Už Žemės gelmių įstatymo pataisas balsavo 74 Seimo nariai, prieš - 12, o susilaikė 23 parlamentarai. Dauguma už balsavusių - konservatoriai, darbiečiai-leiboristai, liberalsąjūdiečiai bei socialdemokratai.

Seimas pritarė darbiečių-leiboristų Raimundo Paliuko ir Raimundo Markausko siūlymui leisti žemės gelmėse nekontroliuojamai palikti arba palaidoti gavybos metu susidariusias bet kokias atliekas, jeigu jos viršys leidžiamą specialiose tampose palikti jų kiekį - 500 kubų. Aplinkos komitetas siūlė griežtesnes sąlygas - jeigu tokių atliekų kiekis viršytų 500 kubų, jas siūlyta iškelti į žemės paviršių ir sutvarkyti pagal taisykles, kurias jau yra patvirtinusi arba patvirtins Vyriausybė.

Pasak R.Paliuko, komiteto siūlymas "praktiškai užkerta kelią ateityje atlikti žvalgybą bei naudoti hidraulinį ardymą ne tik skalūnų dujoms, bet ir kitų išteklių gavyboje ir žvalgyboje".

Ekonomikos komiteto vicepirmininkas socialdemokratas Artūras Skardžius pareiškė, kad darbiečių-leiboristų pataisos leis "chemiškai užteršti gelmes", o Aplinkos komiteto narė Aurelija Stancikienė teigė, kad tokios pataisos - "valstybės išdavystė".

"Seimas priiminėja Lietuvai ekologiškai pavojingus įstatymus", - priekaištavo A.Stancikienė.

Komiteto vadovas Algimantas Salamakinas teigė, kad nenustačius, kiek galima gelmėse, gręžinyje palikti panaudotų skysčių, "ateities kartoms bus palikta tiksinti mina".

"Neaišku, kur tas vanduo, o jis gali būti toksiškas, gali būtų radioaktyvus, pajudės, ar nesusijungs su požeminiu geriamu vandeniu. Todėl neišvalius tokių atliekų palikti žemės gelmėse negalima", - sakė A.Salamakinas.

Žemės gelmių įstatymo pataisos nustato, kad hidraulinio ardymo technologijos nebūtų naudojamos saugomose teritorijose, sugriežtinti atliekų, kurios žvalgant skalūnų dujas būtų išsiurbiamos iš žemės gelmių, laidojimą - jis būtų galimas tik tam įrengtose ertmėse.

Seimas uždraudė naudoti natūralias žemės gelmių ertmes atliekoms, išskyrus anglies dioksidą, laidoti ir laikyti.

Įstatymas nustato, koks skalūnų dujų tyrimo ir naudojimo būdas gali būti vadinamas hidrauliniu ardymu. Hidraulinio ardymo technologijos neleidžiamos naudoti saugomose teritorijose.

Politikai yra sutarę, kad su skalūnų dujų žvalgybos konkursą Šilutės-Tauragės plote laimėjusia JAV energetikos kompanija "Chevron" sutartis bus pasirašyta, kai Seimas priims įstatymų pataisas.

Bus reikalaujama poveikio aplinkai vertinimo

Poveikio aplinkai vertinimo bus reikalaujama ir skalūnų dujų gavybai, ir žvalgybai, kai procese bus naudojamas hidraulinis ardymas.

Už tokias Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymo pataisas ketvirtadienį balsavo 80 Seimo narių, o 23 susilaikė parlamentarai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (391)