Organizacijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius BNS pirmadienį sakė, kad LRT vaizdo klipą siūlo pažymėti ženklu S, kuris reiškia, kad jis skirtas tik suaugusiems, ir rodyti tik po 23 valandos.

Pasak jo, kitą vaizdo klipą, kuriame kalbama "apie tolerancijos ir įvairovės idėjas", LRT leistų rodyti tik nuo 21 valandos ir pažymėti ženklu N-14.

T.V.Raskevičiaus teigimu, LRT administracija rėmėsi Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymu, nurodančiu riboti informaciją, "kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata".

"Šį išaiškinimą apskundėme Žurnalistų etikos inspektorei. Manome, kad toks sprendimas yra nepagrįstas. Mūsų klipai nepropaguoja šeiminių santykių jokio kūrimo, tiesiog kalba apie renginį, tolerancijos ir įvairovės idėjas ir nurodo, kad alternatyvių seksualinių orientacijų ir lytinių tapatybių žmonių paprasčiausiai Lietuvoje yra", - sakė Lietuvos gėjų lygos atstovas.

"Tai akivaizdus įrodymas, kad homoseksualumo propagandą draudžiantys įstatymai Lietuvoje faktiškai veikia ir galime drąsiai brėžti paralelę su tuo, kas vyksta Rusijoje ir Ukrainoje", - teigė jis.

LRT generalinio direktoriaus pavaduotojas Rimvydas Paleckis BNS patvirtino pasirašęs raštą Gėjų lygai, kuriame aiškinama, kodėl siūloma klipus transliuoti po 21 val. ir po 23 valandos. Pasak jo, LGL atsakymas kol kas negautas.

"Toks buvo mūsų išsiųstas raštas, o atsakymo į tą raštą bent jau aš kol kas nesu gavęs", - sakė R.Paleckis.

"Mes pirmiausia žiūrime, kad nebūtų pažeisti jokie įstatymai – Nepilnamečių apsaugos, nei Reklamos įstatymas, nei kiti. Tame kontekste ir deramės. Yra jiems pasiūlyti variantai kaip, mūsų Reklamos skyriaus nuomone, atrodytų reklama nepažeidžiant įstatymų, ir dabar laukiame pozicijos ir bendro sutarimo", - kalbėjo jis.

R.Paleckio pasirašytame LRT rašte Gėjų lygai nurodoma, kad reklaminių klipų transliavimas ženklinamas ir ribojamas vadovaujantis Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymu.

"LGL LRT pateiktuose klipuose skatinami santykiai tarp tos pačios lyties asmenų. Šie klipai galimai skatina kitokią negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata", - teigiama rašte.

Žurnalistų etikos inspektorę pavaduojantis Deividas Velkas BNS patvirtino, kad LGL skundas buvo gautas. Jis abejojo, ar inspektoriaus tarnyba spės skundą išnagrinėti iki eitynių, mat prireiks ekspertų vertinimo. Pagal įstatymą, tarnyba gali jį nagrinėti tris mėnesius.

"Šiuo atveju vis tiek reikalinga patikrinti tuos vaizdo klipus, kuriuos buvo atsisakyta transliuoti tuo metu, kai norėjo užsakovas, taip pat bus reikalingas ekspertų vertinimas, ar iš tikrųjų tai sudaro pagrindą riboti pagal Nepilnamečio apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą, ar nesudaro tokio pagrindo. (...) Mes negalime spartinti skundo nagrinėjimo ir neobjektyvaus sprendimo priėmimo vien dėl to, kad kažkokie renginiai yra numatyti arba planuojami anksčiau", - BNS sakė D.Velkas.

Žurnalistų etikos inspektorius atlieka Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatų įgyvendinimo priežiūrą.

Su Prancūzijos finansine parama nufilmuotame vaizdo klipe lietuviai nurodo esantys skirtingų seksualinių orientacijų ir remiantys "Baltic Pride" eitynes. Dėl liepos pabaigoje planuojamų eitynių vietos dar vyksta teisiniai ginčai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (412)