Individuali batų pora – nuo 150 iki 700 litų

Pagal individualų užsakymą pagaminti batai atrodo puiki išeitis turintiems išskirtinio dydžio ar išmatavimų pėdą, norintiems dėvėti originalią avalynę ar bijantiems parduotuvėje įsigyti iš nekokybiškos odos pagamintus batus. Tiesa, išbandyti tokias paslaugas dažniausiai stabdo kaina - manoma, kad į individualiai pagamintą avalynę, kaip ir į kitus rankų darbo gaminius, gali tekti nemažai investuoti. DELFI pasidomėjus šių paslaugų kaina, paaiškėjo, kad ji ženkliai skiriasi, priklausomai nuo to, į kokį meistrą bus kreipiamasi, tačiau kaina ne visuomet viršijo sumą, kurią tektų sumokėti už parduotuvėje siūlomas kokybiškas poras.

Batsiuvių vardijamos kainos skyrėsi – rankomis pagaminta ir jums tinkanti batų pora gali kainuoti ir 150 litų, ir 500 litų. „Jeigu batas standartinis – nuo 160 iki 250 litų, jei užsakymas individualus - 450 iki 700 litų. Pas mus čia dar žemos kainos“, - kalbėjo įmonės „Toluva“ direktorės pavaduotojas Antanas Kundrotas.

„Batų namai“ atstovė Jurgita Maslauskienė taip pat pritarė, kad kiekvienos batų poros kaina – individuali. „Yra odų skirtumas: ji gali būti ir lietuviška, ir itališka, su kailio, be kailio, graviruota lazeriu. Tada kainų skirtumas bus dvigubas. Elementarių, paprastų batelių kaina – nuo 400 iki 500 litų“, - sakė moteris.

Panašią kainą įvardijo ir Kaune batus siuvantis Bronius Kazkaevičius: „Batų kaina iš ne egzotiškų medžiagų, vidutinio sudėtingumo - 450 – 500 litų. Aš manau, kad ji normali - tai yra neeiliniai bateliai, o su platforma arba labai aukšta pakulne. Tai yra batelių kaina – tiek vyriškų, tiek moteriškų. Aulinukai turi savą kainą, be abejo“. Tuo tarpu Klaipėdoje „A. Tilviko paslaugos“ įmonėje, pavyzdžiui, individualiai pasiūtos paprastos moteriškos basutės kainuoja apie 150 litų.

Norint dėvėti batsiuvio pasiūtus batus gali tekti palaukti. Pasak kalbintų meistrų, batai gaminami bent dvi savaites. „Buvo tokių atvejų, kai ir per savaitę pagamindavome, bet čia jau labai skubiai. Mes batus darome apie mėnesį, jeigu nėra progos, taip pat ir greičiau – porą, tris savaites“, - sakė A. Kundrotas. Jam pritarė ir B. Kazakevičius: „Ir mėnesį reikia palaukti. Jeigu yra proga ir reikia, tai yra šventas dalykas - „reikia“.

Batsiuvio paslaugos ne visuomet garantuoja pasitenkinimą

Deja, laiką ir pinigus į individualių batų gamybą verta investuoti ne visada. Tuo įsitikino Jolanta (red. pas. tikrasis vardas redakcijai žinomas), pas batsiuvį siūdinusis net ketverias poras batų, kurių kaina siekė apie 150 litų. Išbandyti batsiuvio paslaugas ji pasakojo nusprendusi dėl nestandartinio pėdos dydžio. Moteris sakė padariusi klaidą, nes iškart užsisakė net kelias poras batų. „Tik viena iš jų buvo sėkminga, tai yra – patogi“, - sakė Jolanta Ji pasakojo, kad kitos poros buvo per mažos arba nekokybiškai pagamintos.

Panorus susigrąžinti už nekokybiškus batelius sumokėtus pinigus, ji susidūrė su sunkumais. „Norėjau, kad juos priimtų, bet kadangi buvau vieną kartą apsiavusi, nepriėmė. Batelius koregavo, bet tai nepadėjo, gavosi tiktai blogiau: batas išsitampė, išplatėjo, bet vis tiek mano dydžio jis nepasidarė“, - kalbėjo ji.

Nepaisant nesėkmingos patirties, Jolanta sakė ateityje planuojanti dar kartą išbandyti batsiuvio paslaugas. „Ir dabar turiu dar vieną nusižiūrėjusi. Bet dabar jau gaminsiuosi tik vieną vienintelę porą pabandymui, įmonėje, kuri specializuojasi šokių batelių siuvime, bet gamina ir laisvalaikiui“, - sakė ji.

Su tuo, jog klientai ne visuomet yra patenkinti jų atliekamu darbu, sutinka ir patys batsiuviai. A. Kundroto teigimu, nors dideliu nusiskundimų gavę nėra, jiems taip pat yra tekę daryti kelias korekcijas. „Būna, kad žmogus atvažiuoja: įsivaizdavo vienaip, o gavosi kitaip. Batai truputėlį trina ar spaudžia, negaliu sakyti, kad taip nebūna. Tokiu atveju daromos korekcijos. Stengiamės taisyti, bet jeigu žmogus kategoriškas...Pavyzdžiui, su viena kliente buvo toks konfliktas, kad kai ji atvažiavo matuotis batų, buvo gerai, mes batą užbaigėme, padarėme padą, išsiuntėme batus jai į namus ir batai jai netiko prie rūbo. Ji batus grąžino ir kategoriškai norėjo atgauti pinigus“, - pasakojo J. Maslauskienė.

Privalumai – individualumas ir kokybiškos medžiagos

Patys batsiuviai individualiai pasiūtą, o ne pirktinę avalynę giria. B. Kazakevičiaus teigimu, batus verta siūtis tiems, kurie norėtų avėti iš egzotiškų medžiagų pagamintą garsių prekinių ženklų avalynę. „Yra dalis klienčių, kurios gali nusipirkti tikruosius „Louboutin“, tik neranda spalvinės gamos, kitos nori, bet neįperka. Tuomet bėga pas mane ir aš pagaminu tai, ko ji nori, kad ir tą patį raudonpadį. Ir už normalius pinigus, tūkstančio nereikia mokėti“, - sakė jis.

A. Kundrotas sakė jog jų gaminamai avalynei yra naudojamos tinkamos medžiagos, todėl taip pagaminti batai - kokybiški. „Mes stengiamės išlaikyti standartus, kad oda būtų 1,2 – 1,3 mm storio, o ne 0,7 – 0,8 mm kaip parduotuvėje. Stengiamės siekti darbo kokybės, medžiagas renkamės patys, ne taip kaip Kinijoje - „prištampuojama“ iš pirštininės odos, o po to pas mus ateina žmogus ir skundžiasi“, - sakė jis.

J. Maslauskienė pasakojo, jog vienas iš specialiai žmogui pasiūtų batų privalumų – jų pritaikymas kiekvienai individualiai pėdai. „Kai žmogus ateina batų, prieš siuvant, mes jį matuojame, tikriname, ar jam patogu, ar nepatogu, jis pasako, kur spaudžia, trina, nepatogiai pastatomas kulnas. Bandome išsiaiškinti, įsijausti į to žmogaus padėtį – neužklijuojame pado ir neuždedame kulno, jis įstato koją ir sako, kas negerai, - kalbėjo J. Maslauskienė. - Stengiesi batą daryti pagal žmogaus kojos išlinkį. Žmogaus kojoje matuojami keturi ar penki taškai, pėda apibrėžiama, stengiamasi padaryti taip, kad batas būtų pagal koją“.

Klientų stygiumi nesiskundžia

Beveik visi kalbinti avalynės meistrai pasakojo, jog klientų stygiumi nesiskundžia: batus siuvasi tiek nuolatiniai lankytojai, tiek išskirtinę šventinę avalynę įsigyti norintys žmonės. Dažno batsiuvio paslaugomis besinaudojančio žmogaus problema – nestandartinė pėda. „Ypatingai, jei kaulas išsikišęs, ar, pavyzdžiui, kojos dydis – 36, o apimtys – kaip 38. Tuomet žmogus negali nusipirkti batų ir turi juos pirkti per didelius – įsivaizduokite, kaip tai atrodo. Tokių problemų iš tikrųjų yra labai daug“, - sakė J. Maslauskienė.

Tiesa, ateityje batus pasisiūti norintiems žmonėms meistrų rasti bus sunkiau. Pasak A. Kundroto, šiuo metu šio amato nebemokama, o dabar dirbantys specialistai to yra išmokę anksčiau. Pasiteiravus kelių profesinių mokyklų, kur anksčiau buvo dėstoma avalynės gamyba, studijas norintiems išmokti siūti apavą pavyko rasti tik Kauno paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centre – čia rengiami ortopedinės avalynės gamintojai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)