Iki metų pabaigos valstybinei korporacijai priklausanti „Rusatom Oversiz“ ketina pasirašyti sutartį su suomiais ir išpirkti 34 proc. „Fennovoima“ akcijų. „Rosatom“ investicijos gali siekti iki 2 mlrd. dolerių (5,3 mlrd. Lt), skelbia kommersant.ru.

„Rusatom Overseas“ („Rosatom“ struktūra, užsienyje statanti rusiškas atomines technologijas) gali tapti 34 proc. suomių „Fennovoima Oy“ savininke. „Fennovoima“ ketina statyti AE „Hanhikivi 1“. Jau pradėtos derybos. Be to, „Fennovoima“ – vienintelis rangovas, su kuriuo vyksta derybos dėl AE statybų (iki paskutinės akimirkos suomiai mėgino susitarti su japonų „Toshiba“). Sutartį numatoma pasirašyti iki 2013 m. pabaigos.

„Hanhikivi 1“ užsakovė „Fennovoima“ priklauso konsorciumui „Voimaosakeyhtio SF“, kurį sudaro 67 dalyviai. Didžiausi „Fennovoima“ akcininkai buvo vokiečių bendrovė, vasarį ji pardavė 34 proc. akcijų „Voimaosakeyhtio“.

Iš pradžių „Rosatom“ nepretendavo į „Hanhikivi 1“, „Fennovoima“ vedė derybas su prancūzų „Areva“ ir japonų „Toshiba“. Metų pradžioje prancūzai pasitraukė iš derybų, tada suomių kompanija paskelbė esanti pasirengusi sumažinti AE pajėgumą iki 1–1,3 GW („Areva“ ir „Toshiba“ projektai galingesni) ir išnagrinėti „Rosatom“ pasiūlymą. „Fennovoim“ prezidentas, direktorių tarybos vadovas Pekka Ottavainenas paaiškino: „Pasiūlytas AE dydis labiau atitinka mūsų poreikius, variantas su dalies „Fennovoim“ išpirkimu – svarus pagrindas bendradarbiauti.“ Į klausimą, ar tokį variantą siūlė „Areva“ ir „Toshiba“ kompanijoms, jis neatsakė.

„Rosatom“ gaus 34 proc. „Fennovoima“ akcijų, – patikslino P. Ottavainenas. – Tai įvyks, kai bus pasirašyta AE statybų sutartis.“

Nepranešama, kiek gali kainuoti suomių kompanijos akcijos. Šaltinis paaiškino, kad užsienyje rusų įmonės statoma vieno bloko AE vertinama 5–6 mlrd. dolerių (13,2–15,9 mlrd. Lt). Taigi 34 proc. „Fennovoima“ akcijų gali kainuoti 1,7–2 mlrd. dolerių (4,5–5,3 mlrd. Lt).

Iki šiol vienintelis „Rosatom“ atominis projektas užsienyje buvo Turkijoje statoma AE „Akkuju“, kurios galingumas – 4,8 GW. Nustatyti fiksuoti tarifai daliai elektros išpirkti, tai garantuoja investicijų grįžimą.

„Fennovoima“ reikėjo AE eksploatavimo patirties turinčio projekto dalyvio, aiškino leidinio „AtomInfo.Ru“ vadovas Aleksandras Uvarovas. Jis pridūrė, kad „Rosatom“ bus sudėtinga licencijuoti savo technologiją Suomijoje, tačiau tokį leidimą gauti naudinga, nes vietos atominės energetikos reguliuotojas STUK laikomas vienu griežčiausių. Jo teigimu, į naudą gali išeiti tai, kad vienas iš „Rusatom Oversiz“ direktorių – buvęs STUK vadovas Jukka Laaksonenas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)