Šviežios atvėsintos mėsos eksporto į Rusiją draudimas įsivyravo dėl kiaulienos neatitikimų, bet skaudžiai kirto ir jautienos gamintojams, nes ir ją uždrausta tiekti rusų rinkai. Netruko prabėgti pora mėnesių, ir gyvulių supirkėjai pranešė, kad mėsos supirkimo kainos bus mažinamos 15-20 proc. O tai jau didelis smūgis gyvulių augintojams.

Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM) vienas po kito įvyko du pasitarimai, kuriuose visos suinteresuotos pusės teikė siūlymus padėčiai švelninti, nors šiuo atveju tiesiog suveikė laisvos rinkos dėsniai. „Ūkininko patarėjas” pasidomėjo, kokie siūlymai buvo pateikti ir ką galima realiai padaryti.

Neteko 6 proc. rinkos?

Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos (LMGAGA) tarybos pirmininko pavaduotojo Nikolajaus Dubnikovo teigimu, padėtis, susidariusi dėl kažkieno iki galo ir tvarkingai neatliktų darbų, sukėlė didelę įtampą.

- Mėsos perdirbėjai deklaruoja, jog jie didžiąją dalį mėsos produktų eksportuoja būtent į Rusiją, tad dėl susidariusio pertekliaus negali elgtis kitaip, kaip tik mažinti mėsos supirkimo kainą 15-20 proc. Anot jų, kitos rinkos jau užimtos ir net jeigu atsirastų galimybė produkciją eksportuoti į kitas šalis, gyvulių supirkimo kaina vis tiek kristų, nes kitaip į rinkas įsisprausti neįmanoma. Ką šioje situacijoje daryti ūkininkams – mėsos augintojams? Tik tikėti tuo, kas sakoma, arba ne, – kalbėjo N. Dubnikovas.

Pasak jo, LMGAGA gavo informaciją iš Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro, kurioje minimi tokie skaičiai: per praėjusius metus ir šių metų pirmąjį ketvirtį visos pagamintos, atšaldytos ir atvėsintos kiaulienos bei jautienos eksportas į Rusijos rinką sudarė 6 proc., daugiau nei pusė liko Lietuvoje ir daugiau nei 30 proc. produkcijos iškeliavo į Europos Sąjungos šalis.

- Jeigu tikėtume šiais duomenimis, kurie lyg ir turėtų būti tikslūs, mes netekome tik 6 proc. rinkos. Tad kokia kaina Rusijos rinkoje bebūtų, tokio didelio mėsos supirkimo kainos sumažėjimo lemti neturėtų. Didieji mėsos perdirbėjai tvirtina, kad į Rusiją jie eksportuoja apie 60 proc. produkcijos. Ir vėl ūkininkams lieka tik tikėti arba ne ir neprarasti vilties, kad, anot perdirbėjų, tokia labai reikšminga Rusijos rinka kuo greičiau vėl atsivers, – sakė N. Dubnikovas.

- Dėl pažeidimų, kuriuos rado Rusijos veterinarijos tarnybos ir sustabdė visos šviežios atvėsintos kiaulienos ir jautienos eksportą į jų šalį, dabar vieni kitus kaltina perdirbėjai ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Iš esmės mėsos augintojams nelabai svarbu, kieno tai neapsižiūrėjimas, svarbiausia tai, kad tuoj pat suveikė laisvos rinkos dėsniai ir kainos krito, o tai skaudžiausiai liečia būtent augintojus, – teigė pašnekovas. – Žinoma, įdomu ir tai, kaip galima taip nesusišnekėti tarpusavyje, kad galų gale patys sau, turiu galvoje perdirbėjus, tokią svarbią rinką užsidarė. Žodžiu, susidarius tokiai situacijai kreipėmės į ŽŪM ne dėl kokių nors sprendimų šiuo konkrečiu atveju, kiek dėl to, kad tiek žemdirbių, tiek perdirbėjų, tiek jų veiklą prižiūrinčių valstybės institucijų darbas būtų taip sustyguotas, kad ateityje panašių problemų nekiltų.

Nesusikalbėjimo kaina

– Daugiausia vilčių dedame į dabartinį žemės ūkio ministrą Vigilijų Jukną, kuris tikrai ne deklaratyviai, bet aiškia strategija dėl paramos gyvulininkystės vystymui šalyje grindžia savo požiūri į šią šaką, – kalbėjo N. Dubnikovas.

Žemdirbių savivaldos atstovas, Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas Sigitas Dimaitis teigia, kad dabartinę situaciją galima vadinti sistemine klaida, kuri įvyko dėl akivaizdaus suinteresuotų pusių nesusikalbėjimo.

- Posėdžiuose ŽŪM, žvelgdami į ateitį, siūlėme ieškoti būdų, kaip išeliminuoti papildomus kaštus, kurie stipriai lemia ūkininkų dalies kainoje už mėsą mažėjimą. Vienas siūlymų – gyvulius supirkti ne pagal gyvąjį svorį, o pagal skerdenos vertinimą. Būtina išanalizuoti, kaip šį būdą taikyti kuo plačiau. Taip pat ŽŪM prašėme politiniu lygmeniu padėti žemdirbiams ir perdirbėjams ieškoti kitų rinkų mėsai ir mėsos produkcijai realizuoti, kad taip labai nepriklausytume nuo kurios nors vienos.
Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos (LMPA) direktorius Egidijus Mackevičius, aiškindamas perdirbėjų poziciją, tvirtino, jog mėsos supirkimo kainas tikrai lemia tai, kokią dalį produkcijos įmonės eksportuoja. Jo teigimu, yra įmonių, kurios, pvz., jautienos produkcijos, eksportuoja net iki 80 proc.

- Alternatyvių rinkų labai mažai, tad supirkimo kainos šiandienėje situacijoje niekaip negali nemažėti. Bet, manau, kad jų sumažėjimas 10-15 proc. nėra labai daug. Deja, laisva rinka gyvuoja pagal tam tikrus dėsnius, o juos reguliuoti gana sudėtinga. Bet viską nurašyti laisvos rinkos dėsniams vėlgi negalima. Jeigu šiandien nereikia nė pusės to, ko ką tik reikėjo, vystyti bet kokį verslą beveik neįmanoma. Perdirbėjai neturi tikslo pasipelnyti žemdirbių sąskaita, nes, sutrikdžius jų veiklą, ką mes po kelerių metų iš viso perdirbinėsime? – retoriškai klausė E. Mackevičius.

- Pasitarimuose ŽŪM kėlėme klausimą dėl galimybės kompensuoti žemdirbiams dabar patiriamus nuostolius. O šiaip stengiamės susitvarkyti taip, kad priekaištų mums neturėtų nei Rusijos veterinarijos priežiūros ekspertai, nei mūsų VMVT, kurios šiandienė pozicija, jog šalies mėsos perdirbėjai patys turi labai intensyviai domėtis importuojančių šalių reikalavimais ir jų pakeitimais, nėra labai teisinga, – teigė LMPA direktorius.

Ministerija nelabai kuo padės

ŽŪM Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius Rimantas Krasuckis tvirtino, kad susidariusioje situacijoje šiandien ministerija padėti gali tik organizaciniais veiksmais.

- Su suinteresuotomis pusėmis įvyko pora susitikimų, kurių metu kalbėjome apie papildomus niuansus, dėl kurių, konkrečiu atveju būtent Rusija, pateikė mums priekaištų. Aišku viena, gamintojai, perdirbėjai ir prižiūrinčios institucijos privalo bendradarbiavimą maksimaliai suartinti. Pasiteisinimas, jog mėsos perdirbėjai nežinojo Rusijos reikalavimų, o, VMVT teigimu, patys eksportuotojai privalėjo labai sekti tos šalies reikalavimų pakeitimus, netinka, – gana kategoriškas buvo R. Krasuckis.

- ŽŪM specialistai ir pats žemės ūkio ministras bet kurių kontaktų su Rusijos veterinarijos tarnybų atstovais ar kitam politiniam lygmenyje metu visada mandagiai ir dalykiškai įrodinėjame, kad siekiame ilgalaikio bendradarbiavimo ir dedame dideles pastangas, kad bet kokie, pavadinkime, techniniai neatitikimai kuo greičiau būtų pašalinti. Gaila, bet apie kokią nors kompensaciją mėsos augintojams, kurie atsidūrė nuostolingoje situacijoje, nėra ką kalbėti. Iš tų asignavimų, kuriuos gauna ŽŪM, pagelbėti nėra galimybių, o kad lėšų rastų Vyriausybė – ypač mažai tikėtina, – tuščių pažadų nedalijo departamento direktorius.

Viltis miršta paskutinė

Ką šiandien daro VMVT, kad esama situacija keistųsi į gera?

- VMVT labai atsakingai ruošėsi Muitų sąjungos auditorių vizitui, apie visus reikalavimus įmonės buvo informuotos ir privalėjo juos ne tik žinoti, bet ir įgyvendinti, – apie dabartinės padėties priešistorę sakė VMVT direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas. – Šiuo metu VMVT, įgyvendindama numatytus priemonių planus, atlieka pakartotinius visų į Muitų sąjungą eksportuojančių šalies įmonių patikrinimus ir, atsižvelgdama į šių patikrinimų rezultatus, atnaujina ir tikslina sąrašus įmonių, atitinkančių eksporto į Rusijos Federaciją ir Muitų sąjungą reikalavimus. Šie sąrašai artimiausiu metu bus pateikti kompetentingai Rusijos institucijai.
Pasak V. Paulausko, įvertinus audito ataskaitos išvadas, eksportuojančioms įmonėms nurodyta dar labiau sustiprinti naudojamų gamyboje žaliavų atsekamumo kontrolę.

- Įmonės įpareigotos peržiūrėti savo savikontrolės programas, numatant papildomus vandens laboratorinius tyrimus bendrai higienos būklei stebėti. Be to, turi būti numatyti papildomi tyrimai dėl mikrobiologinių kriterijų gatavoje produkcijoje ir dėl kenksmingų medžiagų liekanų žaliavose ir produkcijoje. Atsižvelgiant į tai, kad daugiausia klausimų vis tik kilo dėl žaliavų atsekamumo, sustiprinta eksportuojamų produktų sertifikavimo tvarka”, - tvirtino VMVT direktoriaus pavaduotojas.
Lieka neprarasti vilties, kad atlikus mums skirtus „namų darbus” visas suinteresuotas puses netrukus nudžiugins teigiamas Rusijos atsakingųjų institucijų sprendimas.