Vilniaus pašonėje esantis Bartkuškio dvaras, dar XVIII a. statytas bajorų Pliaterių, kelis dešimtmečius stūkso nenaudojamas. Kultūros paveldo departamentas kreipėsi į prokuratūrą. Kol kas aiškinamasi, kokia žala padaryta negyvenamam ir apleistam pastatui. Dvarą iš Australijos lietuvių Petraičių, kuriems jis priklauso 16 metų, siekiama atimti.

Paveldosaugininkai tikina, kad ne kartą prašė savininkų rūpintis pastatu, tačiau į prašymus šie esą reagavo atsainiai, į dvarą specialistų neįsileido. Departamento specialistai, lankydamiesi dvaro teritorijoje, teigė, kad būklė kritinė: byra tinkas, pastatai užsandarinti netinkamai, matyti problemos dėl neseniai pakeisto stogo ir lietvamzdžių. Pastatą ardo ir kaimo gyventojai.

„Kas metus, mūsų neinformuodami, nusiunčia komisiją, kuri patikrina dvaro būklę. Po to, jie mums atrašo: kad reikėtų atsižvelgti, kad ar lietvamzdis, ar langas, kuris turėjo būti užkaltas, yra pralaužtas. Ir mes šitą padarome. Ir nėra buvę nė karto per 16 metų, kad mes būtume nubausti dėl nepriežiūros“, - sakė J. Petraitis.

Aplinkiniai gyventojai pasakojo, kad dvaro durys buvo išlaužtos, kas norėjo, tas galėjo įeiti į vidų ir viską laužyti.

Dvaro savininkai Petraičiai sako dvarą, kiek įmanoma, prižiūrintys. Čia dirba prižiūrėtojas, tvarkoma teritorija ir pats dvaras. Dabar esą surasti statinio pirkėjai, tačiau dėl Kultūros departamento skleidžiamos informacijos apie blogą dvaro būklę, krenta pastato kaina. Ji esą sumažėjo kelis kartus.

Kultūros paveldo savininkai turi užtikrinti, kad saugomo objekto būklė neblogėtų, kitaip apleistas turtas gali būti nacionalizuotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)