Kaip rašo „Verslo žinios”, norvegų bendrovė „Sargas” Lietuvoje naftą išgaunančiai įmonei „Minijos nafta” ketino atvežti 750 tūkst. tonų skystinto anglies dvideginio ir gauti 1,4 mlrd. Norvegijos kronų (620 mln. Lt) valstybės paramą.

Tačiau norvegai sustabdė šį projektą – esą tai buvo padaryta dėl ekonominių, technologinių ir teisinių silpnybių, kurias anksčiau vyriausbės institucijos buvo nurodžiusios ištaisyti.

Suskystintos dujas buvo ketinama palaidoti sename naftos gręžinyje. Projekto autoriai tvirtina, kad pagrindinė idėja – skystintą anglies dvideginį pritaikyti vietoj vandens išgaunant naftą sunkiau prieinamose uolienose. Taip esą gavybos efektyvumą būtų galima padidinti penktadaliu.

Aplinkosaugos organizacijos tokias technologijas kritikuoja ne mažiau nei hidraulinį skalūnų skaldymą – nėra garantijų, kad palaidotas anglies dvideginis neiškils į Žemės paviršių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)