Įskaičiavus PVM, vidutinė elektros kaina auga iki 52 ct/kWh. Šiuo metu už elektros energijos vienos laiko zonos tarifą yra mokama 46 ct/kWh (su PVM).

Gyventojai, kurie pasirinkę už elektros energiją mokėti pagal dviejų laikų zonų tarifus, už dieninę elektros energiją mokės 12 proc. daugiau (iki 56 ct), o naktinė ir savaitgalio tarifo kaina kyla 14 proc. (iki 42 ct). Šiuo metu tarifai atitinkamai yra 49,7 ct/hWh ir 37,2 ct/kWh.

Elektros energijos kainą išaugino jos dedamosios: elektros energijos įsigijimo kaina 2013 m. padidinta iki 16,433 ct/kWh (2012 m. - 15,94 ct/kWh), perdavimo paslaugos kainos viršutinė riba – 2,415 ct/kWh, sisteminių paslaugų kaina – 0,942 ct/kWh (14 proc. augimas). VKEKK padidino ir viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kainą iki 10,49 ct/kWh (2012 m. - 7,04 ct/kWh).

Elektros tarifų planai gyventojams kitais metais nesikeičia, išskyrus jog kiti metai – paskutiniai „12 000 kWh” tarifo taikymo metai. Atsisakyti šio plano „Lesto“ nusprendė dėl sudėtingos administracijos ir patiriamų papildomų sąnaudų dėl duomenų nurašymo ir perskaičiavimo, nesuvartojus nustatyto 12 000 kWh kiekio. Jei gyventojas nepasirinks kito tarifo plano, nuo 2014 m. jam bus taikomas “Standartinis” tarifų planas.

Taip pat „Lesto“ teigia, kad toliau mažina atotrūkius tarp tarifų planų: „Standartinį“ tarifo plano kainą didinama santykinai mažiau nei „Elektrinių viryklių“ ir „12 000 kWh” tarifų kainos. Tikimasi, kad taip patrauklesni gyventojams taps „Namai“ ir „Namai plius“ planai.

Per mėnesį – 7 Lt daugiau

„Lesto” atstovai paskaičiavo, kad vidutiniškai už elektrą per mėnesį namų ūkiui reikės sumokėti 7 Lt daugiau.

„Lesto” Visuomeninio tiekimo tarnybos direktorius Ramūnas Kiaulėnas teigė, kad įmonės finansiniam rezultatui elektros kainos padidinimas neturės.

„Nuo kitų metų gyventojams vidutiniškai kaina didėja apie 13 proc. ir tai sudarytų su PVM apie 5,7 ct. Jei kalbėtume apie verslo klientus, kurie gauna persiuntimo paslaugą iš vidutinės įtampos tinklų, tai jiems persiuntimo paslaugos kaina vidutiniškai mažėja 5,9 ct (be PVM), o tiems, kurie gauna iš žemos įtampos tinklų, kaina mažėja apie 6,5 ct”, - elektros kainų pasikeitimus komentavo įmonės atstovas.

Kaip teigė R. Kiaulėnas, pagrindinė elektros kainos didėjimo priežastis – viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kainos, elektros energijos kainos dedamoji, kuri išaugo beveik 3,5 ct (be PVM).

Taip pat įtaką darė energijos įsigijimo kainos padidėjimas ir sisteminių paslaugų kainos padidėjimas. „Lesto“ atstovo teigimu, VIAP kainos padidėjimą nulėmė gamtinių dujų kainos padidėjimas bei poreikis skatinti atsinaujinančių išteklių energetiką.

„Lesto“ išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad 71 proc. buitinių elektros vartotojų šiuo metu atsiskaito „Standartiniu“ vienos laiko zonos tarifo planu (46 ct/kWh) – nuo 2013 metų „Standartinio“ vienos laiko zonos tarifo kaina bus 51,9 ct/kWh. Tokie vartotojai per mėnesį vidutiniškai suvartoja 100 kWh elektros energijos, todėl kitais metais išlaidos už elektros energiją tokį tarifo planą pasirinkusiems namų ūkiams vidutiniškai padidės 6 Lt per mėnesį, t. y., jei toks vartotojas šiemet vidutiniškai per mėnesį mokėdavo 46,39 Lt, tai kitąmet jis mokės 52,34 Lt.

Maždaug 13 proc. elektros vartotojų atsiskaito pagal dviejų laiko zonų tarifą (49,7 ir 37,2 ct/kWh) – kitąmet šio tarifo plano kaina bus atitinkamai 56,1 ct/kWh ir 42,2 ct/kWh. Šių vartotojų, suvartojančių per mėnesį apie 180 kWh elektros energijos, 2013 metais išlaidos vidutiniškai padidės apie 10 Lt per mėnesį.

Apie 7 proc. namų ūkių atsiskaito pagal „Elektrinių viryklių“ vienos laiko zonos tarifo planą (44,2 ct/kWh) – 2013 metų „Elektrinių viryklių“ vienos laiko zonos tarifo plano kaina bus 50,5 ct/kWh. Tokių vartotojų suvartojamos elektros energijos vidurkis per mėnesį yra 160 kWh, nuo ateinančių metų jie per mėnesį vidutiniškai mokės apie 10 Lt (su PVM) daugiau nei šiemet.

Tenka mokėti už ankstesnį laikotarpį

VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė taip pat išsakė, kodėl buitiniams vartotojams kitais metais teks už elektrą mokėti daugiau: „Kainos auga dėl to, kad yra didesnis VIAP biudžetas. Didžiąja dalimi tarifas auga, nes yra nepakeisti kvotiniai elektros energijos gamybos dydžiai tose elektrinėse, kurios naudoja gamtines dujas, ir suskaičiavus tuos neatitikimus, kurie buvo dėl gamtinių dujų didesnio brangimo pasibaigusį laikotarpį, kai dujos brango bei kiek pareikalaus 9-to bloko baigimas, taip pat augantys atsinaujinančių šaltinių energetikos dydžiai“.

Nors dujų kaina pastaruoju metu mažėjo, D. Korsakaitė teigė, kad kainos mažėjimo įtaką elektros energijos kainai bus galima pajusti anksčiausiai dar po metų.

„Sprendimai dėl dujų kainų priimami kas pusmetį, todėl sureaguoti galima jau antrąjį pusmetį. Elektros srityje sprendimai daromi kas metus ir visus metus galioja viena kaina, pagal kurią nustatoma kvotinė elektros energijos gamybos kaina. Dabar 2013 m. kainoje įvertiname tą neatitikimą, kuris susidarė užsibaigus 2011 m. laikotarpiui, tai realiai dabar turime reikalą su 2010 m. prognoze”, - aiškino VKEKK pirmininkė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1626)