„Ginčijamas teisinis reguliavimas apima įvairias situacijas, susijusias su statybos darbais - kai statinys ar darbai, kurie toje vietoje apskritai yra negalimi, o nustatyti pažeidimai objektyviai gali būti pašalinami tik nugriaunant ar perstatant statinį, taip pat kai statiniai iš esmės galimi, o nustatyti pažeidimai gali būti ištaisomi negriaunant ar neperstatant statinio", - rašoma teismo nutarime.

Net 16 šalies teismų, kurių prašymus svarstys KT, mano, kad dabar dabartiniai įstatymai nesuteikia teismui teisės atsižvelgti į pažeidimo pobūdį, jo mastą, atsakomybę lengvinančias bei kitas aplinkybes ir nuspręsti, kad statinio galima negriauti.

KT sprendimas svarbus Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai, kuri prašo įpareigoti nugriauti savavališkai perstatytą pieno supirkimo punktą, administracinį pastatą Druskininkuose, namą Karmėlavoje, svečių namus Nidoje, pastatus Kaišiadoryse ir kitose vietose.

Kauno apygardos prokurorai reikalauja, kad viena didžiausių kiaulių augintojų Baltijos šalyse bendrove "Saerimner", kuri neturėdama žemės sklypo savininko sutikimo, Kalvarijoje sujungė administracinius ir ūkinius pastatus, juos nugriautų.