Laukia gegužės 1-osios

Liepų gatvės 13 numeriu pažymėtas pastatas yra Klaipėdos savivaldybė. Ant šio namo didelis užrašas „Ginov“ puikuojasi jau ne vieną mėnesį.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė, kurios pavaldiniai jau gegužės 1-ąją imsis bausti apterliotų pastatų savininkus, šį užrašą pamatė bene prieš pusmetį.

„Savivaldybei galioja ta pati tvarka. Savivaldybės administracija buvo įpareigota apžvelgti visą savo turtą ir iki gegužės pirmosios užrašus nuo pavaldžių jai bei pačios administracijos pastatų pašalinti, – aiškino K.Vintilaitė. – Mes dabar laukiame šios datos. De jure įmanoma, kad savivaldybė pati save baustų, bet tikiuosi, kad taip neįvyks.“

Kaip patikino Viešosios tvarkos skyriaus vedėja, visi departamentų vadovai gavo protokolinį pavedimą inventorizuoti išterliotą turtą ir pateikti duomenis teisininkei, kuri rengia bylą teismui. Teisės skyriui pavesta koordinuoti visas juridines procedūras. Kaltininkams bus pateikti ieškiniai.

Patarė paskambinti kitam

Kada ir kiek terlionių ant savivaldybės statinių bus valoma, K.Vintilaitė patarė klausti Miesto ūkio departamento vadovo Liudviko Dūdos.

L.Dūda patarė paskambinti savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjui Rimantui Imbrui.

Šis valdininkas tikino, kad Juridinio skyriaus darbuotojai skaičiuoja apterliotus pastatus ir galbūt jie žino, kada ir kas terliones valys.

„Paskambinkite Andriui Kačalinui, Juridinio skyriaus vadovui“, – vakar sakė R.Imbrus.

Teisės skyriaus vadovas A.Kačalinas patikino į šį klausimą negalintis atsakyti ir nusiuntė atgal pas L.Dūdą.

Šis dar kartą atidžiai išklausė klausimą.

„Ūkio departamentas savivaldybės pastatais neužsiima. Ūkio skyrius yra Ūkio skyrius, o departamentas yra departamentas. Gal jie nesusiplanavę pinigų tiems dalykams, o jūs netikėtai juos užklupote, gal todėl taip ir sako“, – svarstė L.Dūda ir patarė dar kartą pasukti R.Imbrui.

Taip ratas užsidarė.

Procedūros truks ne vieną savaitę

Ilgokai neatsiliepęs telefonu R.Imbrus galiausiai paaiškino, kad kol kas nieko negali pasakyti.

„Nežinau, kiek yra aprašinėtų pastatų ir kada valysime. Bent pas mane tokių pinigų nėra. Bus nuleista, sužinosime. Vadovybė pasakys, gal savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas pasakys. Aš kol kas neturiu jokios informacijos“, – bandė aiškinti R.Imbrus.

Paaiškėjo, kad savivaldybė privalo pasirūpinti 26 pastatų nuvalymu. Tarp jų yra ir Liepų gatvės 13 numeriu pažymėtas pačios savivaldybės pastatas.

Daugelis apterliotųjų sąraše esančių statinių yra viešieji tualetai, kurie bus arba griaunami, arba privatizuojami.

Kol kas nežinoma, kada ir kas juos valys, nes valdininkai turės išsiaiškinti, kurio skyriaus tai rūpestis. Be to, ne vieną savaitę užtruks privalomos procedūros, tai yra, viešieji pirkimai.

Belieka laukti gegužės 1-osios. Gali būti, kad baimindamiesi nemenkų baudų terliones nuo savivaldybės pastato nuvalys jų autoriai. Kažkuriuos tagais vadinamus užrašus jie jau yra nuvalę arba uždažę, taip bandydami išpirkti kaltę.