Įsivaizduokite, kad iš draugo pasiskolinote vieną litą ir jį norite grąžinti per internetinę bankininkystę. Jūsų sąskaita - „Swedbank“, draugo – SEB. Už šią paslaugą „Swedbank“ nuo jūsų sąskaitos nurašys 1,4 Lt. Tačiau grąžinta skola kainuos ir jūsų draugui: jam nuo sąskaitos už gautus pinigus bus nuskaičiuota dar 1,4 Lt. Taigi atsiskaitymas su draugu jums abiems kainuos 2,8 Lt.

Jei internete pervedimo sumos laukelyje įrašysite 1 Lt, tai jūsų draugas liks ne tik be atiduotos skolos, bet dar ir su 40 ct skola.

Paslaugos klientams nuostolingos?

Praėjusių metų rudens Lietuvos banko tyrimo duomenimis, 2011 m. Lietuvos bankuose buvo atlikta daugiau nei 80 mln. vietinių pervedimų litais, kurių vertė apie 350 mlrd. Lt. Skelbiama, kad vienas pervedimas tuo metu bankams vidutiniškai kainavo 0,64 Lt (tiesioginės išlaidos).

Tuo metu Lietuvos bankas teigė, kad iš klientams teikiamų paslaugų komerciniai bankai uždirbo 53,3 mln. Lt., tačiau įskaičiavęs netiesiogines sąnaudas pareiškė, kad visgi nagrinėtos paslaugos komerciniams bankams buvo nuostolingas (-98,1 mln. Lt).

Tikriausiai su tokiomis išvadomis nesutiktų eilinis banko klientas, kuris kiekvieną kartą internetu spausdamas „mokėti“ bankams susimoka ir daugiau nei litą.

Mokestis už gautus pinigus - tik Lietuvoje

DELFI nusprendė pasidomėti, kiek už pervedimus internetu moka „Swedbank“ ir SEB klientai Latvijoje ir Estijoje.

„Swedbank“ lietuviams dovanoja nemokamus pinigų pervedimus tarp savų sąskaitų „Swedbank“. Tokia pati galimybė suteikiama ir Latvijos bei Estijos gyventojams.

Tačiau, jei Lietuvoje vykdomas pervedimas iš „Swedbank“ į kito žmogaus sąskaitą tame pačiame banke, teks susimokėti 0,8 Lt. Tuo metu latviai tai daryti gali nemokamai. Estai už šią paslaugą taip pat moka mažiau – jiems tai kainuoja 0,16 euro (0,55 Lt).

Apsidžiaugti lietuviai gali, jei jiems reikalingas skubus pervedimas. Už jį Lietuvoje „Swedbank“ prašo 4 Lt, tuo metu Latvijoje reikėtų susimokėti net 10 Lvl (49,2 Lt).

Vieninteliai lietuviai „Swedbank“ moka už į sąskaitą gautus pinigus iš kitų bankų. Čia tokia paslauga kainuoja 1,2 Lt. 5 Lt bus nuskaityti, jei jums bus pervesta pinigų užsienio valiuta.

Iš Europos Sąjungos gauti pavedimai banke taip pat kainuoja 5 Lt. Latvijoje – 1 latą (4,92 Lt). Tuo metu estai pinigus iš užsienio įskaito nemokamai.

Primename, kad 2012 m. antrąjį ketvirtį vidutinis atlyginimas Lietuvoje siekė 2153,6 Lt, Latvijoje – 2366,5 Lt, Estijoje – 3105 Lt.

„Swedbank” pervedimų įkainiai

PervedimaiLietuvaLatvijaEstija
į savo sąskaitąnemokamainemokamai-
į kitų sąskaitą „Swedbank” šalyje0,8 Ltnemokamai0,55 Lt (0,16 euro) (nemokamai iki 25 m ir vyresniems nei 60 m)
paprastas užsienio valiuta į „Swedbank” šalyje2 Ltnemokamai6,62 Lt (1,92 euro)
paprastas šalies valiuta į kitus bankus šalyje1,4 Lt1,23 Lt (0,25 Lvl – suma iki 50 tūkst. latų)1,31 Lt (0,38 euro)
skubus į kitus bankus šalyje4 Lt49,2 Lt (10 Lvl)-
administravimas įplaukas gavus iš kitų tos pačios šalies bankų šalies valiuta 1,2 Ltnemokamainemokamai
administravimas įplaukas iš kitų tos pačios šalies bankų gavus užsienio valiuta 5 Ltnemokamainemokamai
iš Europos Sąjungos gauti pervedimai5 Ltnemokamai (pagal ES reguliuojamus mokėjimus iki 50 tūkst. eurų)nemokamai



(-) - duomenų nerasta

SEB paslaugų planai pigiausi Estijoje

SEB bankas klientams, norintiems išvengti kaskart už internetinį pervedimą nuskaičiuojamų mokesčių, siūlo banko paslaugų planus. Tačiau ir jų kainos Baltijos šalyse gana stipriai skiriasi.

Lietuvoje klientams siūlomų planų kainos mėnesiui nuo 0 Lt iki 15 Lt. Tuo metu Latvijoje planų kanos skiriasi nuo 1,48 Lt iki 9,84 Lt. Estijoje – nuo 0 Lt iki 8,83 Lt.

Lietuvoje studentams neribotus nemokamus internetinius pervedimus siūloma daryti už 5 Lt/mėn., Latvijos studentams – 1,48/mėn. Estijoje siūlomas planas „Youth“ (liet. jaunimas), kurio kaina mėnesiui – 1,1 Lt.

Lyginant planų kainas nebuvo atsižvelgta į konkrečias planų sąlygas. Tiesiog atkreipiamas dėmesys, kokie galimi gyventojų pasirinkimai.

SEB paslaugų planai (kaina mėn.)

Planas Lietuva Planas Latvija Planas Estija
Start-up 2,46 Lt (0,5 Lvl) Start Plan 2,2 Lt (0,64 euro)
Sumanu 10 Lt (jei pervedamas atlyginimas į sąskaitą – 5 Lt) Basic 4,92 Lt (1 Lvl) + 5,52 Lt (1,6 euro)
Sumanu plius 13 lt (jei pervedamas atlyginimas į sąskaitą – 9 Lt) Active 9,84 Lt (2 Lvl) Super + Family plan 7,73 Lt (2,24 euro) 8,83 Lt (2,56 euro)
Laisvalaikio 15 Lt (jei pervedamas atlyginimas į sąskaitą – 12 Lt) - - - -
Studentai 5,00 Lt Students 1,48 Lt (0,3 Lvl) Youth plan nemokamai
Senjorai nemokamai Senior 1,48 Lt (0,3Lvl) 60+ nemokamai

Apžvelgiant SEB internetinių pervedimų įkainius taip pat matyti, kad už į savo sąskaitą gautus pinigus mokama tik Lietuvoje. Už įskaitytus į sąskaitą pinigus iš kitų bankų Lietuvoje reikia susimokėti 1,4 Lt. Tuo metu latviai ir estai tokio mokesčio netaiko.

Brangiausiai lietuviams kainuoja ir pinigų pervedimas į kito asmens sąskaitą SEB banke. Lietuvoje už šią paslaugą nuskaičiuojama 1 Lt, Latvijoje – 0,49 Lt, Estijoje – 0,55 Lt.

Daugiausia Lietuvoje reikia mokėti ir už pervedimus į sąskaitą kitame šalies banke. Lietuvoje SEB už tokią paslaugą prašo 1,4 Lt, Latvijoje prašoma 1,23 Lt, o Estijoje – 1,3 Lt.

Džiaugtis klientai Lietuvoje galėtų nebent sugalvoję padaryti skubų pervedimą. Lietuviškame SEB tai kainuoja 5 Lt, tuo metu Latvijoje – net 73,8 Lt, o Estijoje – 22,04 Lt.

SEB internetinių pervedimų įkainiai

PervedimaiLietuvaLatvijaEstija
į savo sąskaitą SEBnemokamai0,25 Lt (0,05 Lvl)nemokamai
į kito sąskaitą SEB1 Lt0,49 Lt (0,10 Lvl)0,55 Lt (0,16 euro)
į kitą sąskaitą kitame banke šalyje 1,4 Lt1,23 Lt (0,25 Lvl)1,3 Lt (0,38 euro)
Skubus pervedimas vietine valiuta5 Lt73,8 Lt (15 Lvl)22,04 Lt (6,39 euro)
pervedimas užsienio valiuta, jei SEB1 Lt--
pervedimas eurais į kitą šalies banką40 Lt19,68 Lt (4 Lvl)1,3 Lt (0,38 euro) (SEPA)
iš kitų bankų gavimas1,4 Ltnemokamainemokamai

(-) - duomenų nerasta

„Swedbank”: lietuviai moka daugiau, nes mažiau atsiskaito internetu

Aiškindamas, kodėl Lietuvoje elektroniniai pervedimai klientams kainuoja daugiau, „Swedbank“ kasdieninės bankininkystės departamento direktorius Ramūnas Strauka teigė, kad Latvijoje ir Estijoje gyventojai daug aktyviau atsiskaito internetu, tai ir nulemia paslaugų kainodarą.

„Mokėjimo pavedimus galima atlikti keliais būdais – naudojantis interneto bankininkyste, paskambinus telefonu arba atėjus į padalinį. Jei kaimyninėse Latvijoje ir Estijoje elektroniniai mokėjimai sudaro apie 99 proc. visų mokėjimų, Lietuvoje šis skaičius mažesnis. Ta proporcija, kaip klientai dažniausiai renkasi atlikti pavedimą, atsispindi įkainiuose“, - aiškino pašnekovas.

Pasak R. Straukos, kuo plačiau paplitęs ir dažniau naudojamas mokėjimo būdas, tuo didesnė galimybė tai paslaugai pasiūlyti mažesnį įkainį.

„Beje, mūsų žiniomis, „Swedbank“ pavedimams internetu į kitų asmenų sąskaitas tame pačiame banke siūlo mažesnius įkainius nei dauguma kitų rinkos dalyvių“, - pastebėjo banko atstovas.

Taip pat Lietuvoje internetinių paslaugų kainų skirtumas su Latvija ir Estija aiškinamas rinkos branda.

„Kaimynai latviai ir estai interneto bankininkystės paslaugas pradėjo naudoti anksčiau ir ši rinka tose šalyse yra gerokai pažengusi į priekį, lyginant su Lietuva, - tęsė jis. - Jei jaunoje interneto bankininkystės rinkoje klientai dažniausiai atlieka labai paprastus veiksmus (tikrina savo sąskaitos likutį ar atlieka kai kuriuos mokėjimus, pavyzdžiui, už komunalines paslaugas), tai brandžiose rinkose interneto bankininkystė naudojama plačiau – perkamos įvairios paslaugos, pasirašomos vartojamojo finansavimo sutartys, investuojama“.

Lietuvos bankas reguliuoti įkainių negali

Lietuvos bankas yra ne kartą atkreipęs dėmesį į komercinių bankų keistą paslaugų kainodarą, tačiau įsikišti į ją negali.

Lietuvos banko įstatymai nesuteikia teisės įkainių reguliuoti ar juolab jų mažinti, skelbia Lietuvos bankas.

„Todėl kiek įmanoma, stengiamės veikti per viešumą ir skaidrumą ir skatindami konkurenciją. Pradėjome skelbti visų bankų įkainius vienoje vietoje, suteikdami galimybę vartotojams juos palyginti, atlikome mokėjimo sąnaudų tyrimą“, - komentuoja centrinis bankas.

Taip pat konkurenciją žadama skatinti suteikiant licencijas elektroninių pinigų įstaigoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (372)