Pirmoji galimybė – kreiptis į pastatų energinio naudingumo sertifikavimo ekspertus. Teisė parengti tokius sertifikatus suteikta tik nepriklausomiems atestuotiems ekspertams. Jų sąrašas yra paskelbtas Statybos produkcijos sertifikavimo centro tinklalapyje www.spsc.lt.

Buto pardavėjas gali pasirinkti ir kitą galimybę energinio naudingumo sertifikatui parengti. Pastato dalies – buto ar kitos paskirties atskiro naudojimo patalpų – energinio naudingumo sertifikatas gali būti išduodamas remiantis viso pastato su bendra šildymo sistema sertifikatu. Kitaip tariant, jeigu visas pastatas jau buvo sertifikuotas, tai atskiros jo dalies galima atskirai ir nesertifikuoti, o naudotis pastato sertifikato duomenimis. Taip pat išliks galimybė parduodant ar nuomojant butus išduoti sertifikatą pasinaudojus tokio paties buto tame pačiame daugiabučiame pastate energinio naudingumo sertifikatu.

Naujosios įstatymo nuostatos numato ir dar paprastesnį buto sertifikato išdavimo būdą. Jeigu savininkas nėra atlikęs jokių pastato ar jo dalies energinį naudingumą pagerinančių darbų, buto sertifikatas gali būti išduotas vadovaujantis tipiniu Statybos produkcijos sertifikavimo centro parengtu ir jo tinklalapyje www.spsc.lt paskelbtu sertifikatu. Tokiu atveju butas bus priskirtas žemiausiai energinio naudingumo klasei. Jeigu pardavėją ir pirkėją tai tenkins, taip parengtą sertifikatą tereikės užregistruoti pagal galiojančią tvarką.

Energinio naudingumo sertifikavimas privalomas ne visiems pastatams. Nereikia sertifikuoti kultūros paveldo statinių, maldos namų, laikinų pastatų, gamybos ir pramonės, sandėliavimo ir žemės ūkio negyvenamųjų pastatų, taip pat mažesnių kaip 50 kvadratinių metrų pastatų, ne nuolat naudojamų poilsio bei sodų paskirties pastatų ir nešildomų pastatų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)