Pirmakursę dukrą rudenį į Vilnių išleisianti uteniškė Daiva su siaubu nagrinėja butų ir kambarių nuomos kainas sostinėje.

„Aišku, labai tikimės, kad gausim bendrabutį, tačiau iš pažįstamų esame girdėję, kad būna ir negaunančių. Taigi domėjomės privačiais bendrabučiais, bet ten kainos milžiniškos. Mums, provincijos žmonėms, sunku su tokiomis algomis išleisti vaiką į kitą miestą, apmokėti jo pragyvenimą, kelionę ir mokslus, jei įstojo į mokamą vietą. Žiūrint į vilniečius tiesiog pavydas bambą griaužia, kiek jiems susitaupo“, – kalbėjo moteris.

Pasak Daivos, privačiuose bendrabučiuose už mėnesį reikia mokėti apie 300 Lt žmogui triviečiame kambaryje. Tuo metu vieta dviviečiame universiteto bendrabutyje kainuoja 150-190 Lt.

Bandys pakliūti per kyšį

„Žinot, tėvai turi ribas. Mes galvojame, kad 300 Lt yra maksimumas, nes dar ir pats pragyvenimas yra brangus. Žinoma, dar lieka giminės, bet vėlgi pas juos planuojame apsistoti labai laikinai. Tada ieškosime kelių, sakau atvirai, ne visai legalių, kad gautume bendrabutį, nes esame girdėję, kad galbūt per bendrabučio komendantę galima už pinigus gauti vietą“, – pripažino uteniškė.

Pašnekovės dukra taip pat jau tarėsi su draugėmis dėl galimybės būsto ieškoti kartu, tačiau kol kas visos laukia atsakymų dėl bendrabučio.

„Visų pirmumas yra ieškoti bendrabučio ten, kur įstojo. Kiek teko domėtis, tai yra pats pigiausias variantas. Taip domėjomės galimybe nuomotis kartu su draugėmis, bet tai yra labai sudėtinga, nes dviem žmonėms iš provincijos išsinuomoti butą jau yra per brangu. Galbūt galima būtų ieškoti kambarėlio pas kokią močiutę, bet tie vaikai turbūt irgi norėtų didesnio privatumo. Visur labai didelės kainos“, – guodėsi Daiva.

Jos teigimu, situaciją apsunkina ir tai, kad žinios apie tai, ar studentas gavo bendrabutį, paaiškėja vėlai – antroje rugpjūčio pusėje.

„Tai labai keista, nes vos ne ant nosies data, kai reikia išvažiuot, o sužinai, kad nieko negavai. Keista sistema. Kai negauni, prasideda panika“, – kalbėjo moteris.

Vyksta kone grožio konkursas

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada DELFI sakė, kad studentai visada ieško pigiausio varianto arčiau mokymosi vietos. Dažniausiai jie nekreipia dėmesio į buto interjerą.

„Dabar būsto ieško stropieji, kurie sužinojo, kur įstojo. Jiems dar lengviau, o didžioji banga būna rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais“, – teigė jis.

Marius Čiulada
Pasiteiravus, ar dar yra iš ko rinktis, pašnekovas sakė: „Žinoma, rasti butą iki 1 tūkst. Lt dabar yra striuka. Bet, kaip sakoma, dangus priklauso kantriesiems. Paieškojus kelias dienas ar savaitę nereikia tikėtis, kad apskambinę tris skelbimus, rasit butą. Rasti vietą gyventi nėra lengva, nes vienas dalykas, kainos pakilusios ir pasiūlos nėra, o kitas dalykas – savininkai yra išrankūs, kai rinka tokia. Kai ateina penki norintys, na, vyksta ne grožio konkursas, bet nuomotojas renkasi, kam nori nuomoti“.

Studentams patraukliausi rajonai: Antakalnis, Žirmūnai, Senamiestis, Naujamiestis, Baltupiai, Fabijoniškės.

Į Vilnių atvykstantys jaunuoliai dažniausiai pageidauja nedidelio 1-2 kambarių butuko arba jau keturių kambarių būsto. Labiausiai juos domina butai, kurių nuomos kaina neviršija 1 tūkst. Lt.

„Taip pat dažnai studentai kooperuojasi ir nuomojasi didesnį būstą. Tačiau savininkai ne visada yra linkę išnuomoti butą keliems skirtingiems studentams, nes vienas gali nuspręsti išvažiuoti, tada būna visokių persigalvojimų ir netikėtumų“, – sakė jis.

Kategoriškai nenori studentų

Tačiau studijuoti atvykusiam jaunimui būstą rasti sunku ne tik dėl mažos pasiūlos ir aukštų kainų, bet ir dėl savininkų požiūrio. Dažnai nuomotojai tiesiog nenori studentų.

„Studentų reputacija per daugelį metų nėra labai gera. Žinoma, studentas studentui irgi nelygus. Yra atvažiuojančių ir studentauti, ir studijuoti. Aš patarčiau studentams paprašyti tėvų laiduoti už savo vaiką, tada bus lengviau kalbėtis su savininkais. Ne paslaptis, kad kai kurie savininkai, duodami mums objektą ieškoti nuomininkų, nurodo tris griežtus kriterijus: jokių šunų, jokių rūkančių ir jokių studentų“, – sakė M. Čiulada.

Pašnekovas pripažįsta, kad butų savininkų akyse merginos yra patrauklesnės nuomininkės nei vaikinai.

„Merginos nugali prieš vaikinus. Ir ne be pagrindo, galioja tam tikri stereotipai. Tiesiog taip rinkoje yra“, – sakė jis.

Pasak „Ober-haus“ Senamiesčio biuro vadovo, kainos jau kyla nuo pavasario. Šiuo metu mėnesio nuoma yra brangesnė 5-10 proc. nei prieš metus. Tačiau nuomos kainos yra labai sezoniškos – sausį jos turėtų tiek pat sumažėti.

Studentų laukia ir sukčiai

Nemokamų skelbimų portalo alio.lt atstovas Dainius Rutkauskas atkreipia dėmesį, kad rinkos sujudimu naudojasi ir sukčiai, kuriems lengvas masalas yra nepatyrę jaunuoliai iš mažesnių miestelių.

Dainius Rutkauskas
>„Dažniausiai tie vargšai pirmakursiai atvažiuoja į Vilnių ir yra šiek tiek pasimetę. Vadinamieji brokeriai išsinuomoja kabinetą, pasistato kompiuterį, internete paskelbia informaciją apie pigiai išnuomojamus butus, nors jų net nėra. Dažniausiai tai būna vieno kambario butas, siūlomas neva mažesne nei rinkos kaina. Tačiau jaunam žmogui ir periferijos sunku suprasti, kad siūlomas butas yra žemiau rinkos kainos“, – DELFI pasakojo jis.

Skelbimu susidomėjusiam jaunuoliui pasiūloma pasirašyti sutartį, pagal kurią, pavyzdžiui, už 150 Lt mokestį agentūra mėnesį teiks informaciją apie nuomojamus butus.

„Tačiau, iš tiesų, jie siunčia internete rastus telefono numerius. Tai lengvai galėtum ir pats susirasti. Žodžiu, jie nieko nedaro, tik pasiima pinigus. Prieš porą metų pats esu specialiai nuėjęs ir sumokėjęs pinigus, nes norėjau išsiaiškinti, kaip veikia ši sistema. Jie tiesiog siunčia SMS žinutes su telefono numeriu, kuriuo paskambinus paaiškėja, kad skelbimas buvo seniai patalpintas internete ir butas jau išnuomotas“, – sakė D. Rutkauskas.

Pašnekovo teigimu, didžiosios nekilnojamojo turto agentūros tokiais dalykais neužsiima.

Pasak alio.lt atstovo, prieš rugsėjį kainos šiek tiek pajuda į viršų, o dar viena banga būna spalio-lapkričio mėnesį, kai kainos taip pat padidėja 5-10 proc.

„Ši antroji banga būna todėl, kad į Vilnių suvažiavę studentai, išsinuomoję kambarius pas bobutes, apsitrina, susidraugauja su kitais ir prasideda kooperacija. Jie nusprendžia nuomotis atskirą butą arčiau centro“, – sakė pašnekovas.

Situacija naudojasi ir bobutės

Suaktyvėjusia rinka, anot jo, naudojasi ir vieną kambarį savo bute nuomojančios pensinio amžiaus moterys – jos taip pat pakelia kainą. Beje, šios šeimininkės dažniausiai ieško tik merginų.

„Jos taip pat naudojasi situacija, kad suvažiuoja studentai. Bobutės nemėgsta tarpininkų ir pačios deda skelbimus į laikraštį. Iš duomenų bazės matau, kad ta pati bobutė kambarį liepą nuomoja už 400 Lt. Tačiau dažniausiai būna, kad jos susipyksta su nuomininkais, nes jie per dažnai naudojasi skalbimo mašina ar naudoja per daug vandens, elektros. Todėl spalio-lapkričio mėnesį ji jau vėl deda skelbimą, bet mažesne kaina“, – sakė D. Rutkauskas.

Dažniausiai pavieniai kambariai nuomojami miegamuosiuose Vilniaus rajonuose. Kambario nuomos kaina prasideda nuo 150 Lt, prie kurių dar skaičiuojamos komunalinės išlaidos arba 400-500 Lt, kai jos jau įskaičiuotos.

Šiuo metu vieno kambario butas, priklausomai nuo rajono ir namo naujumo, pavyzdžiui, Šiaurės miestelyje kainuoja nuo 800 Lt, o Naujininkuose – ir nuo 200 Lt.

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad rasti butą iš pirmų rankų yra labai sunku, nes maždaug 90 proc. rinkos valdo tarpininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)