"Norėčiau atkreipti dėmesį į vieną pavojų, kuris jame slypi, - apie įstatymą sakė Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Rimantas Jonas Dagys. - Mechanizmas numato, kad žmonės, ypatingai socialiai pažeidžiami, t.y. pensininkai ir kiti, sulauks sankcijų ir jie bus gąsdinami, kad bus nuimama tam tikra dalis kompensacijų už šildymą, kas yra tikrai labai dideli dalykai."

Rimantas Jonas Dagys
Pasak jo, žmonės prarastų kompensacijas, net jei jie nesutiktų su renovacijos projekto dalimis, pavyzdžiui, nepatinkus darbų rangovui.

„Komitete svarstant ministras patikino, kad taip tikrai nebus, bet dabar kaip matau pataisas, kad tie griežti kriterijai, kurie susiję su aiškiais namo šilumos varžos dalykais yra jau išplaukę, mes galime atverti kelią nesąžiningiems būsto renovuotojams“, - teigė jis.

R.J. Dagys dėstė, jog pavojus su šiuo įstatymu yra toks, kad šildymo sąnaudos gali būti dirbtinai užkeliamos, o vėliau sumažinamos iki normalaus lygio. Atitinkamai, renovuojančios bendrovės pasieks formalų sutaupymo kriterijų, nepriklausomai nuo renovacijos kokybės.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis sakė, jog būsto renovavimas yra būtinas ir užtikrins energetinę nepriklausomybę, o saugikliai, kad renovacija būtų atliekama tinkamai, yra dedami.

„Apie sankcijas žmonėms, kuriems mes mokame kompensacijas už šildymą: aš manau, šito įstatymo dėka mes padidiname jiems paramą ir pageriname jų gyvenimo sąlygas. Šiandien jie moka už šildymą, sakykime, sąlyginai 30 proc., o 70 proc. už šilumą mes visi iš biudžeto mokame už juos. Ir mokame šilumos tiekėjui, ir galutiniame variante „Gazprom“, prieš kurį gerbiamas Rimantas taip pasisako, ir kuris mums tiekia dujas“, - aiškino V.Mazuronis.

Aplinkos ministras V.Mazuronis
Pasak jo, pagal siūloma modelį, socialiai remtiniems žmonėms siūloma ir toliau mokėti dabar mokamą dalį už šilumą, kuri gali ir mažėti, o kompensacijų dalis bus panaudojama mokant už renovaciją, dėl to galiausiai sumažės šilumos suvartojimo kiekis ir padidės būsto vertė.

„Jeigu žmogus šiomis sąlygomis sako, žinote, aš vis tiek nenoriu, man užtenka mokėti sąlyginai 30 proc., o jūs visi toliau mokėkite 70 proc. už mane susidėję, mes šitoje vietoje tikrai galime pasakyti, tai jūsų teisė rinktis, kur jūs norite dėti pinigus, bet savo, o ne tuos, kuriuos mes jums duodame. Tai jūs tada negaunate kompensacijų, mokate 100 proc. už šilumą ir atiduodate tuos pinigus dujų tiekėjui“, - teigė V.Mazuronis.

Pagrindinis komitetas - Aplinkos apsaugos - svarstė įstatymo projektą ir nusprendė pritarti jam pagal Seimo kanceliarijos Teisės departamento išdėstytas pastabas, taip pat pateikė papildomų pasiūlymų.

Balsuodami už Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti ir daugiabučiams namams atnaujinti įstatymo pataisas, už pasisakė 74 parlamentarai, prieš - 0, susilaikė 2.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (237)