Tačiau jis teigia, kad tvarka bus palengvinta tiek, jog pačios žemiausios rūšies sertifikatą elektroniniu būdu galės gauti notaras ir jam esą tai kainuos tik apie 10 litų. Ministras tikina, kad žmonės neturėtų mokėti tų dešimties litų.

„Sertifikato elektroninis variantas kainuos dešimt kartų pigiau nei dabar kainuoja tie sertifikatai. Mes skaičiuojame, kad tos paslaugos savikaina gali būti apie 10 litų“, - po Vyriausybės posėdžio antradienį sakė aplinkos ministras.

„Žmonėms nieko nekainuotų, nes notarai, manau, šitą paslaugą įsitrauktų į savo paslaugas“, - pridūrė politikas.

V. Mazuronio teigimu, kadangi atsisakyti energetinio naudingumo sertifikatų visiškai negalima, mat priimti tokias įstatymo pataisas įpareigojo europinė direktyva, tai Lietuvos valdžia eis kitu keliu – leis išduoti tipinius energetinio naudingumo sertifikatus, atsižvelgus į statybos metus ir panašius tipinius parametrus.

„Sistemos esmė tokia: norintieji sudaryti sandorį eis pas notarą. Notaras elektroniniu būdu kreipsis į Statybos produkcijos sertifikavimo centrą. Po savaitės tokie elektroniniai sertifikatai bus išduodami jau dabartiniu metu sertifikuotiems butams, o po dviejų savaičių – apskritai visiems. Tas sertifikatas bus išduodamas atsižvelgus į pastato statymo metus ir kitus žemiausio lygio parametrus. Notaras išsitrauks sertifikatą elektroniniu būdu ir toliau galės forminti sandorį“, - pasakojo V. Mazuronis.

Ministro teigimu, jeigu asmuo nori gauti ne žemiausio lygio tipinį sertifikatą, o tokį dokumentą, kuris apibrėžtų tikrąjį būsto energetinį naudingumą, tai jis galės mokėti keletą šimtų litų ir gauti tokį dokumentą.

„Bet aš rekomenduočiau paprašyti pastarųjų trejų metų šilumos sąskaitų ir jums viskas bus aišku“, - teigė ministras.

DELFI primena, kad sausio mėnesio pradžioje įsigaliojo Statybos įstatymo pakeitimai, todėl nuo tol parduoti ar išnuomoti būstą galima tik gavus energinio naudingumo sertifikatą,

Nustatyti atskiro buto daugiabutyje energetinį efektyvumą kainuoja 200-400 litų, o užtrunka 3-4 dienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)