išteklius. Šilutės rajono savivaldybės teritorijos bendrajame plane nėra numatyta naftos gamyba, net nėra pažymėta, kad toje teritorijoje yra naftos ištekliai.

„Tai yra metodas - skaldyk ir valdyk. Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba nėra tas subjektas, kuris vertintų programą. Jos balsas gali būti tik patariamasis ir nėra privalomas. Čia labiau bendrovės viešųjų ryšių akcija ir siekis mums parodyti, kad jie nemiega“, - „Šilutės naujienoms“ komentavo Kintų seniūnas Antanas Kližentis.

Seniūno teigimu, institucijos, ruošdamos atsakymus, siaurai ir biurokratiškai atsižvelgia tik į savus dalykus. Besibylinėjant teismuose išaiškėjo, kad naftos gavyba Kintuose planuojama už Gargždų licencinio ploto ribų. A.Kližentis sakė, jog bus prašoma Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos ištirti, ar programa yra licenciniame plote, nors jau dabar aišku, kad teisės aktai pažeisti, todėl visa kita vertinti beprasmiška.

Jei KRAAD priimtų vienašališką sprendimą, jį dar gali skųsti bendruomenė ir Šilutės r. savivaldybė.

Bendruomenės ir naftininkų kova dėl Kuršių marių pakrantės vyksta jau beveik 10 metų. „Minijos nafta“ niekaip negali pradėti tyrimų, patikrinti geologų spėjimų, ar šioje vietoje tikrai yra naftos, nes bendruomenė iki šiol neleidžia patvirtinti PAV programos. Vien į seismologinius tyrimus bendrovė jau investavo 8 mln. litų.