Pataisose įtvirtinta, kad iki liepos 1 d. leidimus vystyti saulės energetiką turintys gyventojai ir verslininkai turės įrodyti, kad jų projektai yra vykdomi ir investuota ne mažiau nei pusė šio projekto vertės. To nepadarius turimi leidimai bus naikinami.

Elektros energetikos įstatymo pataisoje numatyta, kad leidimas plėtoti elektros energijos gamybos pajėgumus nereikalingas, jei asmuo numato įrengti elektros gamybos pajėgumus, kurių įrengtoji galia neviršija 10 kW ir juose elektros energija gaminama tik savo reikmėms ir ūkio poreikiams. Ankstesniame įstatymo variante buvo numatyta, kad leidimai supaprastinta tvarka išduodami elektrinėms, kurių suminė galia neviršija 30 kW.

Balsuojant už Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisų priėmimą už pasisakė 72 Seimo nariai, ne – 2, 29 – susilaikė.

Priimant Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo įgyvendinimo įstatymo projektą už pasisakė 68, prieš – 0, susilaikė – 24 Seimo nariai.

Balsavime dėl Elektros energetikos įstatymo pakeitimo, reikalingo, saulės energetikos plėtros ribojimui, už balsavo – 70 parlamentarų, 0 – prieš, 22 – susilaikė.

Įtaria interesų grupių įtaką

Kęstutis Daukšys
Prieš balsavimą „darbietis“ Kęstutis Daukšys posėdyje kaltino konservatorių Vyriausybę, kuri praėjusioje kadencijoje „pasirūpino“, kad kiltų saulės energetikos bumas.

„Džiaugiuosi, kad šiek tiek šitą dalyką pataisėme. Tik noriu atkreipti dar kartą ministro (energetikos – DELFI) ir premjero dėmesį, kad reikėtų išsiaiškinti tuos susijusius asmenis, kurie siekdami išvengti papuolimo į aukcioną, skaidė savo verslą į mažas bendroves ir tokiu būdų papuolė po nenormuojamu dalyku. Tokius žmones galima atsekt ir priversti eiti į aukcioną“, - kalbėjo parlamentaras.

Algirdas Butkevičius
Premjeras Algirdas Butkevičius prieš balsavimą teigė, kad balsuoti už pataisas buvo būtina: „Yra akivaizdžiai matoma žala mūsų finansų politikai ne tik norint įsivesti eurą 2015 m. - kokia tai įtaka būtų infliacijai, kokia įtaka būtų konkurencingumui, kokia įtaka būtų ekonomikos augimui. Atrodytų, kad buvo sukurtas labai skubus planas, kaip per dvylika metų būtų galima iš viešojo sektoriaus pasiimti dideles pinigų sumas, pastatant laukuose arba nedirbamose žemėse saulės baterijas, o po dvylikos metų paliekant valstybei susitvarkyti tą balaganą“.
Algis Kašėta ir Eligijus Masiulis
Tuo metu liberalas Eligijus Masiulis kritikavo įstatymo priėmimo skubos tvarka procesą. „Susiduriame su akivaizdžiu teisinio broko pavyzdžiu, kada vos ne Seimo salėje mes improvizuodami bandome tartis dėl formuluočių, kurios nulems tolimesnę alternatyvios energetikos plėtrą Lietuvoje. Noriu paklausti, ar premjeras ir Energetikos ministras prisiima atsakomybę už tai, kad bus ieškiniai teismuose, reikalaujant nuostolių kompensavimo ir iš kokių pinigų bus dengiami tie nuostoliai, jei teismas tuos nuostolius priteis“, - retoriškai klausė parlamentaras. DELFI primena, kad saulės energetikos vystytojai žadėjo kreiptis į teismus dėl nuostolių padengimo, jei Vyriausybės pasiūlytos įstatymo pataisos bus priimtos.

„Tikrai buvo galima tiek panaudojant ministro kompetenciją, tiek Vyriausybės, imtis tam tikrų administracinių priemonių, kad nustatyti tam tikras žaidimo taisykles, kurios galėtų suvaldyti situaciją ir nebūtinai įvelti Seimą į šitą nebesuprantamą situaciją“, - bandė parlamentarus įtikinti balsuoti prieš įstatymo pataisas E. Masiulis.

Andrius Kubilius
Konservatorius Andrius Kubilius bandė atsimušti į visus kaltinimus, kad jo vadovaujama Vyriausybė priėmė saulės elektrinių bumą sukėlusį įstatymą. „Dar ir dar kartą noriu pakartoti, kad jeigu valstybinė kainų komisija (VKEKK) už saulės elektrinėse pagamintą kWh būtų numačiusi tarifą 60-70 ct, o ne 1,4 Lt, tai investuotas litas atsipirktų per 12, o ne per 5 metus. Dabar ginčijamės , ar įstatymas teisingas ar ne, tačiau tarifas lieka tas pats“, - kalbėjo konservatorius.

Saulės energetikų atstovas Seimą palygino su „durnių laivu“

Edmundas Žilinskas
Lietuvos saulės energetikų asociacijos prezidentas ir UAB „Saulės energija“ direktorius Edmundas Žilinskas komentuoti Seime priimtų įstatymų pataisų nenorėjo. Pasak jo, savo poziciją apie parlamente vykstančius įstatymų pakeitimus skubos tvarka nuomonę jis jau yra išsakęs ir Seimą palygino su „durnių laivu“.

Lietuvos fotoelektros technologijų ir verslo asociacijos prezidentas Simas Ramutis Petrikis teigė, kad jo vadovaujamos asociacijos narių Seimo spendimas labai skaudžiai nepalies, nes susivienijimui atstovaujančių įmonių produkcija orientuota į užsienio rinkas. Tačiau kartu pašnekovas išreiškė nerimą, kad visgi saulės energetikos sektorius Lietuvoje priges.

Simas Ramutis Petrikis
„Mūsų asociacija daugiau užsiima gamyba modulių, ne instaliacija, tai mus mažiau liečia. Bet žinoma, tas įstatymas yra nepalankus saulės energetikai, nors jo ir reikėjo. Buvo bumas, nors gal tai ir gerai, nes pasirodė, kad verslas susidomėjo tuo dalyku. Tiesiog gal reikėjo reguliavimo priemones sugalvoti ne tokias drastiškas, o per supirkimo kainą“, - kalbėjo pašnekovas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (702)