Lietuvos nekilnojamo turto plėtros asociacijos (LNTPA) organizuotoje konferencijoje NT ekspertas apžvelgė praėjusių metų tendencijas rinkoje.

Grįžta pajūris

A. Antanavičius pabrėžė, kad pastebimas pajūrio regiono aktyvumas nekilnojamo turto (NT) rinkoje.

Arnoldas Antanavičius
„Praėjusiais metais aktyvumą demonstravo ne tik sostinė, bet ir pajūrio regionas. Žinoma, Vilnius išliko aktyviausia NT rinka Lietuvoje“, - kalbėjo specialistas. Pasak jo, pardavimai 2012 m. pradėti 40 naujų daugiabučių projektų. Pajūryje – 19 projektų.

„Inreal“ ekspertas taip pat pastebėjo, kad populiarėja NT pirkimas nuomai. Šia galimybe vis labiau susivilioja ir emigrantai, kurie aktyviau ieško įsigyti butų arba sau, arba nuomai.

Specialistas aiškina, kad mažos indėlių palūkanos skatina gyventojus rinktis alternatyvius investavimo būdus. Vienas iš jų – NT įsigijimas nuomai.

„Inreal“ skaičiuoja, kad Vilniuje ir Kaune pelningumas ir nuomos siekia apie 7 proc., Klaipėdoje – iki 6 proc.

Apžvelgęs praėjusių metų tendencijas NT rinkoje, A. Antanavičius pažvelgė šiek tiek į priekį.

„Dabar senesni nei 30 metų būstai Lietuvoje sudarė apie 60 proc. viso Lietuvos būsto fondo. Išlaikant dabartinius tempus po 10 metų Lietuvoje būstas, senesnis nei 30 metų, sudarys per 85 proc. viso fondo”, - įspėjo NT rinkos specialistas.

Vilniuje per mažai verslo centrų

Perėjęs nuo gyvenamųjų patalpų tendencijų apžvalgos, A. Antanavičius pažiūrėjo ir į verslo centrų rinką Lietuvoje.

Specialistas pastebėjo, kad Vilniuje pernai buvo atidaryti 6 nauji verslo centrai. Tuo metu Kaune ir Klaipėdoje – nei vieno.

„Klaipėdoje rinka verslo centrams nepalanki dėl per mažų nuomos kainų ir didelių neišnuomotų plotų. Kaune – dėl mažų nuomos kainų“, - kalbėjo konferencijos dalyvis.

Taip pat jis pastebėjo, kad atsigaunant šalies ekonomikai bei plečiantis įmonėms, vyksta nuomininkų migracija į aukštesnės klasės verslo centrus. Tuo metu žemesnės klasės centrai yra priversti mažinti kainas, kad išlaikytų savo klientus bei pritrauktų naujų.

„Vertinant su kaimyninėmis valstybėmis, Vilniuje yra pakankamai mažai verslo centrų, todėl dar yra pakankamai potencialo plėtrai“, - užtikrino A. Antanavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)