Gydomąsias Druskininkų mineralinių vandenų galias pradėta vertinti dar XVIII a. Natūralu, kad jau keletą amžių gebėjimais sergantiems sugrąžinti sveikatą, o sveikiems – dar labiau pagerinti būklę garsėjantis miestas kasmet pritraukia gausybę turistų. Pagal pačių lietuvių šalyje lankomas vietas praėjusiais metais Druskininkai pralenkė net visų mėgiamą Palangą – joje apsilankė beveik 8 tūkst. mažiau žmonių, nei viename seniausių Lietuvos kurortų Druskininkuose, svečių laukiančiame ne tik vasarą, bet ir žiemą.

„Druskininkuose neliko sezoniškumo, čia – amžina vasara ir nesibaigianti žiema. Kurorte kiekvienas suras ką veikti: nuo paties mažiausio iki vyriausio. Čia puikiai dera natūrali gamta ir moderni miesto infrastruktūra, autentiškumas ir itin kokybiškos paslaugos, ramybė ir komfortas, aktyvus poilsis ir pramogos. Visa tai sukuria ypatingą miesto dvasią. Harmonija – būtent tai patiria miesto svečiai, atvykę pailsėti į šį rojaus kampelį”, - įspūdžiu apie miestą dalijosi Druskininkų savivaldybės mero pavaduotoja Kristina Miškinienė.

Nakvoti galima vigvame

Kristina Miškinienė
Druskininkai iki šiol pateisina savo kaip seniausio Lietuvos kurorto vardą – mieste įsikūrusios net septynios sanatorijos ir SPA centrai. „Druskininkuose būtina pamatyti modernius sveikatingumo centrus, kuriuose teikiamos itin aukštos kokybės sveikatinimo bei sveikatingumo paslaugos. Čia suderintos šiuolaikinės technologijos ir šimtametė kurortologijos patirtis bei tradicijos”, - kalbėjo K. Miškinienė.

Kiekvienas miesto svečias gali pasirinkti labiausiai jo poreikius atitinkančias gydyklas ir procedūras – nuo ajurvedinių ir antistresinių masažų ar pasiplaukiojimų baseine iki reabilitacijos sergant įvairiomis ligomis. Tiesa, šios paslaugos ir procedūros ne visuomet pigios – norintiems, pavyzdžiui, pasimėgauti masažu gali tekti sumokėti apie 50 – 100 litų (taupantiems galima pasirinkti trumpas, 10 min. procedūras, kurios kainuoja pigiau). Viena nakvynė su maitinimu ir kai kuriomis procedūromis sanatorijoje atsieis panašiai - apie 60 – 220 litų, priklausomai nuo pasirinktos sanatorijos.

Planuojantiems pasimėgauti viena ar kita procedūra, tačiau neapsistoti sanatorijoje, nakvynę siūlo daugiau nei dešimt viešbučių. Juose nakvynės kainos vienam žmogui svyruoja nuo 60 – 90 litų, dviems žmonėms – apie 100 – 200 litų. Druskininkuose miesto svečiams nuomojami ir butai, kurių kaina – apie 100 - 120 litų už parą, apsistoti galima ir Druskininkų kempinge. Jame nakvynė siūloma net vigvame, už kurį teks sumokėti 40 litų. „Kurorto apylinkėse gausu įvairiausių kaimo turizmo sodybų”, - pastebėjo R. Miškinienė.

Muziejai – menininkams, istorikams ir gamtos mylėtojams

Mieste vertėtų apsilankyti ne tik grožio procedūrų mėgėjams, bet ir tiems, kurie domisi išskirtinėmis asmenybėmis ar mėgsta lankytis muziejuose. Vienas žymiausių Druskininkų miesto gyventojų – dvylika metų čia gyvenęs Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Visiems, besidomintiems šio menininko gyvenimu mieste įkurtas kompozitoriaus ir dailininko memorialinis muziejus, kuriame galima pasižiūrėti, kaip kadaise gyveno vienas žymiausių lietuvių menininkų, daugiau apie jį sužinoti. Muziejuje taip pat rengiami įvairūs renginiai.

„M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje nuolat skamba klasikinė muzika. Kurorte organizuojami tokie ryškūs kultūriniai renginiai kaip tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“, “Muzika be sienų”, „Druskininko teatro festivalis” vasaromis kurortą paverčiantys neabejotinai gyviausiu kultūros miestu Pietų Lietuvoje”, - kultūrinius renginius M. K. Čiurlionio gerbėjams vardijo R. Miškinienė. Druskininkuose yra muziejus skirtas ir kitam iškiliam miesto gyventojui – žydų skulptoriui Žakui Lipšicui. Tiesa, jis, kaip ir miesto muziejus, kur galima sužinoti viską apie pačius Druskininkus, šiuo metu rekonstruojamas. Lankytojai į miesto muziejų užsukti galės tik kitą pavasarį.

Kitos išskirtinės vietos lankytojams – sovietinių skulptūrų „Grūto“ parko muziejus po atviru dangumi ir gamtos mylėtojams skirtas muziejus „Girios aidas“. Pastarajame ypač laukiami vaikai – kartu su tėveliais jie video medžiagos pagalba išsamiai gali susipažinti su 31 Lietuvoje gyvenančiu paukščiu. Įdomus tiek vaikams, tiek suaugusiems turėtų būti ir trečiasis muziejaus aukštas. „Čia demonstruojamos Lietuvoje gyvenančių gyvūnų, paukščių iškamšos, drugeliai, varlės, žalčiai. Jos ne šiaip sau sustatytos muziejuje, o sukurta dalelė pačios gamtos“, - pasakojo muziejaus vedėja Joana Janulevičiūtė. Kituose aukštuose pamatyti galima ir medines skulptūras, miškininkų įrankius.

Muziejus po atviru dangumi – vos už penkių kilometrų nuo Druskininkų įkurtas Grūto parkas. Vasaromis iki 22 val. vakaro veikianti vieta priims visus, norinčius apžiūrėti sovietinių skulptūrų ekspoziciją, vaikams skirtą zoologijos sodą. Nukeliavę kelis dešimtmečius į praeitį pajus ir tie, kurie apsilankys parko kavinėje – čia galima papietauti ar pavakarieniauti ragaujant valgyklose anksčiau populiarius patiekalus: kilkę, barščius, kotletus. Tiesa, bilieto kaina muziejaus lankytojas nėra žema – įėjimas atsieis 20 litų.

Miestas aristokratams ir teatro mėgėjams

Druskininkai
Saulėtą dieną išsiruošusiems pasivaikščioti po miestą, čia galima ir išsimaudyti - paplūdimys su dušais įrengtas prie Vijūnėlės tvenkinio. Tiesa, netoliese esančiame Druskonio ežere maudynės uždraustos, tačiau jame galima pasiplaukioti valtele. Atvykusiems į Druskininkus tik dienai miesto gamta galima pasimėgauti Senųjų Gydyklų parke. „Gegužės pabaigoje Senųjų Gydyklų parke atidarytas kerinčio grožio muzikinis fontanas, kuris džiugina gyventojus ir miesto svečius įspūdingu vandens, muzikos ir šviesos šokiu. Kiekvieną vakarą daugybė žmonių susirenka pasigrožėti unikaliu muzikiniu fontanu ir pasiklausyti gražiausių šlagerių. Šis modernus fontanas galės būti valdomas net mobiliuoju telefonu – pasirinkus šalia esančiame terminale norimą muzikinį kūrinį, jį bus galima užsisakyti“, - pasakojo R. Miškinienė.

Jei tądien užklupo netikęs oras, galima ne tik apžiūrėti muziejus ar mėgautis grožio procedūromis sanatorijose, bet ir turkštis didžiausiame Pabaltyje Druskininkų vandens parke. Iki rugpjūčio pabaigos visos dienos pramogos jame suaugusiems kainuoja 57 litus. Parke galima pasiplaukioti baseinuose, išmėginti pirtis ar palįsti po dirbtiniais kriokliais.

Kitos mieste siūlomos pramogos – boulingas, dažasvydis. Netoliese įrengtas „One nuotykių parkas“, kuriame galima išbandyti šešias pagal sudėtingumą spalvomis sužymėtas trasas, dviaukštę trasą, kitas pramogas. Apsilankymas darbo dieną suaugusiam žmogui kainuoja 45 litus. Mieste galima išbandyti ir rafinuotos sportinius žaidimus – tenisą, kroketą ar golfą. Pagal tarptautinius standartus įrengtame „Vilkės“ golfo aikštyne 45 min. trukmės pamoka su profesionaliu golfo treneriu vienam žmogui kainuos 100 litų.

Vasarą Druskininkuose laukiami mėgstantys ne tik aktyvų poilsį, bet ir teatrą – liepą ir rugpjūtį čia vyksta Druskininkų teatro festivalis. Šia proga mieste bene kasdien vyksta koncertas ar spektaklis. „Šiais metais vasarą Druskonio ežerą papuošė originali plaukiojanti scena, kur skamba „Vandens muzika”. Įgyvendintas dar vienas originalus kultūros projektas „Mineralinis miestelis”, kai aktoriai apsirengę epochiniais kostiumais kuria trumpus etiudus, siekiant atspindėti Druskininkų istoriją. Visi poilsiautojai ir miesto svečiai kviečiami į romantišką, puošnų ir svajingą pasivaikščiojimą šalia kurorto fontano po XIX a. Druskininkus”, - apie kitus miesto renginius pasakojo R. Miškinienė.

Etnografiniame kaime – kadrai iš filmo

Mieste nusprendę pabuvoti ilgiau turėtų apžiūrėti ir apylinkes. Čia poilsiautojai ras gausybę kitų lankytinų vietų, pavyzdžiui, Metelių regioninį parką, Dzūkijos nacionalinį parką, kuriam priklauso ir Čepkelių gamtinis rezervatas, Marcinkonių, Zervynų kaimai. Pastarasis yra tituluotas architektūriniu paminklu – tai etnografinis gatvinis kaimas, kuriame buvo filmuojamas ir kultinis lietuviškas filmas „Niekas nenorėjo mirti“.

R. Miškinienė norintiems pažinti apylinkes siūlo garlaiviu nuplaukti iki Liškiavos piliakalnio, aplankyti autentišką XVII a. vienuolyno ansamblį, kuriame dabar įsikūręs Liškiavos kultūros centras, pamatyti originalias medžio drožinių skulptūras Antano Česnulio sodyboje. „Dviračiais galima nuvykti ir į etnokultūros paveldo Švendubrės kaimą, aplankyti garsųjį Raigardo slėnį. Taip pat galite pasirinkti žygį su baidarėmis, susipažįstant su nepaprasto grožio Dzūkijos kraštovaizdžiu”, - sakė ji.

Dviratė transporto priemonė – bene geriausias sprendimas norintiems pažinti tiek miestą, tiek jo apylinkes. Mieste įrengti du „Žvaigždžių orbita“ ir „Žilvinų taku“ pavadinti takai, kuriais galima leistis tiek į 6 kilometrų, tiek į 24 kilometrų ilgio maršrutus. Dviračius išsinuomoti galima keturiuose mieste esančiuose punktuose – už valandą reikės sumokėti 5 - 6 litus, už dieną – 25 litus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)