Pardavėjai laukia sniego

Pirmasis sniegas – tikras džiaugsmas sportinio žiemos inventoriaus pardavėjams. Pasak kai kurių prekybininkų, tuomet pirkėjai mieliau užsuka į parduotuves. „Pagrindinis bumas prasideda, kai pasninga – kai prieš tris savaites buvo šiek tiek sniego, visi subėgo pirštinių, šalmų, kojinių. O sniegui pasibaigus, tai praėjo“, - kalbėjo „Terrasports“ pardavimų vadovas Tomas Žurkus. Kolegai pritarė ir vieno iš „Winner sports“ padalinių vadovų Laura Bimbirienė. „Jeigu pasninga, žmonėms psichologiškai lengviau susitaikyti su tuo, kad reikia pirkti. Būna taip, kad gruodžio mėnesį sezonas atidaromas užsienyje, o Lietuvoje sniego dar nėra. Tuomet pirkėjams sunkiau orientuotis“, - sakė ji.

Dažniausiai slidinėti ir kitomis žiemiškomis pramogomis mėgstantys džiaugtis lietuviai į sporto prekių parduotuves suskumba gruodį, o nuolaidų medžiotojus ten galima išvysti vasarį. „Jeigu kalbame apie kalnų slidinėjimą, populiariausi – gruodžio ir vasario mėnesiai. Vasarį apsiperka tie, kurie laukia nuolaidų, o gruodį – kurie išvažiuoja į užsienį, laukia naujų kolekcijų“, - kalbėjo L. Bimbirienė.

Moters teigimu, tie, kurie slidinėti važiuoja į kitas šalis, paprastai apsiperka paskutinę akimirką, tad jos manymu, paklausa gruodžio mėnesį tik augs.

Agnė Šimanskytė
Agnė Šimanskytė, „Board sports“ parduotuvių vadybininkė mano, jog daugiausiai pirkėjų užsuks per Kalėdas. „Antplūdis, kaip ir visose parduotuvėse, būna prieš Kalėdas, vis tiek, visi žmonės tada dar labiau viską perka“, - kalbėjo ji. Moters manymu, žmonių parduotuvėse vasarį taip pat galima aptikti, tačiau ne dėl nuolaidų. „Vasarį žmonės puikiai išsiruošia į kalnus, ieško ne tiek nuolaidų, kiek gerų daiktų“, - sakė ji.

Populiarėja lygumų slidės

Lietuviai gimtinėje įsigytą sportinį inventorių slidinėjimui kalnuose vežasi ir į svečius kraštus. Tiesa, šio, pasak L. Bimbirienės, pastaraisiais metais parduodama mažiau. „Metai iš metų, kalnų inventorių perka mažiau. Jį apsimoka išsinuomoti, kai kurie žmonės apsiperka užsienyje“, - sakė ji. Vis tik, prieš dvejus metus Druskininkuose atidaryta „Sniego arena“ pardavimų, bent jau L. Bimbirienės manymu, nepadidino. „Pirkimai tikrai nepadidėjo, - sakė L. Bimbirienė. - Šiek tiek padidėjo šalmų perkamumas, nes ten negalima slidinėti be jų, o jį reikia nuomotis faktiškai bent estetiniais sumetimais“.

Tuo metu lygumų slidžių populiarumas išaugo. Šias žmonės vis noriau perka jau kelerius metus ir jomis naudojasi Lietuvoje. „Perka ir rogutes, ir lygumų slides. Pasakysiu, kad metai iš metų lygumų slides perka daugiau, - sakė L. Bimbirienė. - Čia vyksta sniego žygiai, o jeigu gausiai pasninga, lygumų slidės tampa dar populiaresnės“.

Tą pastebėjo ir T. Žurkus. „Kai prisninga, Lietuvoje vyksta sniego žygiai, tad atsigauna ir labai stipriai populiarėja, ir žmonės iš naujo atranda lygumų slides. Būna, bėgioja su jomis po miškus“, - kalbėjo jis. Vyriškis juokavo, kad šiuo metu Lietuvoje slidinėja bene visi: „Visi jau pas mus slidininkai ir snieglentininkai, ir vis tiek visi ieškosi, atsinaujina“.

A. Šimanskytė sakė, kad ji išaugusio lygumų slidžių populiarumo nepastebėjo. Tiesa, mergina atkreipė dėmesį, kad lietuviai įsigytą inventorių – tiek kalnų, tiek lygumų slides – iš tiesų puikiai panaudoja ir Lietuvoje. „Pas mus Lietuvoje yra labai daug gerų sąlygų, kur galima slidinėti. Tai ne tik Druskininkai, bet ir Anykščiai, prie Rietavo atsidaręs Mortos kalnas. Geras sąlygas turime ir Lietuvoje, ir šalia esančioje Latvijoje, tad nemanau, kad žmonės inventorių (žiemai – DELFI) perka tik dėl užsienio. Juk žmonės neperka penkių, skirtingų rūšių slidžių, manau, ir su tomis pačiomis slidėmis ir Lietuvoje, ir užsienyje slidinėja“, - sakė A. Šimanskytė.

Perka ir dėvėtus daiktus

Tomas Žurkus
Vis tik, didelėms išlaidoms vardan pramogų pasirengę ne visi pirkėjai. Pavyzdžiui, T. Žurkus sakė, kad jų parduotuvėje populiaresnis dėvėtas inventorius. „Avalynę dažniausiai perka naują – ne naudotą. Bet slides perka naudotas, kadangi yra labai ženklus kainos skirtumas – tarkim, jei naujos geros slidės kainuoja 3 tūkst. litų, panaudotos pusę metų, jos kainuos 600 litų“, - kalbėjo T. Žurkus.

Naudotos kalnų slidės paprastai kainuoja apie 500 – 600 litų, naujos be nuolaidų (į kainą neįskaičiavus apkaustų bei lazdų) – apie 700 – 3000 litų. Už specialius kalnų slidininko batus gali tekti papildomai sumokėti dar apie 400 – 1200 litų. Tuo metu lygumų slidės pigesnės – kainuoja apie 300 litų. Tiesa, norinčiam jomis slidinėti taip pat prireiks batų, apkaustų bei lazdų. Nauja snieglentė kainuos nuo maždaug nuo 600 litų, taip pat teks įsigyti ir specialius batus.

L. Bimbirienė pabrėžė, kad pigiau daiktus įsigyti norintys pirkėjai ieško nuolaidų. Tiesa, taip elgiasi ne visi. „Yra toks kontingentas žmonių, kurie jau laukia naujos kolekcijos, jiems tai aktualu ir nesvarbu, už kokią kainą. Dabar jie nelaukia nuolaidų, po truputį perka, tačiau sezonas dar neįsibėgėjo“, - teigė ji.

Moters teigimu, jaunimas dažniau dairosi į snieglentes, o vyresni žmonės - į slides. „Snieglentes perka jaunimas, o slidinėja ir 50-ečiai, ir pensininkai pasidomi. Vidutinis slidinėjimo amžius – apie 30 – 40 metų. Snieglenčių mėgėjai yra žymiai jaunesni“, - sakė L. Bimbirienė. Vis tik, A. Šimanskytė sakė tokios tendencijos nepastebėjusi. „Žmonės perka ir snieglentes, ir slides: kas ką mėgsta, tas tą perka. Pas mus tikrai yra vyresnio amžiaus žmonių, kurie perka ir snieglentes sau ar vaikams. Iš tiesų, taip atskirti negalima. - sakė ji. - Galbūt statistiškai, atlikus apklausą, būtų kitaip, bet šiaip pastebiu tokią tendenciją, kad renkasi ir slides, ir snieglentes“.

Sporto prekių parduotuvės vadybininkės manymu, besidominčių žiemos sportu Lietuvoje - daug. „Jų tikrai nemažėja, tik daugėja – visi tie, kurie slidinėja, žino, kad tai toks smagus sportas, jog abejoju, kad kažkas gali jį mesti, pasidėti slides ir daugiau to nedaryti“, - kalbėjo A. Šimanskytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)