Palangos apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokurorė N.Požarskienė neseniai informavo Prokurorų profesinės sąjungos pirmininką dėl, jos manymu, susiklosčiusios kritinės situacijos.

Tokia padėtis susidarė, nes vienas eilinis prokuroras išeina atostogų, o kitas generalinio prokuroro įsakymu nuo rugpjūčio 22 dienos perkeliamas dirbti į Vilnių.

"Tai galima įvardyti prokuratūros sunaikinimu", - rašte Prokurorų profesinės sąjungos pirmininkui teigia Palangos prokuratūros vadovė N.Požarskienė.

Ji teigia, kad jos vadovaujamos prokuratūros prokurorai jau daugybę metų neturi galimybės atostogauti vasarą, nes dėl didelių darbo krūvių priversti dirbti viršvalandžius ir savaitgaliais. Tačiau už tai nėra mokama.

''Žmoniškosios galimybės taip pat turi ribas. Esant tokiai situacijai, normalus prokuratūros darbas yra neįmanomas. Kadangi Generalinėje prokuratūroje yra sutaupyta 600 tūkst. litų mokos fondo, tokios situacijos lėšų taupymu pateisinti taip pat negalima", - sako N.Požarskienė.

Jos teigimu, dėl minėtų priežasčių Palangos prokuratūra nepajėgi užtikrinti efektyvaus ir operatyvaus ikiteisminio tyrimo, laiku ir kokybiškai atlikti kitų funkcijų.

Bylose nukentėjusiaisiais dažnai būna užsieniečiai ar atvykėliai iš įvairių Lietuvos vietovių, todėl operatyviai neatlikus procesinių veiksmų, N.Požarskienės manymu, būtina prašyti teisinės pagalbos ar duoti atskiruosius pavedimus policijos komisariatams.

Palangos miesto apylinkės prokuratūroje yra įsteigti penki prokurorų bei vienas vyriausiosios prokurorės padėjėjos etatai. Dėl išaugančio nusikalstamumo vasaros sezono metu, apie dešimt metų į Palangą buvo komandiruojami ikiteisminio tyrimo tyrėjai bei kitos policijos pajėgos. Kadangi dirbdavo net iki 37 tyrėjų, pastaruosius metu į Palangą iš kitų prokuratūrų būdavo komandiruojami ir prokurorai.

Pernai vasarą iš Palangos prokuratūros išėjo du prokurorai, todėl kreiptasi į Generalinę prokuratūrą, jog į laisvus prokurorų etatus būtų priimtas bent vienas pareigūnas.

Generalinė prokuratūra sudarė komisiją, kuri tikrino dviejų prokurorų darbo krūvius ir vienareikšmiškai konstatavo, kad Palangos prokuratūroje turi dirbti bent keturi prokurorai, įskaitant vyriausiąją. Tačiau šiemet birželį Palangą pasiekė generalinio prokuroro D.Valio įsakymas, kad vienas iš dviejų likusių eilinių prokurorų perkeliamas dirbti į Vilnių.