Viešai pasakyti tikrovės neatitinkantys D. Grybauskaitės žodžiai sukėlė sumaištį kai kuriuose teismuose – atsirado keletas baudžiamojon atsakomybėn patrauktų žmonių, kurie reikalavo, kad posėdžiuose dalyvauti ne tik teisėjai ir prokurorai, bet ir tarėjai.

Tiesa, viešai kritikuoti prezidentės nedrįstantys teisėjai įžvelgia ir teigiamą D. Grybauskaitės pasisakymo pusę – galbūt procesas dėl teisėjų tarėjų instituto kai kuriose baudžiamosiose bylose bus greičiau įgyvendintas ir taip bus išvengta nepagrįstų kaltinimų dėl teisėjų šališkumo ar kvalifikacijos stokos.

Prezidentės pasisakymą tiesiogiai transliavo LRT

Susikvietusi būrį žurnalistų D. Grybauskaitė liepos 12-ąją Prezidentūroje surengė spaudos konferenciją, kurioje aptarė savo per dvejus metus nuveiktus darbus. Bene daugiausia dėmesio šalies vadovė skyrė teismams, už kurių veiklą asmeniškai yra atsakinga.

Pareiškusi, kad jai pavyko pakeisti teismų sistemą, D. Grybauskaitė suskubo pasigirti, jog teisėjų tarėjai, kuriuos sudarytų visuomenės nariai, jau dirba teismuose.

„Visuomenės įtraukimas į teismų veiklos tyrimus ir tarėjų atskirose bylose taip pat jau yra įteisintas“, – žurnalistams sakė D. Grybauskaitė. Jos spaudos konferencija tiesiogiai buvo transliuojama per nacionalinį kanalą ir internetu.

Šį prezidentės pasisakymą išgirdę teisėjai neteko amo – tarėjų institutas dar neįgyvendintas, tam būtinas ne tik Seimo pritarimas, bet ir Konstitucijos pakeitimas.

Iš anksto pasigyrusi D. Grybauskaitė savo teiginių iki šiol nepaneigė, o vaizdo įrašas, kuriame ji giriasi apie įteisintą teisėjų tarėjų institutą, lig šiol transliuojamas populiariame „Youtube“ kanale.

DELFI bandė Prezidentūroje sužinoti, kodėl D. Grybauskaitė suklaidino visuomenę, tačiau tikslaus atsakymo taip ir negavo. Be to, į klausimus buvo pasiūlyta atsakyti tik raštu, o jų teko laukti visą parą.

Prezidentūros atsakyme nėra atsakymo

Paklausus, kodėl šalies vadovė nurodė, kad teismuose jau yra įteisinti tarėjai, nors to nėra, Spaudos tarnyba DELFI pateikė atsakymą, kuriame vėlgi aptarė nuveiktus darbus (kalba netaisyta):

„Prezidentūroje vykusioje spaudos konferencijoje prezidentė, kalbėdama apie praėjusiais metais nuveiktus darbus ir ateinančių metų veiklos prioritetus teismų ir kitų teisėsaugos institucijų veikloje, norėjo pažymėti, kad pagal prezidentės iniciatyva parengtas ir Seimo priimtas Teismų įstatymo pataisas visuomenės atstovai yra įtraukti į teisėjų veiklos vertinimo tyrimus arba kitaip – Teismų įstatyme nurodytą teisėjų veiklos administracinės veiklos kontrolę.

Pagal atitinkamai pakeistas Teismų įstatymo nuostatas teismų pirmininkams ir Teisėjų tarybai suteikta galimybė sudaryti teismų ir teisėjų administracinės veiklos tyrimo komisijas, kuriose galėtų dalyvauti kitų institucijų, įstaigų ar organizacijų specialistai, mokslininkai ar kiti asmenys – visuomenės atstovai, kurie būtų nepriklausomi ir niekaip tyrimo išvadomis nesuinteresuoti asmenys.

Prezidentės vertinimu, minėtos įstatymo pataisos sudarys sąlygas užtikrinti kuo išsamesnius teismų ir teisėjų veiklos tyrimus bei pašalinti bet kokias abejones galimu tyrimų neobjektyvumu, o kartu ir pakels visuomenės pasitikėjimą teisingumo vykdymo sistema.

Taip pat Prezidentė spaudos konferencijoje norėjo akcentuoti, kad jos veiklos prioritetu ir toliau išlieka vis didesnis visuomenės atstovų įtraukimas į teismų darbą, t.y. konkrečiai visuomenės atstovų arba tarėjų įtraukimas į konkrečių bylų nagrinėjimą (tyrimus)“.

Paaiškėjo, kad blogus teisėjus atleido ne tik D. Grybauskaitė

Spaudos konferencijoje D. Grybauskaitė taip pat užsiminė, kad per dvejus metus iš teisėjo pareigų „dėl orumo ir garbės pažeidimo“ atleido šešis teisėjus.

„Tai yra vienintelis atvejis, kai toks įstatymo straipsnis dėl garbės ir orumo pažeidimo buvo pritaikytas – per aštuoniolika metų praktiškai tokia teise prezidentai nesinaudojo“, – teigė D. Grybauskaitė.

Tokie šalies vadovės teiginiai taip pat nustebino ne vieną teisėją – D. Grybauskaitė teisėjus buvo atleidusi dėl teisėjo vardo pažeminimo, o ne dėl garbės ir orumo pažeidimo. Be to, ne vieną teisėją dėl jo vardo pažeminimo yra atleidęs ir prezidentas Valdas Adamkus, šia teise yra pasinaudojęs ir nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas.

Prezidentės Spaudos tarnyba DELFI patikslino, kad kalbėdama apie teisėjų atleidimą D. Grybauskaitė „norėjo akcentuoti, jog antraisiais kadencijos metais prezidentė atleido šešis teisėjus už teisėjo vardo pažeminimą, t.y. per vienerius metus tiek pat, kiek per visą dešimtmetį iki šiol, kas rodo, jog anksčiau šia teise praktiškai nebuvo naudojamasi“.