Lietuvos dujos“ ketvirtadienį per biržą paskelbė kainų komisijos patvirtintas gamtinių dujų perdavimo ir skirstymo veiklos atskyrimo sąlygas, praneša „Panorama“.

Pirmasis „Lietuvos dujų“ skaidymo žingsnis – iki liepos 31 d. įkurti naują, vien tik gamtinių dujų perdavimu užsiimančią bendrovę, kuri vadinsis „Amber Grid“.

„Lietuvos dujoms“ liks dujų skirstymo veikla, kuriai bus steigiama antrinė bendrovė. Kaip šioms bendrovėms bus padalintas dabartinis „Lietuvos dujų“ turtas ir akcijos numato šiandien per biržą paskelbtos „Lietuvos dujų“ atskyrimo sąlygos, kurioms prieš savaitę pritarė kainų komisija.

„Mes žiūrėjome į reguliuojamą veiklą ir turtą, kuris reikalingas tik perdavimo veiklai vykdyti. Komisija turėjo pastabų vertinimo stadijoje. „Lietuvos dujos“ komisijos pastabas ir abejones išsklaidė. Buvo pateikta argumentacija, korekcijos ir galiausiai pateiktas atskyrimo planas su turto sąrašu, kuris atiduotas perdavimo veiklai, komisijos vertinimu, buvo atliktas korektiškai ir teisingai“, – LRT televizijos naujienų tarnybai sakė Kainų ir energetikos kontrolės komisijos narys Vygantas Vaitkus.

Naujajai „Amber Grid“ bendrovei bus perduota 1,6 milijardo litų turto – šiek tiek daugiau nei pusė to, ką dabar valdo „Lietuvos dujos“. Jai atiteks magistraliniai dujotiekiai, „Lietuvos dujoms“ liks skirstomųjų dujotiekių tinklas.

„Amber Grid“ ir po atskyrimo veiklą tęsiančios bendrovės akcijos bus paskirstytos dabartiniams „Lietuvos dujų“ akcininkams, proporcingai pagal dabar turimų akcijų dalį. Rengiant dujų ūkio pertvarkos planą kalbėta, kad valstybė perdavimo bendrovėje turėtų turėti daugiau įtakos, nei jos turi „Lietuvos dujose“.

Neatmetama, kad „Lietuvos dujų“ ir“ Amber Grid“ akcininkai galės derėtis, mainyti ir parduoti savo turimas akcijas taip, kad iki 2014-tųjų spalio 31 d. abiejų bendrovių savininkai būtų skirtingi. Veiklų atskyrimo sąlygos įsigalios tik „Lietuvos dujų“ akcininkams jas patvirtinus susirinkime, kuris numatomas maždaug po dviejų mėnesių.