Gali būti, kad giminės verslą - prekybą elektros energija - ne vienerius metus plėtojantis Jonas Garbaravičius papirkinėjo Saugumo departamento pareigūną. Kyšiai neva buvo duodami per tarpininką, kuriam, pasak liudininkų, buvo įsteigta bendrovė ir sukurtas verslas. Įtartiną schemą atskleidė buvęs J. Garbaravičiaus verslo partneris.

Tyrimas dėl galimo saugumiečio papirkimo pradėtas gruodį. Prokurorai įtaria, kad vienos didžiausių šalyje elektros importuotojų bendrovės „Sceant Baltic“ valdybos pirmininkas J. Garbaravičius saugumiečių palankumo siekė galbūt tam, kad užsitikrintų ramybę giminės verslui.

„Kauno apygardos prokuratūros prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl valstybės pareigūno papirkimo. Šiuo metu yra tikrinami duomenys. Galiu pasakyti, kad įtarimai niekam dar nėra pateikti“, - sakė prokuratūros atstovė Vaida Kibirkštytė.

Kaip teigia vienas iš buvusių J. Garbaravičiaus verslo partnerių, pirmiausia buvo įsteigta nauja bendrovė „Creditum Vilnius“. Jos vadovu tapo J. Garbaravičiaus aplinkos žmogus - Tadas Žentelis. Pasak liudytojo, atsiskaitymai su saugumiečiu vykdavo per jį. Saugumo „stogo“ Garbaravičiams esą prireikė tuomet, kai ant įtakingos šeimos krito įtarimai galima antivalstybine veikla.

„Jis pasakė: „Vilniuje reikia įkurti dukterinę bendrovę, turiu reikiamą žmogų“. Ne tinkamą, bet reikiamą, nes jis ir nebuvo tinkamas, jį reikėjo išmokyti. Jonas nurodė, kad ta bendrovė buvo sukurta tenkinant jo interesus. Jis pasakė taip: „Jeigu įmonė gamins pelną, tai galėsim dalintis. tačiau jeigu jinai bus nuostolinga, aš viską padengsiu“, - „Lietuvos ryto“ televizijai sakė neįvardintas buvęs J. Garbaravičiaus verslo partneris.

Pasak jo, dar dirbdamas bendrovėje „Lietuvos energija“ elektros pardavimo skyriaus vadovu J. Garbaravičius išsikovojo, kad Ignalinos atominės naktinė elektra būtų parduodama per tarpininkus. Tam buvo įkurtos kelios bendrovės. Viena iš jų - Ignalinos atominės elektrinės naktinę elektrą pardavinėjo vienai didžiausių Rusijos energetikos koncerno antrinių įmonių. Kai elektros verslas išsiplėtė, daugiau kaip pusę savo įmonės akcijų Garbaravičiai pardavė rusams.

„O dabar Rusija sėkmingai per tą bendrovę pardavinėja Lietuvai elektros energiją. Per „Inter Rao“. Visi sako, kad čia lyg ir jokio didelio nusikaltimo nėra, tiesiog tai yra verslo santykiai. Kaip pasakė A. Kubilius, jie pardavinėja per savo pačių susikurtą tarpininką elektros energiją. Tačiau tas tarpininkas nebūtų sukurtas, jei ne Jono Garbaravičiaus ir kai kurių greičiausiai politikų indėlis į tos bendrovės kūrimą“, - sakė buvęs J. Garbaravičiaus verslo partneris.

J. Garbaravičius bet ką komentuoti „Lietuvos ryto“ televizijai atsisakė.

Į atvirą karą su įtakinga verslininkų šeima stojęs buvęs verslo partneris netruko sulaukti atsako - baudžiamosios bylos. Jis kaltinamas didelės vertės turto iššvaistymu, kai vadovavo su J. Garbaravičiumi įsteigtai įmonei.

Tuo tarpu tyrimą dėl J. Garbaravičiaus Kauno apygardos prokuratūra pradėjo tik įsikišus Prezidentūrai ir Generalinei prokuratūrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (669)