„Po straipsniu buvo parašyta maždaug 500 komentarų ir tik apie 10 iš jų buvo su teigiamais atsiliepimais“, – policijai nurodė Ch. N. Nkemka.

Užsienietis nusprendė nesitaikstyti su nepraustaburniais – kreipėsi į Žmogaus teisių centrą ir policiją, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl diskriminacijos. Vieną komentarų parašė vairuotoju dirbantis alytiškis Ričardas V. – teisėja Asta Jakučiūnienė nusprendė, kad vyras viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ir kurstė diskriminuoti žmonių grupę dėl rasės, taip pat ir Ch. N. Nkemką bei jo šeimos narius.

Komentatoriaus bylą rašytinio proceso tvarka išnagrinėjęs teismas nusprendė, kad bausmės tikslai bus pasiekti Ričardui V. skiriant 4 MGL dydžio (520 litų) baudą. Ją nuteistasis privalės sumokėti per 2 mėnesius.

„Skiriant bausmę kaltinamajam Ričardui V.,  atsižvelgtina į tai, kad padaryta nusikalstama veika priskiriama prie nesunkių nusikaltimų“, – teismo teigimu, atsakomybėn patrauktas vyras gailėjosi dėl padarytos nusikalstamos veikos.

Bylos duomenimis, gegužės 19-ąją perskaitęs straipsnį apie juodaodžio meilę lietuvaitei, Ričardas V. parašė komentarą.

„Visada sakiau ir sakysiu, kad beždžionės vieta palmėj. Pas mus jos neauga. o tą gražuolę lietuvaitę hienom sumaitinčiau. Kad jau taip pasirinko, tai ne Lietuva jų namai. Velniop i Afriką ir ten tegu „veda“ pajuodusius vaikus. Čia ne vieta jai“, – teismas konstatavo, kad parašydamas šį komentarą alytiškis padarė nusikaltimą.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba konstatavo, kad alytiškio parašytame komentare propaguojamos idėjos, sukeliančios nesantaiką, kurstoma diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl tautybės.

„Šiame komentare apie juodaodį ir jo šeimą kalbama paniekinamai, juodaodis prilyginamas „beždžionei, kurios vieta palmėje“, lietuvaitę siūlo „sumaitinti hienom“, taipogi siūloma šeimą išvyti iš Lietuvos, – įvertinant tą aplinkybę, kad komentaras parašytas vienoje didžiausių interneto svetainių, viešai prieinamoje daugybei žmonių, jis yra kurstantis diskriminaciją“, – nurodė specialistai, pažymėję, jog komentaru tiesiogiai nėra kurstoma smurtauti.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas Ričardas V. iš karto pripažino kaltę, tačiau teisinosi, jog nesiekė savo žodžiais skatinti neapykantą prieš tam tikrą žmonių grupę.

„Šiuo komentaru nesiekiau pažeminti, paniekinti afrikiečių ar diskriminuoti“, – krokodilo ašaras liejo alytiškis.

Pagal įstatymus už komentarus atsako jų autoriai

Ikiteisminius tyrimus dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę atliekantys pareigūnai pabrėžia, kad nusikalstamas veikas viešojoje erdvėje padaro ne tik užgaulius komentarus rašantys paaugliai, bet ir išsilavinę suaugusieji –už tai yra nuteistas ir Prienų rajono ligoninės vidaus ligų gydytojas, bet ir vienos Klaipėdos mokyklos muzikos mokytojas. Vienai Kelmės gydytojai dėl parašytų komentarų teismai yra priėmę net du apkaltinamuosius nuosprendžius.

Dėl nusikalstamų veikų pripažintiems nuteistiesiems teismai skyrė pinigines baudas nuo 2 MGL (260 Lt) iki 25 MGL (3 250 Lt). Iš kai kurių komentatorių teismas konfiskavo nešiojamąjį kompiuterį – jis pripažintas nusikaltimo įrankiu.

Už skaitytojų komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako jų autoriai, kurie už šmeižikiškus, viešųjų ar privačių asmenų garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius teiginius gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Ji gresia ir už smurto kurstymą, raginimus nuversti teisėtą Lietuvos valdžią bei kitokius neteisėtus veiksmus.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad Tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.

Gresia atsakomybė ir už įžeidinėjimus, ir už šmeižtą

Valstybė gina ir saugo asmens lygiateisiškumą bei sąžinės laisvę. Tokios bylos nėra privataus kaltinimo, todėl dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo į pareigūnus gali kreiptis ne tik tas asmuo, apie kurį yra komentaras, bet ir kiti asmenys.

Be to, gresia baudžiamoji atsakomybė ir už šmeižtą ar įžeidimą.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7229)