Atostogos kaimyninės Latvijos pajūryje – išeitis pavargusiems nuo žmonių spūsčių ir norintiems pasidžiaugti erdviais paplūdimiais. Kadangi Latvijoje Baltijos jūros pakrantė tęsiasi apie penkis šimtus kilometrų, norintiems rasti tykią vietą poilsiui prie jūros čia – paprasčiau. Lietuvos kaimynė turistams siūlo įvairių kurortų, iš kurių vieni populiariausių - Jūrmala, Liepoja, Ventspilis, Papė. Juos pasiekti iš įvairių Lietuvos dalių užtrunka bene tiek pat kiek ir lietuvišką pajūrį. Tuo tarpu gyvenantiems, pavyzdžiui, Panevėžyje, į Jūrmalą nuvažiuoti galima netgi greičiau nei į Palangą.

Kainos Latvijoje – panašios

Norintiems šiais metais atostogauti Latvijoje, dėl kainos, kurią teks sumokėti už nakvynę ir maistą, jaudintis nereikėtų. Pasak Latvijoje apartamentus poilsiautojams nuomojančio Lino Malinausko, nakvynė Latvijoje gali būti ir pigesnė nei, pavyzdžiui, Palangoje.

Vaida Jurkėnienė
Tuo tarpu Vaida Jurkėnienė, „PrieJūros.lt“ visuomenės informavimo specialistė sakė, jog kainos labiausiai priklauso nuo pasirinkto kurorto ir vietos. „Tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje yra labai įvairių poilsinių – prastesnių ir pigesnių apgyvendinimo vietų, geriau įrengtų ir brangesnių, todėl vidutinį kainų skirtumą nusakyti būtų sunku. Juolab, kad labai skiriasi ir kainos skirtingose kurortuose (pvz., vienos kainos yra Šventojoje, ir visai kitos – Nidoje), skirtingais mėnesiais ir pan. Ieškantiems pigesnio varianto bet kuriame kurorte vertėtų planuoti atostogas ilgesniam laikotarpiui (ne mažiau nei savaitei) ir tartis su nuomotojais iš anksto (dar pavasarį) – tada didesnė tikimybė gauti geras nuolaidas, ir, aišku, važiuoti atostogauti ne liepos mėn., o rugpjūčio pabaigoje, kai oras dar būna šiltas, žmonių pajūryje mažiau, nes daug kas ima ruošti vaikus mokyklai ir pan., o kainos – geresnės“, - sakė ji.

Peržvelgus poilsiautojams siūlomus skelbimus Latvijoje ir Lietuvoje, didelio skirtumo tarp kainų iš tiesų nematyti: galima rasti tiek nebrangių nuomos pasiūlymų, tiek prabangių būstų. Pavyzdžiui, poilsiui išsinuomoti nedidelį butą Liepojoje galima ir už 70 litų vienai nakčiai, šešiaviečius apartamentus kurortiniame miestelyje Roja ar Venstpilyje – tik už 150 litų. Tiesa, palyginus kurortų butų nuomos kainas, bene brangiausia atostogauti Jūrmaloje. Tuo tarpu Palangoje buto ar apartamentų nuomos kainos siekia maždaug 100 – 200 litų, Šventojoje poilsinis trivietis namelis nakčiai gali kainuoti ir 80 litų.

Tiems, kuriems pavyks sutaupyti Latvijoje pasirinkus pigią nakvynę, gali tekti daugiau nei Lietuvoje išleisti maistui. Pasak L. Malinausko, šis Latvijoje yra apie 10 proc. brangesnis. Iš viso išlaidos atostogoms turėtų skirtis nežymiai. „Apskritai, kainos gali skirtis 10 – 20 proc. į vieną ar kitą pusę“, - sakė jis.

Į Latviją traukia laukiniai paplūdimiai

Ilgąjį vasaros savaitgalį Latvijoje, Žiemupės kempinge praleidęs Marius pasakojo, kad ten nuvyko ilgai neieškojęs kur poilsiauti – praėjusiais metais su draugais atradęs vos du latus (apie 10 litų) už naktį kainuojantį kempingą šiemet ten apsistoti nusprendė vėl. Pasak Mariaus, Lietuvoje legalios vietos palapinei kopose pastatyti ir netgi laužui užkurti jis radęs tikriausiai nebūtų. Nors ir važiavo su draugais, kaip pagrindinį atostogų Latvijos pajūryje privalumą jis įvardijo erdvius paplūdimius.

„Aš manau, kad šiltuoju metų laiku Lietuvos pajūryje surasti tiek laisvos vietos ir vietą, kur galėtum nueiti išsimaudyti visiškai be žmonių, sunku“, - sakė jis. Mariaus manymu, tai – bene esminis skirtumas. „Pats paplūdimys nesiskiria, kai kur jūroje yra akmenų, tad jūrai banguojant, maudytis pavojinga“, - kalbėjo vaikinas.

Ieškantiems ramybės jis rekomenduoja poilsiui vietos pasidairyti pajūrio ruože tarp Ventspilio ir Liepojos – nuo šio miesto važiuojant šiaurės kryptimi, pasak jo, žmonių apskritai beveik nėra. Tiesa, tiems, kurie nori ne tik džiaugtis laukiniu pajūriu, bet ir papramogauti, jis pataria apsvarstyti galimybė ilsėtis Lietuvoje – jo manymu, čia pramogų galima rasti daugiau. Marius pasakojo, kad praėjusią vasarą atostogaudamas, Liepojoje su draugais sunkiai rado net ir jiems patikusią kavinė, nors pats miestas – trečias pagal dydį Latvijoje.

Panašiai apie atostogas Latvijoje pasakojo ir anksčiau netoli Jūrmalos atostogaudavęs Arnas. „Vasarą Latvijoje atostogauja jau kelios mūsų šeimos kartos. Gyvenant šiaurės Lietuvoje Jūrmala ir kiti aplinkiniai kurortai yra šiek tiek arčiau nei lietuviškieji, todėl Palangą ar Šventąją aplankydavome retai, - sakė jis. - Į kaimyninę šalį traukia galimybė rinktis - pavažiavus kiek toliau nuo didžiųjų kurortų Rygos įlankos pakrantėje galima rasti nuošalų paplūdimį, kur ramaus poilsio netrikdo paplūdimio prekeiviai ir poilsiautojų minia. Geriau paieškojus galima susirasti ir pigesnę nakvynę, todėl dažniausiai poilsį prie jūros planuojame būtent ten“. Tiesa, pasak jo, pramogų Latvijos pajūryje, kaip ir sakė Marius, iš tiesų mažiau – jų ieškant verčiau traukti į, pavyzdžiui, Palangą.

Populiariausia poilsiauti šeimoms

V. Jurkėnienė sakė, kad Latvijos pajūrį poilsiautojai renkasi ieškodami ko nors naujo: „Žmonėms visuomet įdomu tai, kas nauja, neišbandyta. Nemažai lietuvių džiaugiasi atradę Latvijos pajūrio kurortus, kurie yra panašūs į Lietuvos, tačiau tuo pat metu ir savotiškai nauji. Kita priežastis – Latvijos pajūryje daug labai ramių kurortinių poilsinių, kur galima pabėgti nuo žmonių šurmulio. Tokie kurortai traukia nemėgstančius didelių susibūrimų, trokštančius ramaus poilsio“.

Linas Malinauskas
L. Malinausko teigimu, bent jau į Ventspilį 95 proc. poilsiautojų atostogauti atvažiuojančių žmonių – būtent šeimos, kurioms patinka Latvijos pajūryje tvyranti ramybe. Jo manymu, tai - pagrindinis jo privalumas. „Niekas „nelipa ant galvos“, daug daugiau vietos. Ventspilio paplūdimyje yra įrengtos žaidimų aikštelės, paplūdimiai platūs, gražus ir pats miestas“, - sakė jis. Vyriškis sakė, kad nors daugelis Latvijos pajūrį vadina laukiniu, šis yra sutvarkytas labiau nei Lietuvoje. Kaip vieną iš privalumų jis paminėjo ir netoli pajūrio įrengtas automobilių stovėjimo aikšteles, kurios ne tik nemokamos, bet ir erdvios, todėl vietos jose ras visi. Vyriškis pasakojo, kad į miestą atvykstančių žmonių vis daugėja. „Dabar pikas kaip ir Lietuvoje. Birželis tuštesnis, o dabar skambučių pakanka. Tai priklauso nuo laiko, tai pikas ar ne. Jis tuo pačiu metu kaip ir Lietuvoje – kada atostogauja ten, tada ir važiuoja“, - sakė jis.

Papėje esančių poilsio namų „Aulaukio Baltija“ administratorė Laima Pukštienė taip pat pastebėjo, kad anksčiau Latvijoje dėl mažesnių kainų apsilankydavusį jaunimą dabar pakeitė ramybės ieškančios poilsiautojų šeimos.

„Mūsų poilsio namuose dabar yra apsistojusios tik dvi poros, likę svečiai – šeimos, nes čia poilsis ramus, atvažiuoja žmonės, mylintys gamtą. Didžiausia pramoga Papėje – pramogų nebuvimas“, - sakė ji. Nors poilsiautojų į miestelį ypač per šventes atvyksta daug, moteris sakė, jog kurorte vis tiek išlieka ramu. „Nepasiekiame tokio lygio kaip Šventojoje, apie Palangą – išvis kita kalba. Čia pajūris labai platus, yra ir kur vienam pabūti“, - kalbėjo moteris. L. Paukštienė pasakojo, kad Latvijoje, net ir, pavyzdžiui, Liepojoje, barų paplūdimyje kaip Palangoje rasti nepavyks: „Viskas vyksta mieste, o pajūris lieka pajūriu: yra persirengimo kabinos, lipynės vaikams – nedidelės pramogos“.

Visgi, turistų srautas į Latvijos pajūrį išlieka didelis, todėl norintys atostogauti Latvijos pajūryje, pavyzdžiui, savaitgaliais turėtų vietas užsisakyti iš anksto. „Kainos šiuo metu yra nuo 55 iki 63 litų vienam žmogui ir poilsio namai yra pilni. Praėjusiais metais du mėnesius vietų visiškai neturėjome, šiemet matyt bus tas pats. Iš tikrųjų, žmonės užsakymus vasarai atlieka nuo vasario mėnesio“, - pasakojo L. Pukštienė.

Tiesa, moteris perspėjo sumaniusius pataupyti ir paplūdimyje apsistoti palapinėje ne kempingo teritorijoje: „Kartais žmonės klausia – ar tai yra laukinis kraštas, ar čia iš tikrųjų gali visur statytis palapinę? Iš tikrųjų negalima. Papėje yra gamtos parkas, saugoma teritorija, paplūdimiai yra neliečiami ir niekas specialiai nėra daroma. Jie yra tokie, kokie yra, ir statyti palapinę, deginti laužą bet kokioje vietoje tikrai yra draudžiama. Tai - ne mūsų draudimas, bet latvių, ir gamtos apsauga labai prižiūri vietovę“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)