Prieš devynerius metus LAT vadovą paskyręs prezidentas Valdas Adamkus prisipažino tuo metu nežinojęs skandalingų V. Greičiaus praeities faktų.

V. Greičiaus reputaciją suteršusi kyšio paėmimo istorija – jau ne vienerius metus populiari pokalbių tema tarp teisininkų. Tiesa, apie ją kalbama tik puse lūpų – niekas nenori veltis į konfliktą su įtakingu ir politikų palankumą pelniusiu LAT pirmininku.

DELFI susidomėjus V. Greičiaus praeities faktais, iš pareigų taip ir neatleistas LAT pirmininkas kreipėsi į Utenos apskrities archyvą ir gavo valstybės saugomą nuosprendį, kuriame yra užfiksuoti faktai apie „principingą ir sąžiningą" teisėją.

Bylą nagrinėjo su „Teo" byla siejamas teisėjas

Teisėjo karjerą 1976-aisiais Ukmergės rajono liaudies teisme pradėjęs V. Greičius jau antraisiais darbo metais įsivėlė į istoriją, dėl kurios tuometinė prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą ir po metus trukusio tyrimo ją perdavė nagrinėti Utenos rajono liaudies teismui.

Teisėjų kolegijai pirmininkavo dabartinis Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjas Stasys Gudynas, neseniai įsivėlęs į skandalingą istoriją, kai leido pradėti naujojo „Teo" administracijos pastato statybos darbus.

Baudžiamojoje byloje buvo teisiamas tuometinės Ukmergės juridinės konsultacijos vedėjas Vytautas R., apkaltintas kyšio davimu teisėjui V. Greičiui. Dėl nežinomų priežasčių kyšį priėmęs teisėjas atsakomybėn nebuvo patrauktas.

Kyšis už palankų sprendimą

„Vytautas R. 1977 m. liepos 29 d. Ukmergės rajono liaudies teisme atstovavo pareiškėjai R.V. jos civilinėje byloje dėl juridinio fakto nustatymo, kurioje pirmininkavo liaudies teisėjas V. Greičius. Po civilinės bylos teisme išnagrinėjimo, pareiškėja R.V. davė teisiamajam už pagalbą 600 rublių. Tą pačią dieną teisiamasis iš gautos R.V. 600 rublių sumos davė 100 rublių kyšį Ukmergės liaudies teismo teisėjui V. Greičiui už R.V. civilinės bylos išnagrinėjimą", - rašoma teisėjo S. Gudyno nuosprendyje.

Kyšio davimu kaltintas teisininkas kaltės nepripažino. Jis neslėpė, kad V. Greičiui davė 100 rublių, tačiau esą „pinigus davė ne kaip kyšį už civilinės bylos išnagrinėjimą, o grąžino skolą, nes V. Greičius turėjęs išlaidų jiems bendrai švenčiant Kovo 8-osios šventę".

Pinigus teisininkui davusi moteris teisme patvirtino, kad 600 rublių davė „už darbą", nors prieš tai Ukmergės juridinei konsultacijai buvo sumokėjusi 18 rublių.

„Praėjus vienai ar dviem dienoms po 600 rublių teisiamajam įteikimo, ją iškvietė liaudies teisėjas V. Greičius ir grąžino 100 rublių. Vėliau grąžino 500 rublių ir teisiamasis", - teismas cituoja R.V. parodymus.

Pinigus grąžino ne advokatui

Ukmergės teisėjas V. Greičius teisminio nagrinėjimo metu nebuvo apklaustas – priimdamas nuosprendį teisėjas S. Gudynas rėmėsi parengtinio tardymo metu duotais parodymais.

„Po R.V. civilinės bylos išnagrinėjimo teisiamasis davė jam 100 rublių. Jis tuojau pat iškvietė R.V. ir pinigus jai grąžino, nors teisiamasis apie tai jam ir nesakė. Teisiamasis jam skolingas nebuvo ir niekad prieš tai jokios skolos grąžinti nežadėjo", - V. Greičiaus parodymus cituoja Utenos teismas.

Kyšį davęs Vytautas R. buvo nuteistas ketverių metų lygtine bausme. Kyšį paėmęs, o vėliau jį grąžinęs V. Greičius sulaukė nemalonumų iš teisminės valdžios, tačiau liko toliau dirbti teisėju.

Nors baudžiamoji byla jau yra sunaikinta, o Utenos archyve yra saugomas tik nuosprendžio originalas, DELFI žiniomis, V. Greičius pinigus grąžino tik tada, kai sužinojo, jog žinia apie kyšio paėmimą pasklido tarp kitų teisininkų. Vienas pirmųjų apie korupcijos faktą sužinojo dabar jau buvęs LAT Civilinių bylų skyriaus pirmininkas Algirdas Valiulis.

V.Greičiaus sąžinės reikalas

„Šita byla atsirado pagal mano parašytą pareiškimą - buvo iškelta baudžiamoji byla. Ne V. Greičius apie tai pranešė. Jis nežinojo, kad mane informavo apie tą įvykį", - DELFI sakė dabar jau pensijoje esantis A. Valiulis.

Apie skandalingą istoriją buvęs teisėjas nenorėjo kalbėti: „Aš į tai nenoriu veltis, palikime tai V. Greičiui, tai jo sąžinės reikalas. Jokių komentarų nenoriu duoti. Esu pensininkas, man reikia ramiai gyventi, į viską nusispjauti, o šitas žmogus purvina sąžine..."

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę 1990-aisiais buvo formuojamas Aukščiausiasis Teismas. Šiame teisme panoro dirbti ir V. Greičius.

Pasak DELFI šaltinių, kelią į sėkmingą karjerą jam užkirto būtent A. Valiulis. Civilinių bylų skyriaus pirmininkas kategoriškai pareiškė, kad į savo skyrių nepriims į kyšininkavimo istoriją įsivėlusio Ukmergės teisėjo.

Buvęs LAT pirmininkas: priėmėme bet ką

Tada V. Greičiui pagalbos ranką ištiesė tuometinis teismo pirmininkas Mindaugas Lošys. DELFI jis teigė, kad kuriant LAT „praktiškai nebuvo iš ko rinktis", todėl daugiau ar mažiau užsirekomendavę teisėjai buvo priimti į darbą.

„Buvo ta istorija su V. Greičiumi, bet ji nepasitvirtino, todėl buvo priimtas sprendimas, kad jis gali dirbti Aukščiausiojo Teismo teisėju, - DELFI kalbėjo M. Lošys. - Buvo sudaryta komisija, kuri tyrinėjo tuos visus dalykus, paaiškėjo, kad ten nieko nėra. Tie dalykai nebuvo įrodyti, provokacijų visokių būna – ir šiais laikais, ir anais laikais. Kad žmogus paėmė kyšį, dar nereiškia, kad visais atvejais žmogus kaltas".

Šiuo metu advokato praktika užsiimantis teisininkas DELFI tikino, kad „nebuvo nustatyta, jog V. Greičius priėmė kažkokį piniginį atlygį".

Buvęs LAT pirmininkas gyrė V. Greičių už išnagrinėtas rezonansines bylas, būtent kurios nulėmė jam sėkmingą karjerą.

V.Greičius: belieka apgailestauti

Kad kyšį gavo ir pinigus laikė savo rankose, šiuo metu iš LAT pirmininko pareigų taip ir neatleistas V. Greičius neneigia. DELFI teisėjui pateikė klausimus apie skandalingus jo praeities faktus, tačiau į juos gavo tik formalų atsakymą.

„Vytautas R. siūlė kyšį, kurio atsisakiau. Tuoj pat per teismo darbuotojus buvo iškviesta Vytauto R. atstovauta R.V. ir jai sugrąžinta 100 rublių. Apie tai nedelsiant buvo informuoti Ukmergės rajono prokuratūra ir Aukščiausiasis Teismas.

Tik dėl mano pateiktos informacijos buvo iškelta baudžiamoji byla, kurioje advokatas Vytautas R. pripažintas kaltu ir nuteistas. Tenka tik apgailestauti, kad toks mano poelgis – pranešimas apie nusikaltimą (o tai 31 metų senumo istorija) bandytas išnaudoti siekiant pakenkti mano reputacijai..."

Tiesa, kaip jau minėjome, buvęs LAT Civilinių bylų skyriaus pirmininkas teigia priešingai – esą būtent pagal A. Valiulio pareiškimą prokuratūrai buvo iškelta baudžiamoji byla.

Prezidentas: ambicijų karai kenkia visai sistemai

V. Greičių LAT pirmininku 1999-ųjų liepą paskyrė prezidentas V. Adamkus. Pasibaigus devynerių metų V. Greičiaus kadencijai šalies vadovas siekia, kad buvęs pirmininkas būtų eilinis teismo teisėjas ir nagrinėtų baudžiamąsias bylas. Beje, kaip nurodė Nacionalinė teismų administracija (NTA), V. Greičius per pastaruosius dvejus metus neišnagrinėjo nė vienos baudžiamosios bylos (tiesa, kaip pirmininkas nagrinėjo įvairius pareiškimus).

„1999 metais, teikdamas Seimui skirti V.Greičių, neturėjau informacijos, kuri keltų abejonių dėl šios kandidatūros. Žinoma, viešojoje erdvėje sklindančios įvairios abejonės dėl teisėjų sąžiningumo nepadeda stiprinti teismų autoriteto, tačiau teisinėje valstybėje kaltę gali įrodyti tik teismas", - DELFI tvirtino V. Adamkus.

Šalies vadovas tikino, kad vėl ketina teikti dekretą dėl LAT pirmininko atleidimo.

„Tačiau dabar sunku pasakyti, kada tai bus padaryta. Sprendimą priimsiu įvertinęs visas aplinkybes. Tai tik laiko klausimas, a dekretas bus teikiamas šios kadencijos Seimui, ar naujai išrinktam. Tai priklausys ir nuo dabartinio Seimo noro spręsti šią problemą.

V. Greičiaus kadencija baigėsi. Esu įsitikinęs, kad Lietuvos teismų vadovų rotacija yra būtina, kad atsinaujintų teismai ir užsibaigtų ambicijų karai, kenkiantys visai sistemai".

Prezidentas teigė nenorintis gilintis į jokias – tariamas ar objektyvias – Seimo sprendimo priežastis nevykdyti Konstitucijos bei pačių parlamentarų priimtų įstatymų. „Apmaudu, kad tokie veiksmai tik dar labiau didina visuomenės teisinį nihilizmą. Negi įstatymų turi laikytis tik piliečiai?".