Pensiją jau kaupiantiems gyventojams suteikiama galimybė pasirinkti iš trijų variantų: toliau kaupti pensiją tokiomis pačiomis sąlygomis kaip iki šiol, prisidėti savomis lėšomis ir taip padidinus įmokas kaupti pensiją privačiuose fonduose, arba „išsibraukti“ iš antros pakopos pensijos kaupimo ir likti tik „Sodroje“.

Galimybė apsispręsti dėl pensijų kaupimo suteikiama iki rugsėjo mėnesio.

1. Kaupti ir toliau pagal senąją tvarką

Jei mokesčių mokėtojas yra patenkintas šiuo metu galiojančia tvarka, jis gali prie jos pasilikti ir nieko nekeisti.

Nesikreipus į pensijų kaupimo bendrovę, gyventojai lieka toje pačioje sistemoje kaip ir dabar.

Pernai metais į pensijų kaupimo sąskaitas privačiuose fonduose buvo pervedama 1,5 proc. nuo „Sodros“ įmokų. Šiais metais – 2,5 proc. Nuo 2014 m. - 2 proc., nuo 2020 m. - 3,5 proc.

Asmenims, pensijas kaupiantiems privačiuose fonduose, mažės iš „Sodros“ priklausanti pensija.

2013 m.nuo 2014 m.nuo 2020 m.
Įmoka į privatų fondą nuo „Sodros“ įmokos2,5 proc.2 proc.3,5 proc.

Pasiskaičiuoti preliminarią pensiją galima ČIA.

2. Kaupti papildomai prisidedant savomis lėšomis

Norėdami labiau įsitraukti į antros pakopos pensijų kaupimą, gyventojai gali iki rugsėjo 1 d. pateikti pensijų kaupimo bendrovėms prašymą su išreikštu noru.

Tuomet į pensijų fondus bus pervedamas papildomas 1 proc. nuo pajamų.

Pagal naują tvarką papildomos lėšos bus išskaičiuojamos nuo 2014 m. Jas apskaičiuoti ir „Sodrai“ pervesti turės darbdavys. Pasirinkus šį variantą, gyventojams bus taikoma valstybės skatinamoji priemonės – iš valstybės fondo bus pervedamas dar 1 papildomas proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU).

Įmokosnuo 2014 m.nuo 2016 m.nuo 2020 m.
„Sodros“ įmokos dalis fondams2 proc.2 proc.3,5 proc.
nuo savo pajamų1 proc.2 proc.2 proc.
iš valstybės biudžeto (skatinamoji)1 proc. (VDU)2 proc. (VDU)2 proc. (VDU)

Naujai pasirašomos pensijos kaupimo sutartys tik pagal šį modelį.

3. Sustabdyti kaupimą pensijų fonde, grįžti į „Sodrą“

Visgi apsigalvoję dėl pensijų kaupimo antroje pakopoje, gyventojai gali vienašališkai nutraukti pensijų įmokų pervedimą į pensijų fondą ir likti tik su pensijos kaupimu „Sodroje“.

Nusprendę tai padaryti gyventojai turi apie savo sprendimą pranešti pensijų kaupimo bendrovei. Įmokų pervedimas į fondą bus sustabdytas nuo kito mėnesio.

Sukaupti pinigai iki sutarties nutraukimo išlieka pensijų fonde. Juos atgauti bus galima sulaukus pensijos arba draudiminio įvykio metu.

Jei mokesčių mokėtojas vėliau vėl nuspręs grįžti prie antros pakopos pensijų draudimo. Jis tokią galimybę turės, bet ne anksčiau kaip kitų metų sausio 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)