Verslo akseleravimo „StartupHighway“ investiciją laimėjusi trijulė jau du mėnesius intensyviai dirba prie projekto kurgyvenu.lt. Prieš tai internetiniam tinklalapiui vaikinai skirdavo tik vakarus ar savaitgalius. Du iš jų vardan idėjos susisteminti visą informaciją apie nekilnojamąjį turtą paliko savo programuotojų darbo vietas.

„Jei netikėtume šio projekto sėkme, nebūtume metę darbų“, - užtikrintai kalbėjo J. Nečiūnas ir M. Kubrakovas.

Tuo metu idėjos autorius A. Gintalas senąjį darbą dar turi, tačiau puikiai jį suderina su projektu.

Padės palyginti taršą, atstumus, komunalinių paslaugų kainas, nusikalstamumą

Naujojo „start-up'o“ kurgyvenu.lt autoriui A. Gintalui idėja sukurti tinklalapį, kuriame skaitytojas galėtų gauti visą informaciją apie nekilnojamojo turto aplinkos sąlygas, t.y. atstumus iki viešojo transporto stotelių, mokyklų, darželių, prekybos centrų, duomenis apie taršą, triukšmą, nusikalstamumą, ekonominius rodiklius, pavyzdžiui, šildymo kainas, gimė iš asmeninės patirties.

„Pats ieškojau, kur gyventi, ir man buvo įdomu, kokia yra apylinkėse tarša, atstumai, kokios mokyklos aplink, kokios kainos. Tokios informacijos greitai negalėjau susirasti, nes net nežinojau, kur jos ieškoti. Todėl nusprendėme, kad visą informaciją apie nekilnojamąjį turtą reikia surinkti ir sutelkti vienoje vietoje“, - pasakoja A. Gintalas.

Vaikinas tikino, kad jei projektą pavyks įgyvendinti, tai padės būsto ieškantiems gyventojams priimti protingą sprendimą. „Informacija bus susisteminta, vieša ir vienoje vietoje“, - užtikrino A. Gintalas.

Kol kas internetiniame tinklalapyje visos informacijos surasti nepavyks. Trys vaikinai jį vis dar pildo įvairia ir naudinga informacija. Tačiau naują būstą nusprendę įsigyti gyventojai jau gali sužinoti, kokiu atstumu nuo namo ar daugiabučio yra darželis ar mokykla, pramonės įstaiga, tarša, kiek kainuoja šildymas, kas namo administratorius ir t.t.

Dėl komercinės informacijos teks pakovoti

„Vieną informaciją surinkti yra lengviau, kitą – sunkiau. Kai kurios institucijos noriai pateikia duomenis. Pavyzdžiui, Aplinkos apsaugos agentūra supranta, kad tokia sklaida prisideda prie jų informacijos viešinimo. Taip pat Vilniaus miesto savivaldybė noriai pateikė informaciją apie triukšmo lygį sostinėje“, - teigė A. Gintalas.

Tačiau internetinio tinklalapio kūrėjai susiduria ir su sunkumais renkant informaciją: „Kai kuri informacija yra mokama, pavyzdžiui, nekilnojamojo turto istorinės kainos - sandorių vertės, pardavimo data, adresas. Dar nežinome, kaip susitarsime ir toks patekimas į tinklalapį dar užtruks“.

Taip pat sudėtinga gali būti pateikti informaciją apie namų išlaikymo kainas, nes yra daug namų administratorių. „Bandome surinkti informaciją apie daugiabučių namų administravimo išlaidas. Jeigu nepavyks, planuojame patiems puslapių vartotojams leisti įvesti, pavyzdžiui, komunalinių paslaugų kainas“, - planus atskleidė jaunasis verslininkas.

Nors vaikinas pripažįsta, kad būsto ieškantys gyventojai gali patys susirankioti informaciją apie namo aplinką ir su juos susijusias išlaidas, visgi ateityje planuojama analizuoti surinktą informaciją ir puslapio lankytojams suteikti papildomą vertę.

„Bandysime susisteminti informaciją. Atskiri skaičiai kartais nieko nereiškia. Pavyzdžiui, jei paimsime nusikalstamumo duomenis ir susiesime su gyventojų skaičiumi tam tikrame rajone, tai apie nusikaltimus tam tikroje vietoje parodys daugiau nei „nuogi“ skaičiai“, - tikino pašnekovas.

Jokūbas Nečiūnas
Jaunuoliai įsitikinę, kad ateityje susisteminta informacija apie nekilnojamąjį turtą viename tinklalapyje padės nustatyti problemines miesto planavimo sritis – kur darželių ar mokyklų yra per mažai, kur per daug viešojo transporto stotelių ir panašiai.

Kaip uždirbs pinigus, kol kas neaišku

Nors jaunuoliai giliai tiki savo projekto sėkme, ar jis atneš pinigų kol kas nežinoma. Komanda dar svarsto, ar portalas generuos pinigų iš reklamos, ar savo paslaugas klientams siūlys už tam tikrą kainą. „Kol kas deramės su partneriais, nekilnojamojo turto agentūromis. Ar gyvensime iš reklamos, ar mokamos informacijos – pamatysime vėliau“, - teigė jis.

Dirbdami „StartupHighway“ akseleravimo programoje vaikinai turi galimybę išgirsti patarimų iš profesionalių verslininkų – mentorių, kurie savo sėkmę versle taip pat pradėjo nuo novatoriškų idėjų.

A. Gintalas teigė, kad dauguma mentorių kurgyvenu.lt idėją palaiko, tačiau, kaip ir visada, atsiranda žmonių, kurie mano, kad susisteminta informacija gali nesudominti gyventojų: „Dauguma supranta, kad informacija yra vertė, kad padeda negaišti laiko. Tačiau yra ir tokių, kurie mano, kad gyventojai, pirkdami nekilnojamąjį turtą, neanalizuoja informacijos“.

Žvilgsnis į užsienio rinką

Kol kas internetiniame puslapyje daugiausia informacijos galima surasti apie nekilnojamąjį turtą didžiuosiuose Lietuvos miestuose, tačiau jaunuoliai žada ties tuo nesustoti ir dairosi į tarptautinę rinką.

„Kaimyninėse šalyse atitikmens mūsų projektui nematėme. Visi pateikia tai vienokios, tai kitokios informacijos. Išsivysčiusiose valstybėse galima rasti tam tikrų kriterijų vertinimo, bet susistemintos ir visapusiškos situacijos vertinimo kol kas nepavyko rasti“, - kalbėjo A. Gintalas.

Ryžtą neapsiriboti vien Lietuvos rinka jaunuoliai parodė ir nusipirkę internetinį adresą placeilive.com (liet. vieta, kurioje aš gyvenu).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)