Pasak E. Ivanausko, perėjus prie skaitmeninės transliacijos, ATV buvo suteikta teisė teikti siuntėjo paslaugas.

„Dalyvavome konkurse ir Lietuvos radijo ir televizijos komisija suteikė teisę teikti tokią paslaugą. Konkurso sąlygose buvo įrašytas punktas, kad transliuosime ir kitų Panevėžio regione veikiančių televizijų programas. Tačiau nei „PanTV“, nei „KTV plius“ nesinaudoja ATV siuntimo paslauga. Be to, yra ir kitų dalykų, kurie stabdo regioninės televizijos transliacijas“, – aiškino vadovas.
E. Ivanauskas tvirtino, kad rytoj ATV akcininkai spręs, ką daryti, kad regioninė televizija vėl pradėtų rodyti programas. Jis teigė esą bene visos šalies regioninės televizijos patiria panašias bėdas kaip ir Aukštaitijos regiono transliuotojas.

„Jeigu šalies valdžia neatkreips dėmesio į tai ir neieškos būdu palengvinti jų dalią, regioninės televizijos paprasčiausiai išnyks“, – perspėjo E. Ivanauskas.

Laimėjo konkursą

Pasak ATV vadovo, norint įsigilinti į regioninės televizijos bėdas, būtina atsukti laiką atgal ir prisiminti, kaip vyko perėjimas prie antžeminės skaitmeninės televizijos.

„Anais laikais buvo analoginės televizijos siuntėjai. Kiekvienas programos siuntėjas turėjo savo dažnius ir transliuodavo. Tai yra jis buvo ir siuntėjas, ir programos transliuotojas. Perėjus prie skaitmeninės transliacijos, iš vieno siųstuvo arba naudojant vieną dažnį teoriškai galima transliuoti iki 10 programų“, – aiškino E. Ivanauskas.

Jo tvirtinimu, šiuo metu Lietuvoje yra du dideli veikiantys dažnių siuntėjai. „Tai Lietuvos radijo ir televizijos centras (LRTC) ir TEO. Per LRTC rodoma 10 nemokamų programų, o TEO transliuoja dvi nemokamas. Trečias siuntėjas – vietiniai arba regioniniai transliuotojai. Toks yra ir ATV. Šiai televizijai buvo suteikta teisė teikti siuntėjo paslaugas. Tačiau mūsų paslaugomis nesinaudoja regioninės televizijos. Nei „KTV plius“, nei „PanTV“. Mes turėjome užtikrinti regioninių televizijų tęstinumą“, – situaciją paaiškino ATV direktorius.

Išlaidavo

E. Ivanausko teigimu, kadangi konkurso sąlygose buvo įrašytas punktas, kad ATV turės transliuoti ir kitų regione veikiančių televizijų programas, buvo nupirktas galingesnis siųstuvas.

„Televizijos verslas – tikrai brangus. Jeigu būtume iš anksto žinoję, kad „KTV plius“ ir „PanTV“ mūsų paslaugomis nesinaudos, būtume pirkę mažesnio pajėgumo siųstuvą ir už jį sumokėję 33 tūkstančius litų. Tačiau teko įsigyti galingesnį. Jis kainavo 105 tūkst. litų. Be to, labai daug pinigų suryja elektra. Per mėnesį vien už ją sumokame apie 3800 litų. Jeigu ATV paslaugomis būtų naudojasi kitos regione veikiančios televizijos, išlaidos būtų kur kas mažesnės“, – skaičiavo neveikiančios televizijos vadovas.

Nepajėgios konkuruoti

ATV direktorius aiškino, kad yra ir kitokių bėdų.

„Esu Regioninių televizijų asociacijos prezidentas, todėl rūpi ir kitos šalyje veikiančios vietinės televizijos. Jos nėra pajėgios konkuruoti su nacionaliniais ir komerciniais kanalais. Bėda dar ir ta, kad regioninės televizijos negali dalyvauti ministerijų skelbiamuose viešuosiuose konkursuose. Bene visų jų sąlygos pritaikytos nacionaliniams kanalams. Štai kad ir skelbtas Aplinkos ministerijos konkursas, kurio vertė per pusę milijono litų. Konkurso sąlygose aiškiai nurodyta, kad televizijos laidų apie aplinkosaugos aktualijas transliuotojas yra nacionalinis kanalas. Mano galva, aplinkosaugos aktualijos puikiausiai gali būti transliuojamos ir per regionines televizijas. Jeigu atitektų bent pusė konkurso pinigų – ketvirtis milijono – iš jų išsilaikytų dešimt regioninių televizijų“, – mano E. Ivanauskas.

ATV vadovas ramino, kad trečiadienį susitikę trys televizijos akcininkai spręs problemą. „Akcininkai turi nutarti, ką daryti. Vienas iš būdų, kurį siūlyčiau, investuoti apie 35 tūkst. litų ir vėl pradėti transliuoti programas. Nežinau, ką akcininkai nutars“, – laukia sprendimo E. Ivanauskas.

Per brangios paslaugos

„KTV plius“ televizijos vadovas Rolandas Meiliūnas „Sekundei“ aiškino, kad ATV siūloma paslauga transliuoti programas yra per brangi.

„Iš pradžių patys ketinome dalyvauti Lietuvos radijo ir televizijos komisijos skelbtame konkurse ir gauti teisę teikti siuntimo paslaugas. Apskaičiavome ir supratome, kad tai per brangu. Juk reikėtų pirkti naują įrangą, siųstuvus. Išleisti pinigai ir per dešimt metų neatsipirktų. Per brangi buvo ATV siūloma siuntimo paslauga, todėl ja nepasinaudojome. Programas transliuojame kabelinės televizijos tinklais. Visada reikia skaičiuoti ir ieškoti pigesnio varianto transliacijai. Juolab kad reklamos rinka traukiasi ir užsidirbti iš jos gana sudėtinga“, – paaiškino R. Meiliūnas.

Transliuoja tik kabelinė

Lietuvos radijo ir televizijos komisija 2012 metų gruodžio 12 dieną patenkino UAB „Pictura“, transliuojančios televizijos programą „KTV plius“, ir UAB Panevėžio regiono televizijos, transliuojančios programą „PanTV“, prašymus leisti nebetransliuoti programų skaitmeninės antžeminės televizijos tinklais ir jas transliuoti tik kabelinės televizijos tinklais.
2012-ųjų spalio 29 dieną perėjus prie skaitmeninės antžeminės televizijos, programos „KTV plius“ ir „PanTV“ turėjo būti transliuojamos 56 TV kanalu Panevėžyje ir 56 TV kanalu Viešintose (Anykščių rajonas) naudojantis UAB Aukštaitijos televizijos teikiamomis siuntimo paslaugomis. Pasak transliuotojų, šių transliacijų jie negali vykdyti dėl ekonominių priežasčių.
Programos kabelinės televizijos tinklais bus transliuojamos Panevėžyje ir jo apylinkėse. Jas galės matyti tik kabelinių televizijų abonentai.

Faktas

Aukštaitijos televizijos akcininkai: UAB „Eksena“ – 50 procentų akcijų, UAB „Lagūna“ – 25 proc., UAB „Distenas“ – 25 proc.