Su DELFI redakcija susisiekė skaitytojas, kuris sunerimo dėl padidėjusio „gyvatuko“ mokesčio.

„Visai nepastebimai buvo priimtas VKEKK nutarimas dėl normatyvo karšto vandens temperatūros palaikymui padidinimo. Šio sprendimo pasekmė pasirodė tik gavus sąskaitas už gegužės mėnesį – paprastajame Vilniaus daugiabutyje minėtas mokestis išaugo daugiau nei 20 Lt”, - rašė nenorėjęs atskleisti savo vardo vyras.

Pasak jo, jo butui „gyvatuko“ mokestis išaugo nuo 45,2 Lt iki 64,32 Lt.

„Viskas dėl to, kad normatyvas buvo be jokių suprantamų priežasčių padidintas iki 240 kWh (nuo 160 kWh) būstui per mėnesį, kai karšto vandens sistemos tiekimo ir cirkuliacijos stovai įrengti virtuvėje, vonioje bei pagalbinėse patalpose. Keista, kad nesulaukėme jokių komentarų ir paaiškinimų, nors kaina išaugo labai pastebimai“, - skundėsi vyriškis.

„Vilniaus energijos“ duomenimis, šis padidėjęs iki 240 kWh būstui normatyvas taikomas apie 17 proc. išrašomų sąskaitų.

VKEKK: palietė apie 3 proc. daugiabučių

Tuo metu VKEKK narys Darius Biekša aiškino, kad dar spalio mėnesį priimtas komisijos nutarimas palietė tik apie 3 proc. visų daugiabučių Lietuvoje. Tiksliau – kai kuriuos šių daugiabučių gyventojus.

Kaip teigė komisijos narys, didesnio „gyvatuko“ mokesčio sulaukė tie gyventojai, kurių butuose yra gyvatukas vonioje, cirkuliacinis stovas virtuvėje ir dar vienas stovas pagalbinėse patalpose.

Viename daugiabutyje gali būti butai su skirtingais stovų skaičiais, todėl energijos karštam vandeniui paruošti normatyvas padidintas tik tiems gyventojams, kurių namuose yra du cirkuliaciniai stovai.

Pasak komisijos atstovo, šilumos tiekėjai pastebėjo, kad dalyje namų iki spalio mėnesio galiojęs normatyvas (160 kWh butui) buvo nuolat viršijamas. Šilumos nuostoliai buvo didesni patalpose su dviems stovais nei su vienu.

Taigi nuspręsta tiems butams, kuriuose yra, be „gyvatuko“ vonioje, du stovai, taikyti didesnį 240 kWh normatyvą. Anksčiau „gyvatuko“ mokestis buvo vienodas butams, nepriklausomai nuo to, ar jame buvo du ar vienas stovas.

Pasiteiravus, ar vieniems namo gyventojams padidinus mokestį, sumažės „gyvatuko“ mokestis likusiems namo gyventojams, D. Biekša atsakė: „Kitiems gyventojams sumažėjimas jaučiamas ne per cirkuliacinį („gyvatuko“ - DELFI) mokestį, bet per šildymą“.

„Į namą įtekanti šiluma matoma viename skaitiklyje. Vėliau galvojama, kaip tą šilumą padalinti gyventojams kuo teisingiau pagal sunaudojamą kiekį“, - teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)