Dėl dviejų „Lesto“ viešųjų pirkimų įvertinimo STT kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT). Tai DELFI patvirtino VPT atstovė spaudai Aušra Pocienė. Kokios pirkimų aplinkybės sudomino STT – esą kol kas negalima atskleisti.

Sudomino didžiulės vertės sandoriai

VPT nurodo STT pavedimu vertinusi du „Lesto“ pirkimus, kurių bendra vertė skaičiuojama dešimtimis milijonų litų.

Pabaigus VPT vertintą elektroninių elektros skaitiklių pirkimą, sudarytos keturios trejų metų trukmės sutartys. Centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, su bendrove „Elgama-Elektronika“ sudarytos dvi sutartys: vienos vertė – apie 585 tūkst. Lt, antros – apie 40,86 mln. Lt. Su dar viena Lietuvos kompanija „Instra“ sudarytos sutarties vertė – apie 17,04 mln. Lt, o su užsienio įmone „ZPA Smart Energy a.s.“ „Lesto“ pasirašė maždaug 23,57 mln. Lt vertą sutartį.

Šiame konkurse pateikta iš viso 15 pasiūlymų. CVPP duomenimis, 6 pasiūlymai atmesti dėl reikalavimų neatitikimo.

STT taip pat paprašė įvertinti „Lesto“ vykdytą klientų elektros skaitiklių prijungimo prie esamos automatizuotos elektros energijos apskaitos sistemos darbų pirkimą. CVPP duomenimis, šį konkursą laimėjo su anksčiau minėtame pirkime taip pat triumfavusia įmone susijusi bendrovė „Elgama sistemos“. Su konkurso laimėtoja sudaryta sutartis už 4,36 mln. Lt. Antroji konkurso dalyvė – bendrovė „Informatikos ir ryšių technologijų centras“ – iš konkurso pašalinta dėl sąlygų neatitikimo. Jos siūlyta kaina buvo beveik 18 tūkst. Lt didesnė už laimėjusį pasiūlymą.

Nusikaltimo nerado

STT atstovė Julija Antanaitienė DELFI nurodė, kad nusikaltimo požymių STT šiuose pirkimuose neaptiko. Tačiau esą gali būti, kad juos vykdant buvo pažeistas Viešųjų pirkimų įstatymas.

„STT duomenų apie nusikalstamų veikų požymius „Lesto“ vykdant minėtus viešuosius pirkimus neturi, todėl ikiteisminis tyrimas nėra atliekamas. STT turėjo duomenų apie galimus Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus, todėl informacija pagal kompetenciją buvo perduota VPT“, - teigė J. Antanaitienė.

VPT atstovė A. Pocienė DELFI nurodė, kad vertinimai jau atlikti, o VPT išvados bus paskelbtos artimiausiu metu.

Tuo tarpu „Lesto“ STT susidomėjimo naujais elektros skaitikliais nekomentuoja.

„Norime pabrėžti, kad „Lesto“, kaip perkančioji organizacija, visas prekes, paslaugas bei darbus įsigyja vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatomis, laikantis nustatytų sąlygų, nurodytų terminų ir reikalavimų. Bendrovės pirkimų techninės specifikacijos, pirkimo sąlygos ir kita dokumentacija, visuomet teikiama viešai, rinkos dalyviams užtikrinamos vienodos sąlygos dalyvauti konkursuose, bendrovės interesas – reikiamos kokybės paslaugas, prekes ar darbus įsigyti geriausia kaina. Vykdydama didesnės vertės viešuosius pirkimus, „Lesto“ bendradarbiauja, konsultuojasi ir vykdo visas VPT rekomendacijas. Kol nesame gavę iš VPT informacijos, kad jūsų minėtų pirkimų patikrinimas yra baigtas ir kol neturime jo išvadų, negalime komentuoti šių pirkimų detalių“, - DELFI teigė „Lesto“ korporatyvinės komunikacijos vadovė Edita Sirutienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (329)