Pakalbinus tiek kartų apdainuotą kurorto simbolį – Palangos močiutes, paaiškėjo, kad kambarėlį nakčiai iš šeštadienio į sekmadienį vienam žmogui išsinuomoti galima už 10-30 litų.

Kainą galima nusiderėti

Priėjus šalia prie pat Palangos stoties su plakatais stovinčių 4 pensinio amžiaus moterų ir pasakius, kad ieškau kambarėlio šiąnakt sau, moterys puolė manęs gailėti: „Jėzau, mergaite, tau vienai mums nelabai apsimoka, kur gi tave padėti?“.

Šalia ant kėdės sėdėjusi moteris pritariamai linktelėjo: „Aš net atsistoti ir iki namų kartu su tavim nueiti tingėčiau. Neapsimoka dėl vienos...“.

Tačiau man net nespėjus atsakyti, su savo pasiūlymu prisistatė kiek jaunesnė moteris.

„Turiu kambariuką, kaip tik tau, čia netoli, euro remontas, langai geri, prie pat parduotuvė“, - tikino palangiškė. Paklausus, kokia kambariuko kaina, moteris atsakė, kad man naktis jos nuomojamame bute kainuotų 20 litų.

Tačiau išgirdusi mano atsakymą, kad dar pagalvosiu, sutiko kainą sumažinti: „Nori už 15 atiduodu? Už 10? Už kiek nori?“ – nekantriai klausinėjo moteris.

Išgirdę, kad ieškau pigaus varianto, siūlyti pagalbą vėl pradėjo iš pradžių kalbintos moterys. Jos net pasakė adresą, kur nuėjusi pernakvoti galėsiu ir už 10 litų.

Skundėsi išaugusiomis sąskaitomis ir brangiais mokslais

Šalia įvažiavimo į Palangą kainos kiek didesnės. Kartu su sūnumi šalikelėje stovinti moteris atskleidė, kad kambarį, nuo kurio iki jūros nueičiau per 15 minučių, išnuomotų už 30 litų, tačiau sužinojusi, kad esu žurnalistė, daugiau į klausimus nebeatsakinėjo.

„Pats faktas, kad klausinėjate, mane žeidžia. Man ne prestižas tuo užsiimti, bet kai reikia auginti dukrą, už jos mokslus mokėti, taip ir gaunasi. Mes čia sustojome 15 minučių, tik patikrinti, ar yra paklausa“, - nenoriai pasakojo moteris ir pridūrė, kad Palanga šiemet pasiruošusi priimti daugiau poilsiautojų nei pernai.

Moteris sakė žinanti variantų, kai palangiškiai nuomoja ir labai geros kokybės namus, su baseinais, pirtimis ir šašlykinėmis, tačiau ir kaina už juos atitinkama – iki pusės tūkstančio litų už naktį.

„Džiaugiuosi, kai suvažiuoja žmonės. Kiekvienam asmeniškai nustatau kainą. Jeigu žmogus man labai patinka, galiu ir nemokamai priimti“, - pasakojo pensinio amžiaus moteris, su plakatu, skelbiančiu, kad nuomoja kambarį, stovėjusi prie įvažiavimo į Palangą.

Paklausus, koks atstumas nuo jos buto iki jūros, moteris nesutrikusi atrėžė, kad, atstumas man skirtumo neturėtų sudaryti, jaunas žmogus greitu žingsneliu iš bet kur iki jūros gali nueiti per 5 minutes.

Tiesa, poilsiautojui tektų gyventi viename kambaryje su nuomotoja, tačiau jos teigimu, tai nėra kliūtis, kuri galėtų trukdyti priimti svetimus žmones nakvynei. Paklausta, kodėl užsiima nuoma, ji patikino, kad taip daro tik tam, kad padengtų žiemą labai išaugusias šildymo kainas.

Paskambinus į Svečių namus, kurie yra įsikūrę J. Basanavičiaus gatvėje teko išgirsti, kad vietų seniai nebėra, tad miesto svečiams, kurie iš anksto nepasirūpino nakvyne, nelegalūs pagyvenusių žmonių pasiūlymai – išsigelbėjimas, tačiau savivaliautojai nesulaukia Palangos miesto savivaldybės malonės.

Bauda už nelegaliai vykdomą veiklą gali siekti nuo 200 iki 500 litų.

Perkančių leidimus mažėja

Nuo 2010 metų gyventojų vykdoma nekilnojamojo turto nuomos veikla nebepriskiriama individualiai veiklai.

Tais atvejais, kai nekilnojamąjį turtą (patalpas) gyventojas nuomoja kitiems gyventojams, pakanka su nuomininku sudaryti nuomos sutartį ir gautas pajamas už turto nuomą, kaip tai numato Gyventojų pajamų mokesčio įstatymas, deklaruoti iki kitų metų gegužės 1 d., iki to paties termino sumokant 15 proc. gyventojų pajamų mokestį, tad nemažai asmenų, kurie nuomoja kambarius savo namuose verslo leidimų neperka.

Klaipėdos AVMI atkreipia dėmesį, kad už registravimo duomenų mokesčių administratoriui pateikimo tvarkos pažeidimus fiziniams asmenims, juridinių asmenų (įmonių, įstaigų, kt.) vadovams gali būti skirta bauda nuo 500 iki 1000 litų.

Už ataskaitų ir dokumentų apie fizinio ar juridinio asmens pajamas (turtą, pelną) ir mokesčius pateikimo tvarkos pažeidimą – nuo 200 iki 500 litų bauda.

Klaipėdos Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, iki gegužės 16 d. gyvenamosios paskirties patalpų nuomai, neteikiant apgyvendinimo paslaugų (kaimo turizmo paslaugos arba nakvynės ir pusryčių paslaugos) bei apgyvendinimo paslaugų (nakvynės ir pusryčių paslaugos) teikimui Palangos m. savivaldybės teritorijoje verslo liudijimus yra įsigiję 272 šalies gyventojai, pernai per tą patį laikotarpį – 265.

Įsigyjant šių veiklų verslo liudijimus mokamas Palangos miesto savivaldybės tarybos patvirtintas fiksuotas pajamų mokestis - 2400 Lt metams.

Praėjusiais metais šioms paslaugoms teikti verslo liudijimus buvo įsigiję 948 Palangos miesto gyventojai, 2011 m. – 957.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)