„Smarkiai pūva, negalime įvažiuoti kasti, lietus lyja. Šiandien galiu drąsiai sakyti, kad 30 proc. dar nesupuvusios, bet sugedusios ir prekybai nebetinka. Po tokio lietaus gali būti ir daugiau supuvusių. Derlius kaip ir geresnis, tik kad supuvusias reikia palikti lauke. Su bulvėmis tikrai nieko gero“, – DELFI kalbėjo Šiaulių rajono ūkininkas Antanas Baliutavičius.

Jis svarsto, kad sugadinta gali būti maždaug pusė 15 hektarų derliaus.

Ūkininkas nesiėmė vertinti, kokios galėtų būti bulvių kainos rudenį.

„Įdomus klausimas, kas čia žino, kaip bus. Bulvių yra užtektinai, bet jeigu taip pus, tikrai kaina turėtų kilti“, – kalbėjo jis.

Tačiau ūkininką džiugina morkų ir burokėlių derlius, o kopūstus puola ligos.

„Morkų derlius labai geras, gražios morkos, burokėliai irgi geri. Burokėliai net negenda, nors ir drėgmės yra. Kopūstus ligos puola, nupurškėm, tai gal atsigaus ir bus kas nors“, – sakė A. Baliutavičius.

Prognozuoja žemą supirkimo kainą

Tuo metu 45 hektarus bulvių Ukmergės rajone auginantis ūkininkas Ričardas Gurskas prognozuoja, kad šiemet derlius bus didelis.

„Pūva, bet visos gal nesupus. Derlius bus didesnis nei pernai, įvertinant tai, kad kai kurie žmonės padidino plotus, tai rinkoje bus labai ankšta. Kaina gali būti lygi savikainai, gali būti ir mažesnė. Bent jau šiandien prognozės nelinksmos, nes bulvių pasiūla yra didelė, o pirkimas mažas. Pernykštė didelė kaina pakėlė ūpą žmonėms auginti bulves ir iškreipė rinką“, – DELFI sakė jis.

Kol kas bulvėmis ūkininkas dar neprekiauja, todėl ir tikslios kainos pasakyti negalėjo.

Trūkumo nebus

100 hektarų bulvių Panevėžio rajone auginantis ūkininkas Saulius Račkauskas nesiėmė prognozuoti, kaip atrodys derlius, nes dar pagrindinis bulviakasis neprasidėjo.

„Pas mane taip pat pūva, juk kiekvieną dieną lyja. Rugpjūčio mėnesį 120 milimetrų kritulių iškrito, tai jau yra daugiau nei vidutinė daugiametė norma. Dar pagrindiniai kasimai neprasidėjo, bet lomose jau yra kokie 4 hektarai supuvę“, – DELFI sakė jis.

„Jeigu atspėčiau orus, būčiau milijonierius ir nieko nedirbčiau. Pagrindiniai kasimai dar neprasidėjo, į sandėlius dar kol kas niekas neveža. Tačiau galite nuraminti, kad badauti miestiečiai tikrai nebadaus. Jeigu čia bulvės supus, tai užsieniečiai rankomis trins, kad čia galima parduoti“, – paklaustas, kokios prognozės dėl bulvių kiekio rudeniui, atsakė ūkininkas.

S. Račkauskas pernelyg nesuka galvos ir dėl išaugusio augintojų skaičiaus.

„Smulkių augintojų gal ir padaugėjo, tačiau tai nereiškia, kad jie sėkmingai parduoda produkciją. Tikiu, kad prekybos tinklams yra didžiulė pasiūla pirkti bulves, bet kai reikia produkciją paruošti pardavimui, juos išstumia atgal“, – teigė jis.

Ūkininkas dar augina ir svogūnus. Kol kas atrodo, kad jų derlius bus geras, bet jį nuimti trukdo šlapia žemė.

„Neįvažiuoja traktorius, per daug šlapia“, – sakė jis.

Lietuvos vaisių ir daržovių prekybos įmonių asociacijos „Vaisiai ir daržovės“ prezidentė Laimutė Grybauskaitė DELFI sakė iš ūkininkų pavojaus signalų negirdinti.

„Kiek teko girdėti, kaip tik ūkininkai džiaugiasi, kad derlius geras ir tikisi, kad jis bus daug geresnis nei praėjusiais metais. Žinoma, bulvės labai priklauso nuo orų, vasaros pabaiga yra drėgna, manyčiau, kad gali būti problemų. Tačiau, kad kas muštų pavojaus varpais, nesu girdėjusi“, – teigė ji.

Gali pritrūkti kokybiškų kviečių

Šlapi orai kenkia ir grūdų augintojams. Beveik 400 hektarų kviečių auginantis Kauno rajono ūkininkas Romas Majauskas pripažįsta, kad lietus gadina grūdų kokybę.

„Kai kurie, kurie peržiemojo, tai neblogai. O tų, kurie prasčiau peržiemojo, derlius yra vidutinis. Kadangi turiu du kombainus, tai esu beveik nukūlęs, o yra tokių, kurie neturi tokių pajėgumų, tai jie dar turi nemažai pjauti. Tuos žmones ir gąsdina lietūs. Nes kai kurie kviečiai pasidarė pašariniai ir varpos sudygo. Tai ir yra blogiausia, nes labai pablogėjo jų kokybė“, – DELFI kalbėjo jis.

Ūkininko skaičiavimu, apie 70 proc. grūdų derliaus Lietuvoje jau yra nuimta, tačiau dar 30 proc. yra laukuose.

Lietūs gali padidinti maistinių kviečių kainą, nes drėgna yra ne tik Lietuvoje.

„Kainos judėti į viršų gal pradės daugiau maistiniams kviečiams, nes lyja visoje Europoje: Vokietijoje, Olandijoje, Belgijoje. Vadinasi, galime pritrūkti maistinių kviečių, o pašarinių užteks. Taigi bulkas valgysim ne kokias“, – tvirtino R. Majauskas.

Valstybinių institucijų sukurto tinklalapio produktukainos.lt duomenimis, praėjusią savaitę kilogramas bulvių mažmeninėje prekyboje kainavo 1,33-1,6 Lt o pernai tuo pačiu metu – 1,43-1,52 Lt.

Lietuviškos morkos praėjusią savaitę kainavo 1,58-2,14 Lt/kg, o pernai tuo pačiu metu – 1,49 Lt/kg.
Baltagūžiai kopūstai atitinkamai atsiėjo 1,19 Lt/kg ir 1,31 Lt/kg.

Tuo metu kilogramas lietuviškų svogūnų kainavo 1,98 Lt/kg, tinklalapis nepateikia duomenų, kiek jie kainavo lygiai prieš metus.

Sinoptikai mano, kad ši savaitė turėtų būti saulėta ir sausa.

Kiek anksčiau Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prognozavo, kad rugpjūčio vidutinė temperatūra bus 1 laipsniu aukštesnė už vidutinę daugiametę, o mėnesio kritulių kiekis – artimas vidutiniam daugiamečiam.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją