Nors ikiteisminį tyrimą atlikusi prokurorė nusikaltimą padariusį vyrą siūlė nubausti 10 MGL dydžio (1 300 litų) bauda, su kuriuos dydžiu sutiko ir panevėžietis, teismas nusprendė kartą jau teisto vyro pasigailėti – jam buvo skirta vos 4 MGL (520 Lt) bauda. Ją teismas individualią įmonę turinčiam verslininkui leido sumokėti per 4 mėnesius.

Bylos duomenimis, panevėžietis dar praėjusių metų liepos 1-ąją viename interneto portale perskaitė straipsnį apie pasiūlymą Vilniaus rajone leisti ant pastatų naudoti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles. Perskaitęs vienos moters komentarą, panevėžietis taip pat nusprendė išsakyti savo nuomonę.

„Jei tu ne lenkė, tai sunku ir beįsivaizduoti, kokią dar tūpesnę tautybę... Bandau spėti. Čiukčia?“, – teismas konstatavo, kad vyras taip viešai paniekino, diskriminavo asmenis dėl jų tautybės ir kilmės.

Pareigūnų apklaustas komentaro autorius pripažino, kad rašė apie lenkų tautybės asmenis ir jų tautybę pavadino „tūpa“.

„Nenorėjau įžeisti lenkų, tiesiog išsakiau savo nuomonę viešoje erdvėje, – aiškino baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras. – Taip norėjau pasakyti apie Lietuvoje gyvenančius žmones, kurie laiko save lenkais ir vadina save „tuteišiais“. Komentarą rašiau apie tuos „tuteišius“, kurie nemoka lenkų kalbos, bet save laiko lenkais. Prieš tikrus lenkus neturiu nieko pikto, ant jų nepykstu ir nenorėjau jų įžeisti“.

Kadangi panevėžietis pripažino savo kaltę, prokuratūra jo bylą nusprendė baigti baudžiamuoju įsakymu. Skirdamas bausmę kaltinamajam teismas atsižvelgė į jo padarytos nusikalstamos veikos pobūdį, pavojingumo laipsnį – padaryta nusikalstama veika priskiriama prie tyčinių nesunkių nusikaltimų.

Pagal įstatymus už komentarus atsako jų autoriai

Ikiteisminius tyrimus dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę atliekantys pareigūnai pabrėžia, kad nusikalstamas veikas viešojoje erdvėje padaro ne tik užgaulius komentarus rašantys paaugliai, bet ir išsilavinę suaugusieji –už tai yra nuteistas ir Prienų rajono ligoninės vidaus ligų gydytojas, bet ir vienos Klaipėdos mokyklos muzikos mokytojas. Vienai Kelmės gydytojai dėl parašytų komentarų teismai yra priėmę net du apkaltinamuosius nuosprendžius.

Dėl nusikalstamų veikų pripažintiems nuteistiesiems teismai skyrė pinigines baudas nuo 2 MGL (260 Lt) iki 25 MGL (3 250 Lt). Iš kai kurių komentatorių teismas konfiskavo nešiojamąjį kompiuterį – jis pripažintas nusikaltimo įrankiu.

Už skaitytojų komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako jų autoriai, kurie už šmeižikiškus, viešųjų ar privačių asmenų garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius teiginius gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Ji gresia ir už smurto kurstymą, raginimus nuversti teisėtą Lietuvos valdžią bei kitokius neteisėtus veiksmus.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad Tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.

Gresia atsakomybė ir už įžeidinėjimus, ir už šmeižtą

Valstybė gina ir saugo asmens lygiateisiškumą bei sąžinės laisvę. Tokios bylos nėra privataus kaltinimo, todėl dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo į pareigūnus gali kreiptis ne tik tas asmuo, apie kurį yra komentaras, bet ir kiti asmenys.

Be to, gresia baudžiamoji atsakomybė ir už šmeižtą ar įžeidimą.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1392)