Anot jos, šios profesinės sąjungos įkūrimą inspiravo prokuratūros sistemoje pradėtos pertvarkos, naikinant "viršūnėlių" privilegijas.

"Po dvidešimties metų stagnacijos, kai nė viena politinė jėga nedrįso paliesti šių struktūrų, kai matėme aukštuose postuose žmones, dirbančius po penkiolika-aštuoniolika metų, be jokios abejonės, tai sukelia didžiulį nepasitenkinimą, nes sistema yra tiesiog supurtoma", - interviu žurnalui "IQ" sakė prezidentė.

Jos iniciatyva prokuratūroje įvesta rotacijos sistema, kai prokuratūrų ir jų padalinių vadovai į pareigas turi būti skiriami penkerių metų kadencijai ir vadovaujančių pareigų negali eiti daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

"Žmonės žinos, kad postą gali užimti ne ilgiau kaip dešimt metų - jie atitinkamai kitaip elgsis, projektuos savo darbus ir atsakomybę. Tai reikėjo padaryti jau seniai, mes atsinešėme ir užkonservavome sovietinės sistemos elementus ir garantavome teisėsaugos institucijų vadovams jų neliečiamumą - jie galėjo tiesiog nedirbti, turėjo induligenciją nuo kritikos ir pokyčių, o postas buvo garantuotas iki pensijos", - kalbėjo valstybės vadovė.

Pasak jos, rotacijos įvedimo net negalima vadinta reforma - tai tėra privilegijų panaikinimas.

"Todėl nenuostabu, kad ir prokuratūroje susikūrė "vadukų" profsąjunga, mėginanti apginti savo interesus ir privilegijas. Tai, sakyčiau, profsąjungos parodija - tikra profsąjunga turi ginti darbuotojų interesus, o "vadukai" gina savo interesus", - žurnalui teigė D.Grybauskaitė.

"Tai tik pavyzdys, kiek sistema buvo iškreipta, jei reikalinga profsąjunga, kad gintų savo privilegijas", - pareiškė prezidentė.

Lietuvos prokurorų profesinė sąjunga įkurta šių metų vasarį. Ji savo tikslu paskelbė "realiai atstovauti ir ginti savo narių profesines, darbo, ekonomines bei socialines teises ir teisėtus jų interesus".

Organizacijos įkūrimo deklaracijoje teigiama, kad Prokurorų profesinės sąjungos susikūrimą paskatino vyraujančios pesimistinės nuotaikos, nestabilumo ir neaiškumo jausmas dėl ateities.

"Prokuratūros reforma reikalinga ir būtina, tačiau šiuo metu vykstančios pertvarkos kelia daug abejonių dėl jų teisėtumo ir pagrįstumo, ekonominio naudingumo ir jų įtakos pačios prokuratūros institucijos normaliam funkcionavimui", - teigiama steigiamajame dokumente.

Generalinės prokuratūros vadovybės sprendimus profsąjungos atstovai vadina nenuosekliais, prieštaringais, chaotiškais, nepamatuotais.

"Šiuo metu vykdomi darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis bei prokurorų etatų naikinimai, planai ateityje mažinti atlyginimus prokurorams, dirbantiems mažesnėse prokuratūrose, ar tų prokuratūrų naikinimas, o taip pat neskaidrus ir subjektyvus prokurorų karjeros ir rotacijos klausimų sprendimas skausmingai palietė ir palies ne tik pačius darbuotojus, jų šeimas, bet ir visą prokuratūrą. Tai, mūsų nuomone, prieštarauja teisėtumo, skaidrumo, demokratijos ir pagrindiniams institucinės vadybos principams ir turėtų būti sprendžiami kitokiu būdu ir formomis", - teigiama profsąjungos dokumente.

Birželio viduryje Prokuratūros profesinės sąjungos išplatintame kreipimesi į prezidentę D.Grybauskaitę, Seimo pirmininkę Ireną Degutienę ir generalinį prokurorą Darių Valių teigiama, kad "iš esmės vykdomi procesai turi būti įvardijami kaip prokuratūros sistemos griovimas".

Prokurorų profesinė sąjunga teigia turinti 197 narius, ir tik penktadalis iš jų yra prokuratūrų vadovai ir pavaduotojai.

D.Valio nurodymu 20 prokurorų iš Generalinės prokuratūros perkelti į žemesnės pakopos prokuratūras, atsisakyta apie 140 vairuotojų, kompiuterininkų ir valytojų paslaugų, pertvarkyta Generalinės prokuratūros struktūra. Seimas šią savaitę priėmė Prokuratūros įstatymo pataisas, numatančias 51 apylinkės prokuratūrą prijungti prie penkių apygardų prokuratūrų.