Universitetui priklausančio Nacionalinio žemės ūkio botanikos instituto mokslininkai naująją kviečių atmainą sukūrė naudodami kryžminio apdulkinimo ir sėklų embrionų perkėlimo technologijas. Taip dalis kviečių pirmtakų atsparumo buvo perkelta į šiuolaikinius augalus. Juose nėra jokių genetinių modifikacijų. Per pirmuosius stebėjimus naujieji kviečiai atrodė ir aukštesni, ir tvirtesni negu šiuolaikinės jų veislės.

Nepaisant pasiekimo, kai kurie Didžiosios Britanijos ūkininkai ragina maisto pramonę, mokslininkus ir politikus imtis naujų priemonių didinant derlius. Jų nuomone, norint patenkinti maisto poreikį ateinantiems dešimtmečiams, jau dabar reikia paspartinti šios srities reguliavimo procesus.

Viena iš penkių kalorijų, suvartojamų pasaulyje, gaunama iš kviečių. Nors praėjusio šimtmečio pabaigoje kviečių derliai stabiliai augo, per pastaruosius 15 metų Didžiojoje Britanijoje kviečių prieaugis iš aro padidėjo nežymiai.

Kviečiai išsivystė iš oškažolių ir kitų primityvių grūdinių augalų maždaug prieš 10 tūkst. metų.