Atitinkamai, jei indeksas yra didesnis nei 100, atlyginimų daugiau nei pakanka vidutiniam būstui įsigyti, o būsto paskola sudaro mažiau nei 30 proc. Kai indeksas mažesnis nei 100, atlyginimų būstui įsigyti nepakanka. Daroma prielaida, kad standartinis būstas yra 55 kv. m sostinėje tuomeninėmis vidutinėmis kainomis
2012 m. paskutinį ketvirtį, palyginti su trečiuoju, būsto įperkamumas Vilniuje padidėjo 14,7 proc. punkto iki 127,8.

Tačiau Taline jis buvo didžiausias, o Ryga rikiuojasi antroje vietoje. Taline indeksas paaugo 8,6 proc. punkto, iki 171,8, o Rygoje 5 proc. punkto, iki 156,7.

Vilnius per ketvirtą ketvirtį išsiskyrė tuo, kad čia krito butų kainos ir žymiai sparčiau mažėjo palūkanų normos, - sako „Swedbank“ vyresnioji ekonomistė Vaiva Šečkutė.
Ji priminė, kad Vilniuje palūkanos, naudojamos apskaičiuoti būsto paskolą mažėjo sparčiau nei tarpbankinės palūkanų normos - per ketvirtį sumažėjo 32 punktais. Tai reiškia, kad Vilniuje per ketvirtį sumažėjo būsto paskoloms taikomos mažos.

Anot V.Šečkutės, prognozuojama, kad šiemet būstų pasiūla toliau augs, tačiau kartu šiek tiek sustiprės ir paklausa.

Dabar nuomotis apsimoka mažiau

Kalbėdamas apie nuomos pajamingumą Vilniuje, “Swedbank” vyriausias ekonomistas Nerijus Mačiulis dėstė, jog vertinant dabartines būsto palūkanas, pirkti būstą dabar yra naudingiau nei jį nuomotis, tačiau reikia prisiminti, kad tokios būsto paskolos palūkanos vėliau ūgtels.

„Vilniuje nuomos pajamingumas šiuo metu siekia 5,8 proc., - sako jis. - Už būsto paskolą mokamos palūkanos yra daug žemesnės, aišku, jos yra labai žemos dėl Europos centrinio banko labai žemų nustatytų bazinių palūkanų, jos amžinai tokios neišliks, galbūt tokios bus dar 2-3 metus, bet ateityje pakils. Vertinant nuomos pajamingumo rodiklį, dabar įsigijimo alternatyva yra patrauklesnė.“

Tačiau, pasak jo, šiuo metu būstas dar atrodo šiek tiek pervertintas, nes jo nuomos pajamingumas yra žemesnis nei istorinis nuomos pajamingumas.

Iš Lietuvos miestų, didžiausias būsto įperkamumo indeksas yra Alytuje (384,8), Panevėžyje (291,6), Šiauliuose (246,8), Kaune (205,9), Klaipėdoje (166,7). Įperkamumo indeksas nepakankamas pajūryje – Palangoje (94,3) ir Neringoje (53).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)