A. Vinokuras savo asmeniniame tinklalapyje parašė komentarą „Dalia Grybauskaitė yra frigidiška sterva ir dvasinė (bet nekompetetinga) politinė prostitutė“. Taip jis drėbtelėjo po to, kai prezidentė atsisakė atleisti iš darbo teisėją Neringą Venckienę pareiškusi, kad „Už pasisakymus atleidinėti iš darbo? Tik už žodžius aš nieko neatleidinėju”.

Buitinių vartotojų sąjungos prezidentas Antanas Miškinis A. Vinokurą apskundė ŽLEK. A. Miškinio nuomone, toks komentaras yra viešas valstybės vadovo įžeidimas.

Pirmadienį A. Miškinio skundą svarsčiusi komisija Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso pažeidimo neįžvelgė. Tačiau komisija nusprendė A. Vinokurui parašyti laišką. Jame žurnalistas bus įspėtas ateityje vengti antraščių, kurios, neatsižvelgus į kontekstą, gali būti klaidingai suprastos.

„Komisijos nariai nusprendė, kad būtų naudingiau atkreipti žurnalisto dėmesį, kad riba tarp žodžio laisvės ir jos peržengimo – pakankamai plona ir tam tikrais atvejais vien antraštėje naudojamos frazės gali būti traktuojamos kaip žodžio laisvės ribų peržengimas. Šiuo atveju norime atkreipti dėmesį, kad jis atsižvelgtų į naudojamų žodžių leksiką“, – DELFI sakė ŽLEK pirmininko pavaduotoja Inga Abramavičiūtė.

Komisijos nariai vertino A. Vinokuro paaiškinimus, kad pasirinkta antraštė – konteksto atspindys. A. Vinokuras dalyvavo komisijos posėdyje ir paaiškino, kad antraštėje nesiekė kalbėti apie konkrečią valstybės instituciją. Pasak žurnalisto, jis tokiu būdu siekė provokacijos išbandydamas, kur yra žodžio laisvės ribos. Pasirinkta antraštė buvo jo atsakas į D. Grybauskaitės argumentus, kodėl ji neatleido necenzūrinius žodžius vartojusios N. Venckienės.

LŽLEK – viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų savitvarkos institucija, 15 komisijos narių skiria visuomeninės institucijos. Komisija rūpinasi žurnalistų profesinės etikos ugdymu, nagrinėja jų padarytus profesinės etikos pažeidimus, nagrinėja žurnalistų ir viešosios informacijos rengėjų ar leidėjų tarpusavio ginčus dėl Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso pažeidimų. Į LŽLEK gali kreiptis visi suinteresuoti asmenys.

Šiuo metu LŽLEK vadovauja Linas Slušnys, jai dar priklauso Leonas Remeika, Aušvydas Belickas, Marytė Kontrimaitė, Viktoras Trofimišinas, Artūras Matusas, Mindaugas Nastaravičius, Laima Abromaitytė, Sigitas Židonis, Vaiva Žukienė, Ramutė Šimukauskaitė, Tautvydas Musteikis, Vidas Mačiulis, Aistė Žilinskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (627)