Skaičiuojama, kad naujoji jėgainė patenkins iki trečdalio miestelio gyventojų šilumos poreikio, o šilumos kaina mažės beveik penktadaliu. Jėgainė gali pagaminti po 0,8 MW elektros ir šilumos.

Biodujos ateina į objektą iš sąvartyno, kuris yra už 5,5 km, visa trasa yra įrengta po žeme. Atėjusios iki įrenginio biodujos praeina per filtrą, kur yra išvalomos nuo priemaišų ir tada patenka į kogeneracinį variklį“, - sako „Autoidėjos“ direktorius Nikolajus Martyniukas.

Anot jo, gaminamą šilumą planuojama parduoti po 10 ct už kilovatvalandę į „Gelvitos“ šilumos tinklus, o elektrą – po 15,7 ct „Lesto“ tinklui.

„Sąvartyne yra pakloti vamzdžiai, per kurios siurblys traukia puvimo proceso metu išsiskiriančias dujas“, - paaiškina N. Martyniukas, patikslinęs, jog jėgainės statybas inicijavo Kazokiškių sąvartynas.

Projektą įgyvendinusi bendrovė jėgainės statyboms skolinosi, projekto vertė – 9 mln. litų, planuojamas atsipirkimo laikotarpis – 12 metų. Jėgainė yra „Autoidėjos“ nuosavybė.

Planuoja dar dvi jėgaines

N. Martyniukas pasakoja, jog Vievyje artimiausiu metu galėtų atsirasti dar dvi analogiškos jėgainės.

„Iki metų pabaigos turėtų atsirasti dar viena kogeneracinė jėgainė tokio pat dydžio, jeigu plėtra toliau bus vykdoma – dar viena. Situacija priklauso nuo to, kiek laiko šiukšlės bus vežamos į sąvartyną: kai bus pastatyta šiukšles deginanti jėgainė, vežamų į sąvartyną šiukšlių kiekis mažės“, - sako „Autoidėjos“ direktorius.

Elektrėnų meras Kęstutis Vaitukaitis skaičiuoja, kad šiuo metu dirbanti kogeneracinė jėgainė patenkina apie 20-25 proc. Vievio gyventojų šilumos poreikio.

„Bet jeigu yra numatyta, kad turėtų būti trys tokios jėgainės, tada būtų patenkinama daugiau nei pusė Vievio gyventojų šilumos poreikio“, - teigia meras.

Jis primena, kad jėgainėje šiluma gaminama pigiau, nei perkama iš Elektrėnų, tačiau kol gaminamas kiekis yra mažas, todėl šilumos kilovatvalandė atpigs pora centų. Kai bus pastatytos dar dvi jėgainės, šiluma turėtų atpigti daugiau.

„Gelvita“ savo tinklalapyje skelbia, kad vasarį Elektrėnų savivaldybės sprendimu, šilumos kaina vartotojams su PVM siekia 31,74 ct.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, pernai gruodį su PVM šilumos kilovatvalandė Kaune kainavo 32,56 cento, o Vilniuje – 29,79 cento. Brangiausiai šiluma kainavo Anykščiuose (35,83 ct), pigiausiai - Molėtuose (8,38 ct).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)